De ce nu suspendă România verificările sistematice la frontieră

Fiecare persoană este verificată în trei baze de date | Foto: Poliția de Frontieră

Regulamentul verificărilor sistematice obligatorii la frontierele externe ale Spațiului Schengen a dat peste cap traficul de graniță între mai multe țări ale UE. Printre cele mai afectate puncte de frontieră au fost cele aflate la granița dintre un stat UE membru Schengen (22 de țări) și un stat UE nemembru Schengen (România, Bulgaria, Croația, pe continent), unde până la aplicarea noilor controale, formalitățile de trecere pentru cetățenii UE erau rapide, uneori inexistente, făcându-se doar pe baza prezentării cărții de identitate.

Situația s-a schimbat însă în 7 aprilie 2017, când a fost introdus regulamentul cu privire la verificările sistematice obligatorii, care presupune controlarea fiecărui cetățean în trei baze de date. Noile reguli au determinat cozi de mari dimensiuni la mai multe puncte de trecere a frontierei, între Ungaria și România, Slovenia și Croația, Ungaria și Croația sau Bulgaria și Grecia. La scurt timp, mai multe țări aflate în această situație au suspendat controalele sistematice, pentru a debloca vămile, până la un total de 11 state. Ungaria a făcut-o în 10 mai, România, însă nu a făcut acest lucru.

După o serie de insistențe, Transilvania Reporter a obținut și un punct de vedere oficial cu privire la această chestiune, transmis de Ministerul Afacerilor Interne.      

Potrivit acestui răspuns, România nu a decis suspendarea controalelor sistematice deoarece, noul regulament „nu a avut un impact direct semnificativ asupra modului de desfășurare a verificărilor la frontieră (…), în condițiile în care România aplică aceste controale sistematice începând cu data de 19 noiembrie 2015”.

Astfel, oficialii români pun cozile formate la ieșirea din țară la granița cu Ungaria pe seama controalelor sistematice făcute de unguri:

„Dacă ne raportăm la controalele sistematice desfăşurate de Ungaria la frontierele terestre cu România, până la data de 10.05.2017, este firesc ca rândurile în aşteptare pe teritoriul României să crească pentru cetăţenii care vor să iasă din ţară.”  

Potrivit aceluiași răspuns, România a susţinut constant regula verificărilor sistematice fără sau cu cât mai puține excepţii. „Această poziție de negociere a avut în vedere atât contextul atentatelor teroriste din 2015-2016, pe fondul exacerbării fenomenului «foreign fighters», cât și decizia autorităților române de aplicare a verificărilor sistematice, la intrarea și ieșirea din țară, asupra tuturor persoanelor, pusă în aplicare în 19 noiembrie 2015”, se mai arată în răspunsul semnat de Mihai-Cătălin Necula, director general al Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Distribuie:

Postaţi un comentariu