„Băutură și femei/ Pentru toți băieții mei”. Bulgarii petrec la președinția UE

Fotografia oficială cu participanții la conferința de la Sofia

Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene se confruntă cu un scandal major legat de organizarea Conferinței Europene a Tineretului, care a avut loc între 17 și 19 aprilie. Președintele Forumului European pentru Tineret (FET), Luis Alvarado Martinez, a declarat pentru Euractiv.com că această conferință a fost un eșec de așa proporții încât „distruge munca generațiilor dinaintea noastră”. FET este o organizație internațională independentă și unul dintre principalii parteneri de dialog ai Uniunii Europene în privința politicilor de tineret.

Ce a fost greșit?

Președintele FET spune că la mesele rotunde ale conferinței nu a participat niciun tânăr ales din Europa. Apoi, biletele de avion nu au fost plătite anticipat, cum se obișnuia, deși finanțarea Conferinței se face pe spezele Uniunii Europene, nu ale statului-gazdă. Alvarado s-a mai plâns că la dispoziția participanților au fost puse gratuit băuturi tari, inclusiv votcă, din cauza cărora unii dintre ei nu au fost în formă bună la sesiunile de lucru matinale. Totodată, la o petrecere de noapte și-au făcut apariția dansatoare „pe jumătate dezbrăcate”, deși la Conferință se vorbea despre stereotipuri de gen și combaterea lor, a mai precizat Luis Alvarado Martinez.

„Este scandalos că banii publici ai UE au fost folosiți în aces fel. Nu pentru asta luptă UE și tinerii pe care eu îi reprezint”, a declarat acesta.

În plus, presa a scos la iveală și faptul că voluntarii care au participat la organizarea conferinței au primit SMS-uri prin care erau îndemnați să aplaude la discursul pe care l-a ținut premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Acest discurs a stârnit la rândul său controverse, deoarece premierul bulgar le-a spus tinerilor prezenți că prima lor datorie este cea de a procrea și le-a dat exemplul unui ministru german care are șapte copii. „E ușor pentru el, care nu e parte a primei generații care o va duce mai rău decât cea a părinților”, a comentat Alvarado Martinez.

Și dacă toate acestea nu erau de ajuns, a mai ieșit la iveală și faptul că rezultatele conferinței au fost redactate de reprezentanții Estoniei și Austriei, în vreme ce oficialii ministerului de resort bulgar erau la petrecerea cu animatoare decoltate.

Iată o caricatură pe această temă, publicată de ziarul bulgăresc Sega, în care este înfățișată Liliana Pavlova, ministrul pentru Președinția UE al guvernului de la Sofia:


Oficialii bulgari văd dușmani

Oficialii bulgari au respins aceste acuzații, afirmând că au existat suficienți reprezentanți ai tinerilor implicați în conferință și că nu există o procedură standard cu privire la biletele de avion. Reprezentanții Comisiei Europene au considerat și ei că implicarea tinerilor a fost suficientă, cu excepția momentului când s-au prezentat rezultatele Conferinței, moment în care pe scenă nu era niciun tânăr. Un reprezentant al Comisiei, care nu a dorit să fie citat, a precizat că Bruxelles-ul nu va plăti nici pentru votca gratis, nici pentru party-ul cu dansatoare. În paralel, Puterea de la Sofia acuză că în spatele acestor acuze se află, de fapt, Opoziția bulgară.

Anul viitor, în România

Conferințele Europene pentru Tineret se desfășoară semestrial, gazdă fiind țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. România va avea acest statut în prima jumătate a anului viitor.

Postaţi un comentariu