Date FMI: România a depășit Croația la bunăstare (cel puțin pe hârtie)

Cele mai recente date ale FMI, date publicității la începutul lunii aprilie, confirmă că România a depășit Croația, în 2017, din punct de vedere al PIB/locuitor, unul dintre cei mai relevanți parametri de comparare a bunăstării. Astfel, România se desprinde de Bulgaria, împreună cu care forma tandemul celor mai sărace țări ale UE.

De asemenea, Polonia a depășit Ungaria, iar Spania, Italia. Toate aceste evoluții nu sunt de moment, ci confirmă trenduri din ultimii ani, care vor continua până cel puțin în 2023, conform previziunilor FMI.

Concret, România a avut un PIB/locuitor ajustat cu puterea de cumpărare de 24.508 dolari internaționali, anul trecut, în vreme ce al Croației a fost de 24.423, iar al Bulgariei de 21.686. Următoarea cea mai săracă țară a Uniunii Europene este Letonia, cu o valoare de 27.644 de dolari internaționali. O altă rocadă s-a înregistrat între Polonia și Ungaria, prima depășind-o pe a doua (29.521, față de 29.473).

Cea mai interesantă schimbare în clasamentul PIB/capita este depășirea Italiei de către Spania, despre care a scris pe larg Financial Times.

UE 2017 | PIB/Capita
(c) TRansilvania eporter

Urmează Grecia

În următorii cinci ani se vor produce alte schimbări importante, estimează analiștii Fondului Monetar Internațional.

Astfel în 2023, vor exista trei state din fostul bloc socialist, Lituania, Cehia și Slovacia, care vor fi depășit din punct de vedere al bunăstării Italia, una din „marile puteri” economice ale Europei Occidentale, țară din G7 și a treia economie a Zonei Euro.

În ceea ce privește România, în cinci ani, ea va egala, practic, din acest punct de vedere, Grecia. Astfel PIB/locuitor al României în 2023 ar urma să fie de 35.124, iar cel al Greciei de 35.522, cu țara noastră pe trend de depășire a Eladei în anul următor.

Convergență România-Grecia | (c)Transilvania Reporter
Infogram

Postaţi un comentariu