Bulgaria, cu un pas mai aproape de adoptarea euro

Statuia care celebrează introducerea monedei unice, în Frankfurt | Foto: Wikimedia

Bulgaria este cu un pas mai aproape de aderarea la Zona Euro, după ce, la întâlnirea de joia trecută a Eurogrupului, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană au anunțat că o evaluare a țării ar putea fi finalizată în „aproximativ un an”. Dacă evaluarea va fi pozitivă, Bulgaria va intra simultan în ERM-2 și în Uniunea Bancară. Dacă, și mai departe, totul merge șnur, țara de la sud de Dunăre ar putea adera la euro în 2021.

ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de euro, timp de doi ani înainte de adoptarea monedei unice. După această fază, se poate introduce euro în statul candidat. Aderarea la Uniunea Bancară presupune transferul către organismele UE a puterii de a superviza băncile importante.

Bulgaria îndeplinește toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda națională, leva, este deja legată de euro, inflația este scăzută, datoria publică este sub media din zona euro și sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar țara înregistrează excedent bugetar.

În acest context, Sofia și-a asumat în primăvară, ca țintă, anul 2019 pentru intrarea în ERM-2. Comisia Europeană a replicat că Bulgaria ar trebui mai întâi să adere la Uniunea Bancară, și abia apoi la ERM-2. Compromisul la care s-a ajuns săptămâna trecuta este ca Bulgaria să adere simultan la cele două structuri, relatează Euractiv.com.

Bulgaria rămâne însă cea mai săracă țară din UE, cu un PIB/capita de doar 49% din media Uniunii, și una dintre cele mai corupte.

România deocamdată nu are o țintă fixată pentru adoptarea euro, dar în martie a fost constituită o comisie care să elaboreze strategia de aderare la moneda unică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu