Brexit, subiect fierbinte în arșița verii

Frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord este cel mai controversat subiect de negociere între UK și UE. În imagine, un protest, la Dublin, față de eventuala instaurare a unei granițe ferme între cele două părți ale insulei | Foto: Sinn Féin - IMG_8083, CC BY 2.0, Link

Secretarul britanic al comerțului, Liam Fox, a declarat într-un interviu că Marea Britanie, cel mai probabil, va ieși din UE fără un acord, blamând intransigența de care dă dovadă Comisia Europeană în negocierile cu Londra. Întrebat despre probabilitatea unui Brexit în absența unui acord, Liam Fox a estimat că aceasta este de 60%. „Cred că intransigența Comisiei Europene ne împinge către o ieşire (din UE) fără un acord”, a spus ministrul britanic al comerțului, în interviul acordat publicației The Sunday Times.

Discuțiile între Londra şi Bruxelles vor continua, însă, până la summitul UE din luna octombrie, iar premierul britanic, Theresa May, este încă optimist. Astfel, May încă mai crede în posibilitatea de a negocia un „acord bun” cu europenii, a declarat luni, 6 iulie, purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters. „Continuăm să credem că un acord este rezultatul cel mai probabil, deoarece un acord bun nu este numai în interesul Regatului Unit, ci și în interesul UE și al celor 27 de membri ai săi”, a spus el.

Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice în UK la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziție de 21 de luni. Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziție și dreptul UE va înceta să se aplice în UK începând cu 30 martie 2019.

În acest din urmă caz, se vorbește despre un scenariu de tipul „niciun acord” (no deal).

Puncte-cheie

Principalul subiect de negociere este granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Propunerea UK este ca toată Marea Britanie să intre într-o formă de uniune vamală cu UE, dar doar pentru bunuri, nu și pentru servicii sau persoane. Uniunea Europeană insistă însă că un aranjament de acest fel nu se poate aplica întregii Marii Britanii, ci doar Irlandei de Nord. Alte subiecte asupra cărora nu s-a căzut de acord sunt protejarea reciprocă a produselor cu indicație geografică, precum whiskyul scoțian sau brânza parmezan, dar și statutul unor teritorii britanice care vor fi înconjurate de state ale UE, precum Gibraltarul și bazele militare suverane din Cipru.

Cel mai rău scenariu

Înainte de declarațiile lui Fox, Financial Times a trecut în revistă cinci variante de ieșire a Marii Britanii din UE. Scenariul „no deal” este cel mai sumbru. Astfel, la frontierele UK se va crea haos, odată cu introducerea controalelor vamale, la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, dar și în porturi. Vor fi probleme majore la Dover și la tunelul care trece pe sub Marea Mânecii. Camioanele și avioanele s-ar putea să se oprească din livratul mărfurilor și al pasagerilor. Toate acestea vor determina o criză politică la Londra și un blocaj economic fără precedent.

Distribuie:

Postaţi un comentariu