Noi, cei din linia întâi

Parchetul European îi va investiga pe cei bănuiți de fraude economice care aduc prejudicii intereselor financiar ale Uniunii Europene

16 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene au inițiat procedurile pentru crearea unui nou organism european, care aplică tacit principiul Europei în mai multe viteze. Este vorba despre Parchetul European, instituție care va avea puterea să urmărească direct persoanele învinuite de fraude ce privesc bugetul blocului comunitar. Până acum, la nivelul UE exista doar Oficiul de Luptă Anti fraude (OLAF), care nu putea decât să sesizeze parchetele naționale cu privire la nere­gulile pe care le constata, el neavând prerogativa de a urmări direct suspecții de fraude. Potrivit unei statistici citate de Euobserver.com, doar în 50% din cazuri, parchetele naționale au continuat anchetele OLAF.

Cele 16 state fondatoare ale Parche­tului European sunt: Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia. Toate acestea au notificat luni, 3 aprilie, Consiliul Uniunii Europene cu privire la crearea noii instituții. Următorul pas este ca ele să semneze proiectul de constituire a Parchetului, asupra căruia s-a căzut de acord încă din ianuarie. Acest proiect va trebui votat și de Parlamentul European, pentru a intra în vigoare, Doar apoi, noul orga­nism va putea fi constituit oficial.

Comentarii

Noua inițiativă a fost interpretată imediat ca o primă punere în practică a Europei în mai multe viteze, principiu subînțeles în Declarația de la Roma din 25 martie. „Constituirea unui grup mai mic care merge mai departe pe un subiect învrăjbitor indică faptul că UE este acum doritoare să adopte o Europă în mai multe viteze ca o modalitate de a întări Bruxellesul după șocul Brexitului”, scrie euractiv.com. Euobserver notează, de asemenea, că inițiativa este de un „înalt simbolism pentru o Uniune care dezbate posibilitatea unei așa-numite Europe în mai multe viteze, unde mai mule țări pot merge mai departe pe calea unei integrări mai profunde”.

Printre țările care s-au opus deschis constituirii Parchetului General European se numără Suedia, Polonia, Ungaria, Malta sau Olanda. Oricare dintre țările care nu iau acum parte la inițiativă pot adera ulterior, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

Cine va conduce Parchetul?

Potrivit Comisiei Europene, noua instituție va avea în frunte un procuror public european, iar anchetele vor fi făcute de procurori europeni delegați, localizați în fiecare țară semnatară, care vor continua să fie și procurori în țara respectivă. În mass-media de la București s-a speculat deja că șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, ar putea fi primul Procuror Public European.

Distribuie:

Postaţi un comentariu