Proiect clujean de detectare a cancerului cu ajutorul inteligenței artificiale

Învățarea profundă (deep learning) va fi folosită la detectarea cancerului în fază incipientă | Foto: pixabay.com

Un proiect din Cluj-Napoca a fost selectat pentru finanțare prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, dedicat cercetării, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Finanțarea de 50.000 euro va sprijini firma Artificial Intelligence Expert (AIE) din Cluj-Napoca să dezvolte un sistem bazat pe inteligență artificială, pentru detectarea cancerului în formă incipientă.

Potrivit descrierii proiectului, AIE dezvoltă în acest moment un sistem extrem de precis de diagnosticare a cancerului în cele mai incipiente faze, cu ajutorul unor algoritmi de învățare profundă (deep learning).

Fondurile alocate vor ajuta AIE în primele demersuri, precum stabilirea de parteneriate, efectuarea de studii sau stabilirea unei strategii optime de afaceri pentru a aduce pe piață produsul final și a asigura astfel succesul acestui proiect, se arată într-o informare a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Produsul final se numește Artificial Intelligence System for Multi-Cancer Detection Support (AI-MICADIS).

Alocarea a fost decisă în cea mai recentă rundă de finanțare prin Instrumentul pentru IMM-uri (parte a programului Orizont 2020), care include în total 246 proiecte din 24 de țări.

Cele 246 de proiecte vor primi o finanțare totală de 12,2 milioane de euro, pentru a accelera dezvoltarea lor și a lansa mai rapid pe piață soluțiile inovatoare pe care le propun.

Majoritatea companiilor selectate pentru finanțare sunt din următoarele sectoare: tehnologie informațională și de comunicații (TIC), sănătate și inginerie. Cele mai multe sunt din Spania (33), Italia (28) și Elveția (23). Proiectele vizează o gamă variată de domenii, de la sisteme de reducere a noxelor la vehicule comerciale, soluții de reciclare a materialelor lemnoase sau de exploatare a datelor digitale, la securitatea cibernetică și, nu în ultimul rând, tratarea cancerului.

În total, Comisia Europeană a primit 2.111 propuneri în cadrul apelului de proiecte încheiat în luna septembrie 2018.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu