Zece pentru Cluj. Degeaba? Clujenii nu au auzit de candidații locali

Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca are zece candidați înscriși în cursa pentru ocuparea funcţiei de primar la alegerile din 5 iunie 2016. În total au fost depuse 13 candidaturi, dar trei dintre ele au fost respinse deoarece au fost constatate nereguli la listele de semnături de susţinere. Cei care vor apărea pe buletinele de vot sunt: Emil Boc (PNL), Octavian Buzoianu (independent dar susţinut de PSD, ALDE, PNŢCD, PND şi PRM), Anna Horvath (UDMR), Liviu Alexa (Mişcarea Liberală), Adrian Gurzău (PMP), Mircea Giurgiu (PSRO), Fancsali Ernő (PPMT), Bruno Roschnafsky (PPU), Irina Pop ( M10) şi David Ile (UCDR).

Deși campania electorală oficală începe astăzi,  6 mai, unii candidati au fost activi în „precampanie”, pe când alții nu au schițat niciun gest. Când îi întrebi despre campania electorală, despre candidați, programe, afișe, clujenii strâmbă tacticos din nas. „Mai lăsați-mă cu astea!”, „Iar politică?”, „Nu mă interesează!”, „Întrebați pe altcineva”, „Nu vreau să comentez”, fiind doar câteva dintre expresiile verbale care însoțesc expresiile faciale pline de dezgust. Greu poți obține o părere asumată, fie ea favorabilă sau nu.

Ce zic oamenii despre candidații locali

Daniel Pop, împreună cu soția își așteaptă o rudă pe Bulevardul Eroilor, timp în care domnul dorește să achiziționeze câteva ziare. Printre câteva titluri, ne răspunde sec:  „Nici măcar nu îi știu pe candidați. Habar nu am, nu mă interesează”, spune acesta. „Eu îl votez pe Boc! Doar pe el îl știu. Spune, mă și tu, dacă te întreabă!”, spune soția, mult mai comunicativă.

Un alt pensionar este extrem de supărat pe parlamentari, dar candidaților clujeni pare să le mai acorde o șansă. „Politicienii noștri nu sunt buni de nimic! Sunt oameni superficiali, nepregătiți pentru activitatea pe care trebuie să o facă.  Sigur că sunt și excepții. Mă refer mai ales la parlamentari. În Parlament intră tot felul de oameni fără nicio chemare. Nu au nicio competență. Acolo se iau hotărâri. La Cluj avem zece candidați. Trebuie curățați toți, trebuie oameni tineri, cu simțul răspunderii,   să aibă forța necesară pentru a face politică în numele poporului român. Voi vota. Nu am un candidat preferat. Nu știu exact cui se datorează faptul că Clujul în ultimii trei, patru, cinci ani s-a dezvoltat foarte frumos. Mă uit cu cea mai mare plăcere acolo unde văd că lucrurile sunt în ordine și evoluează într-un sens bun. În ceea ce privește Clujul, nu pot să fiu atât de critic. La nivel național e mai rău. Mi-e greu să spun cu cine votez. Trebuie să urmăresc campania electorală pentru a vedea cui se datorează lucrurile care au fost realizate până acum”, spune un alt pensionar.

Alin Vaida are 35 de ani. „Da, știu deja. Îl votez pe Boc!”, spune acesta. Mai știți alt candidat? „Nu, după ce? Dacă m-am hotărât deja!”. „Eu votez cu PNL-ul, indiferent de candidat. Sunt liberal și voi vota mereu cu acest partid. Eu votez cu sigla, cu principiul. Liberal până la moarte! Asta e părerea mea. Nu mă interesează restul candidaților”spune Ștefan Giambașu, în vârstă de 80 de ani.

Ioan Mărginean este foarte pesimist. „Îi cunosc pe candidați, dar nu am niciun preferat. Nu cred că mă poate convinge niciun candidat să îl votez, orice ar face. Am pretenții mari și nu mai cred în ei. Poate că Buzoianu, care e independent ar fi mai bun. Să zicem că e un manager bun. Aici, la fruntea primăriei trebuie un om gospodar. Da, Buzoianu poate fi o soluție, dar încă nu m-a convins. Nici nu cred că merg la vot. O să văd”, spune acesta.

Bogdan Suciu are 27 de ani. „Sincer, nu m-a prea interesat campania electorală sau precampania, mai bine zis. Mi-e scârbă de politică. O să merg la vot, dar mă voi hotărî cu cine votez atunci, în ziua votului”, spune acesta.

„Nu îi știu pe toți candidații. Îl știu pe Boc, pe doamna viceprimar și încă pe unul, dar am uitat cum îl cheamă. E cel cu capul în jos, pe care oricum nu îl voi vota. Da, voi merge la vot pentru că mă interesează viitorul nepotului meu și pentru că îmi doresc un Cluj frumos, curat. Nu mă impresionează promisiunile. Am auzit destule. Încă nu m-am hotărât cu cine votez”, spune Ana Mărginean.

„Nu cunosc toți candidații. Nici nu m-am interesat. Poate când începe campania să fie ceva mai vizibili. Cred însă că mari schimbări nu vor fi nici în urma alegerilor”, este convinsă Irina Rebrean, studentă, în vârsta de 26 de ani.

Citiți și: George Jiglău, politolog: „Nu trebuie să ne așteptăm la o campanie diferită”

O campanie cu reguli noi

Competitorii electorali își pot înregistra mandatarii financiari la Autoritatea Electorală Permanentă până în 6 mai

Clujenii pot verifica dacă apar pe listele electorale permanente

Distribuie:

Postaţi un comentariu