Brexit, termenii divorțului

: „Putem să trecem la faza următoare a negocierilor, dar vă rog să observați că frigiderul meu nu a ieșit încă pe ușă. Înainte să putem facem asta, trebuie să inserăm toate garanțiile pentru drepturile cetățenilor pe care le-am obținut acum, în acordul de retragere”, a scris negociatorul-șef al Parlamentului European, Guy Verhofstad pe contul său de Facebook. | Foto: facebook.com/GuyVerhofstadt

Comisia Europeană și Marea Britanie au reușit săptămâna trecută să treacă de primul „hop” al negocierilor de separare. Astfel, vineri, 8 decembrie, dis-de-dimineață președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker și premierul UK, Theresa May, au anunțat într-o conferință de presă comună că cele două părți au căzut de acord asupra celor mai arzătoare trei chestiuni legate de Brexit. Este vorba de frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, condițiile financiare ale „divorțului” și drepturile cetățenilor expatriați.

Drepturile cetățenilor UE

Referitor la drepturile cetățenilor, chestiunea cea mai arzătoare pentru România, Marea Britanie și Uniunea Europeană au căzut de acord că cetățenii europeni cu reședința legală în Marea Britanie, precum și membrii de familie ai acestora, vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de ședere al cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidență de minim cinci ani. Până la împlinirea celor cinci ani, cetățenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar.

Frontiera irlandeză și „factura”

În privința frontierelor dintre cele două Irlande, Londra s-a angajat să nu introducă o „frontieră dură” între cele două părți ale insulei. Nu este, însă, clar cum va reuși Marea Britanie să aplice anumite legi numai pentru Irlanda de Nord, astfel încât să nu fie introduse controale la această frontieră.

Obligațiile financiare vor fi calculate în termeni procentuali din bugetul multianual pentru 2014-2020, Marea Britanie contribuind ca și cum ar fi rămas în UE în 2019 și 2020. Totodată, Marea Britanie va continua să participe la programele UE finanțate de bugetul pentru 2014-2020 până la încheierea lor. Potrivit mai multor surse guvernamentale citate de presa britanică, ar fi vorba de 40-45 de miliarde de euro.

Procedural, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European trecerea la faza a doua a negocierilor, care presupune un acord comercial între cele două părți. Consiliul se va reuni la Bruxelles în zilele de 14-15 decembrie, evaluarea negocierilor de Brexit urmând să fie făcută în a doua zi a summitului. Observatorii nu se așteaptă, însă, la vreo răsturnare de situație.

[stextbox id=’custom’ caption=’Fricțiuni post-înțelegere’]Negociatorul-șef al Marii Britanii pentru Brexit, David Davis, a primit o serie de critici dure din partea euruparlamentarilor, la începutul acestei săptămâni, după ce a declarat că acordul cu privire la Brexit nu este decât o declarație de principii, fără efect juridic. Unul dintre cei mai vehemenți critici a fost Guy Verhofstad, negociatorul din parte Parlamentului European. Ca urmare, Davis a revenit și a precizat că înțelegerea va fi transpusă într-o lege „cât de repede se poate”.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu