Donald vs. Donald

Cei doi Donald din fruntea SUIA și UE | Fotomontaj: TR

Președintele Consiliului European se arată îngrijorat de acțiunile și declarațiile Președintelui SUA. Comisia și liderii Parlamentului au reacționat la fel de critic

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a adoptat un ton dur la adresa președintelui american, Donald Trump, într-o scrisoare pe care a trimis-o celor 27 de șefi stat și de guvern care rămân în UE, după Brexit.

Polonezul Tusk, a cărui funcție este considerată cea mai înaltă în ierarhia europeană, a calificat drept „îngrijorătoare” anumite declarații ale noii administrații americane conduse de Donald Trump, care au consecințe pentru viitorul UE și al relațiilor transatlantice. „Declarațiile îngrijorătoare ale noii administrații americane, într-un nou context geopolitic în lume, ne fac viitorul profund imprevizibil”, a explicat Donald Tusk.

Liderii europeni sunt în special îngrijorați de faptul că noul lider de la Casa Albă aplaudă ieșirea Marii Britanii din forul comunitar și chiar a încurajat alte țări membre să urmeze exemplul Londrei, comentează agențiile internaționale de presă. 

Totodată, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen), declanșând un val de critici și de proteste pe plan intern și internațional. În aceeași zi, el și-a manifestat deschis entuziasmul pentru Brexit, pe care l-a catalogat ca fiind „un lucru minunat”, în timpul vizitei la Washington a șefei guvernului de la Londra, Theresa May.

Deciziile lui Donald Trump au contrariat și Comisia Europeană, ai cărei reprezentanți au declarat că niciodată nu vor practica discriminarea pe criterii de „rasă, religie sau naționalitate”. Luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, a făcut aceste remarci, fără însă a menționa expres numele lui Trump. Guvernele de la Berlin și Paris au criticat de asemenea atitudinea noii administrații americane, considerată de aproape toate cancelariile europene ca fiind discriminatorie la adresa musulmanilor. Chiar și ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a criticat pe Twitter măsurile. O notă aparte a făcut-o președintele Cehiei, euroscepticul Miloš Zeman, care susține decretului semnat de președintele american.

La nivelul Parlamentului European, unul dintre cei mai influenți europarlamentari, Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal (ALDE), a apreciat că Donald Trump este acum parte a atacului din trei direcții asupra Uniunii Europene, alături de Vladimir Putin și islamismul radical. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu