Varza kale, un nou trend pe piața clujeană

Foto: Dan Bodea

Producătorii locali sunt din ce în ce mai îndrăzneți și tot mai dispuși să testeze noi tipuri de produse, unele exotice pentru piața românească. Dacă până nu demult cei care cultivau broccoli erau destul de rari, acum tarabele sunt împânzite de broccoli proaspăt, produs în grădina proprie. Cât de bine îi merge acestei legume la noi, nu știu decât producătorii care ajunși în piețe fac eforturi mari pentru ca legumele verzi să nu se dezhidrateze înainte de vânzare, fiind sensibile la razele încă puternice ale soarelui. Mă apropiu de o tarabă pe care varza albă și broccoli sunt predominante. Aparține unui producător din Florești, vesel, glumeț și plin de viață, gata să își povestească ore în șir despre propria cultură. Are o mică afacere de familie, dar este mândru că mereu vine cu ceva nou pe piață. Mărturisește că a fost printre primii producători locali care au cultivat broccoli în zonă. „Îmi place tot timpul să vin cu ceva nou, să am ce nu au alții. Am tot timpul idei de acestea. Broccoli cultiv, dar nu în cantități mari. Cultiv atât cât să vând pe piață. Nu am posibilitatea de a lucra mult, pentru că suntem două, trei persoane care lucrăm pământul. Suntem producători agricoli. Din asta trăim. Facem orice. Încercăm să avem mereu ce nu au ceilalți. Avem broccoli, dar asta deja cultivă destul de mulți. Eu cultiv de vreo opt ani. Am fost printre primii”, spune acesta.

Așadar, broccoli a căzut deja în dizgrație: e o noutate „veche”. „Să vă arăt ce am nou. O țin sub masă, ferită de soare. E varza kale. Acum patru ani nici eu nu am știut ce înseamnă kale. Mai citim, mai ne uităm pe internet. Firmele producătoare de semințe au tot felul de soiuri. Eu studiez pe internet, dar și discut cu alți producători agricoli pe rețelele de socializare. Prin socializare te dezvolți foarte mult, părerea mea. Am discutat cu un prieten care a auzit de kale, după care am început să caut tot mai multe detalii. Am căutat semințe și am început să cultiv. În cantități mici. Cultiv câteva sute de bucăți. Și roșie și verde. Au arome diferite. Verde numai creață am pus. E foarte simplu de cultivat. Fiind o varză sălbatică nu are atâtea pretenții, nu are nevoie de multe tratamente. Varza aceasta nu a văzut nicio chimicală. Pe cea dulce o mănâncă insectele, pe aceasta nu. Nu are nevoie de insecticid. Am făcut un tratament după înființarea culturii pentru a avea un aspect frumos și pentru a fi sigur că nu o atacă nimic, apoi nu a mai fost nevoie. Pe mine mă interesează acest aspect. Mă bucur că le pot da oamenilor o mâncare sănătoasă și că îmi scad totodată cheltuielile”, explică producătorul din Florești.

1IMG_8528

Foto: Dan Bodea

Planta este din familia vărzoaselor și are nevoie de apă din belșug și de temperaturi mai scăzute. Cultura varzei kale nu este una foarte dificilă, acestea se plantează pe rânduri, cu o distanță de aproximativ 10 centimetri între ele pentru ca planta să se poată dezvolta. Frunzele se recoltează în general toamna și se rup de deasupra pământului, fiind recomandat ca o parte din cotor să rămână în pământ. Cele mai bune sunt frunzele tinere, verde-închis, cu aspect ferm și tulpini crocante. Pot fi păstrate pâna la o săptămână la frigider,  în pungi de plastic bine sigilate, sau conservate la congelator pentru perioade mai lungi.

Kalele au marea proprietate că pe lângă vitamine conțin și minerale. Sunt singurele legume fructe care conțin fier și calciu. Fierul este mai mult decât în carnea de vită și calciul mai mult decât în lactate.

Chipsuri din varză kale

„Se poate folosi în salată, ca și cum ai folosi salată normală. Soția mea a făcut inclusiv chipsuri din varza kale. A rupt varza în bucățele mici, le-a condimentat cu sare, cu boia și le-a pus câteva minute la microunde. Prima dată le-a ars. Apoi au început să iasă. Deja e expertă. Trebuie lăsate câteva minute la microunde. Acum seară stăm și mâncăm frecvent chipsuri sănătoase, din varză, nu din cartofi”, spune producătorul, care nu mai contenește să își laude salata.

„Am câțiva clienți care i-au decoperit proprietățile și care mă caută frecvent. De cele mai multe ori cei care consumă varza kale renunță la cealaltă. Totul este să te obișnuiști cu gustul. Dar la cât e de sănătoasă, merită acest efort”, spune producătorul.

Varza kale poate fi folosită într-o mulțime de rețete, printre care: salată, sos de verdeață, supe, ciorbe, omlete, ghiveci cu legume, topping de pizza, sarmale.

Este considerată o plantă super-nutrient, una dintre cele mai sănătoase de pe planetă, care poate aduce beneficii semnificative. Este bogată în calorii, fibre, calciu și potasiu, vitamina A, B6, C, K, cupru, fier, mangan, fosfor. Principalele atribute sunt legate mai ales de cantitățile mari de antioxidanți: carotenoide, flavonoide, luteină și zeaxantină. Pe lângă antioxidanți, conținutul substanțial de fibre ajută bila, scade nivelul colesterolului și reduce riscul atacurilor de cord, mai ales cînd este consumat în stare crudă.

Varza kale este unul dintre cele mai consumate alimente de către persoanele care țin o dietă raw vegană, dar și de către persoanele care încearcă detoxifierea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu