Alegeri pentru șefia Parlamentului European. Cine va câștiga?

De la stânga la dreapta: Antonio Tajani (PPE), Gianni Pittelli (S&D) și Guy Verhofstadt (ALDE)

Liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, și-a anunțat la începutul lunii candidatura la funcția de președinte al Parlamentului European.

Până la anunțul lui Verhofstadt, în cursa pentru obținerea acestui post s-au mai înscris cu șanse doi eurodeputați italieni – Antonio Tajani, din partea Partidului Popular European (PPE), și Gianni Pittella, reprezentant al grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Alegerile vor avea loc marți, 17 ianuarie. Președintele PE se alege în patru tururi de scrutin. Pentru a câștiga într-unul din primele trei tururi, un candidat are nevoie de jumătate plus unu de voturi. În al patrulea tur, câștigă candidatul cu cele mai multe voturi.

Guy Verhofstadt a făcut apel la social democrați să îl susțină, într-o coaliție social-liberală, împotriva PPE. Social democrații au respins însă această propunere.

În absența unei înțelegeri între cele două grupări, reprezentate de câte 189, respectiv 68 de eurodeputați, președinția va reveni fără emoții candidatului PPE, partid care are 217 europarlamentari și poate miza și pe voturile câtorva grupuri mai mici de dreapta, comentează cotidianul The Guardian.

Oricum, cutuma politică de la Bruxelles era că după un președinte social-democrat urmează unul al PPE, iar actualul președinte este social-democratul german Martin Schulz, care a anunțat că nu va mai candida.

Câștigătorul alegerilor de marți va fi, deci, dacă nu apar surprize de ultim minut, Antonio Tajani. El se va afla la conducerea legislativului european pentru doi ani și jumătate. Mandatul italianului se va suprapune astfel peste preconizatele negocieri legate de Brexit, negocieri în care reprezentanții PE insistă să aibă un rol major și care se vor finaliza cu un acord pe care parlamentul va trebui să îl ratifice.

Antonio Tajani. În vârstă de 64 de ani, este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European. Între 2008 și 2010 a fost Comisar European pentru Transporturi, iar între 2010 și 2014, Comisar European pentru Industrie și Antreprenoriat. Între 1994 și 2008 a fost membru al Parlamentului European. Înainte de a ajunge politician, Tajani a fost jurnalist. În 1994 a fost unul din fondatorii partidului Forza Italia, iar în primul guvern al lui Berlusconi a fost purtătorul de cuvânt al premierului.

Gianni Pittella. În vârstă de 59 de ani, este liderul grupului europarlamentar al social-democraților. Pitella este politician de carieră, la fel ca tatăl său, Domenico, fost senator din partea unor partide de stânga, între 1972 și 1983. Gianni a debutat în politică la 21 de ani, când a fost ales consilier local în orașul natal Lauria, din Sudul Italiei. În 1996 a fost ales în Parlamentul Italiei, iar din 1999 este membru al Parlamentului European. În iulie 2014 i-a succedat lui Martin Schulz în fruntea grupului europarlamentar social-democrat.

Guy Verhofstadt. În vârstă de 64 de ani, este liderul grupului europarlamentar al liberalilor. S-a implicat în politică de tânăr, la 23 de ani fiind liderul organizației studențești a liberalilor flamanzi. La 29 de ani ajunge președintele Partidului Liberal Flamand, iar trei ani mai târziu, în 1985, este ales deputat și numit ministru al Bugetului și vice-premier. Între 1999 și 2008 a fost prim-ministru al Belgiei. În 2009 a intrat Parlamentul European. Este una dintre principalele figuri ale curentului politic care militează pentru o Europă federală.

Un român în cursă 

Pe lângă cei trei candidați importanți menționați, alți patru candidați s-au înscris cu șanse teoretice, reprezentâmd forțe politice de mici dimensiuni. Printre ei, și românul Laurențiu Rebega. Acesta a intrat în Parlamentul European ca membru al Partidului Conservator, pe lista social-democraților. Însă, la jumătatea anului 2015, s-a alăturat noului grup politic de extremă dreapta Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, condus de Marine Le Pen,  și catalogat drept eurofob.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu