Vanda, campioana grației

Sunt fete pentru care ”visul” de a deveni prințese se adeverește. Este și cazul fostei gimnaste Vanda Hădărean. Născută la Cluj-Napoca, în urmă cu 40 de ani, Vanda trăiește de aproape 20 de ani în Canada. Însă, până să treacă oceanul, fosta gimnastă, de o frumusețe răpitoare, chiar și-a trăit ”visul de prințesă”. A urcat pe podiumul celor mai importante întreceri (medalie de bronz la Campionatele Europene – 1992, medalie de bronz la Campionatele Mondiale și medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Barcelona – 1992).

A fost aplaudată la scenă deschisă și a avut lumea la picioare. S-a retras la doar 18 ani, doar pentru a intra într-o lume nouă (fitness), pe care avea să o cucerească definitiv. Între 2006 și 2011 a fost neîntrerupt Miss Fitness Canada și Miss Fitness World. Fosta mare campioană regretă că nu va putea să încurajeze gimnaștii români, la europenele de săptămâna viitoare, de la Cluj-Napoca, dar este cu gândul și inima alături de sportivii tricolori.

A avut o carieră grăbită

Motivată de reușitele idolului ei, Nadia Comăneci, Vanda s-a apucat de gimnastică la vârsta de cinci ani, iar la 14 ani era deja componentă a lotului naţional. A fost campioană europeană absolută la junioare, medaliată cu bronz în întrecerea pe echipe a Campionatelor Mondiale de la Indianapolis seniori, locul al treilea în proba de individual compus a întrecerilor continentale de la Nantes şi argint olimpic cu echipa la Barcelona, în 1992. La doar doi ani de la această magnifică performanță Vanda Hădărean a decis să se retragă din gimnastică. Avea 18 ani. S-a stabilit în Canada, la începutul anilor 2000 și a continuat să performeze la cel mai înalt nivel.

”Până la momentul plecării mele din România totul s-a derulat pe repede înainte. Sigur, dacă stau să mă gândesc la toți acei ani de muncă, până să ajung la lotul național, n-aș mai zice că a fost totul chiar atât de grăbit. În fine. În 2000 am primit o ofertă pe care nu aveam cu să o refuz, să antrenez în Canada. Ăsta a fost motivul plecării mele și nu altele, așa cum s-a mai scris”, rememorează Vanda. Deși era deja un nume consacrat în gimnastica mondială, clujeanca a tras din greu până să-și găsească cu adevărat rostul.

”La început am antrenat la Mountain Star Gymnastics, în Hamilton, şi la un club din Peterborough <<Ontario>>, însă lucrurile nu mergeau aşa cum aș fi vrut. Așa că, după numai doi ani m-am mutat în SUA, unde am primit o ofertă de a antrena la Academia din Texas. Apoi aceasta s-a închis și am antrenat la altă academie de gimnastică din Sudul Carolinei, Golden Strip Gymnastics, dar tot pentru scurt timp. Ceva nu-mi plăcea așa că m-am întors în România. O vreme am lucrat la o sală de aerobic din Cluj-Napoca, înfiinţată de familia unei foste baschetbaliste, Mariana Bagiu. Tot în acea perioadă am luat acea decizie care a şocat pe toată lumea: să pozez în Playboy.

Acum nu m-aș mai lăsa fotografiată nud, dar atunci a fost o experiență de viață. Au apărut tot felul de răutăți la adresa mea, dar nu m-am lăsat copleșită. Am plecat din nou în Canada, în noiembrie 2000. De data aceasta în Ottawa, unde m-am ocupat de coregrafia şi de consolidarea echipei de fete a Canadei. Așa a încolțit și ideea de a mă apuca de fitness. N-am putut sta departe de scenă. Hai să-ți spun ceva, apropos de ideea de prințesă. Pe scenă chiar mă simțeam o prințesă, dar la finalul concursurilor redeveneam Vanda. Ce a urmat deja se cam știe. Odată ce m-am înscris în concursurile de fitness nu m-am mai oprit, o vreme”, povestește Vanda. Se impune o explicație, pentru cei ce cred că a fi Miss Fitness e la îndemâna oricui. Concursul Miss Fitness World impune trei probe pe care trebuie să le susţină fiecare concurentă: exerciţiu, defilare în costum de baie şi rochie de seară. De la eleganţă până la mobilitate şi acrobatică, Vanda și-a dominat ani de zile adversarele.

Și-a pregătit din timp și a doua retragere

Ca gimnastă, Vanda Hădărean are în palmares medalii la cele mai importante competiţii mondiale. Inclusiv la Jocurile Olimpice. Dar pentru Vanda Hădărean povestea de succes nu s-a încheiat odată cu momentul Barcelona 1992. Acum este printre cele mai titrate practicante de fitness din Canada. Şi un instructor foarte bine cotat. În 2009 și-a deschis propria sală de fitness în Ottawa. ”Știi cum e: câștigi odată, apoi al doilea an și tot așa, dar la un moment dat vine și momentul acela în care trebuie să te gândești să transmiți mai departe tot ce ai învățat, tot ce știi. Încă mai concuram în competițiile de fitness când am decis să-mi deschid propria-mi sală”, explică Vanda.

Deși are deja 40 de ani, fosta gimnastă le întrece în frumusețe şi execuţii pe multe dintre cursantele care practică fitness-ul în studioul ei, demonstrând că sportul pe care l-a început la jumătatea anilor 2000 continuă să i se plieze ca o mănuşă. Sexy şi elegantă, continuă să atragă toate privirile și are încă o flexibilitate care şi pe gimnastele din noua generaţie le-ar face invidioase. ”Chiar dacă nu mai am 20 de ani să știi că în fiecare zi mă trezesc în jurul orei 7. Continui să am o viață sportivă. Încerc să am opt ore de somn în fiecare noapte, asta înseamnă că cel târziu la ora 23 sunt în pat. La ora 8.15 am prima clasă. Dar și eu mă antrenez aproape zilnic o oră şi jumătate. Pregătirea pe care o fac în studioul meu constă în antrenament cu greutăţi, balans, flexibilitate şi, bineînţeles, cardiovascular. Nu știu dacă le-aș face invidioase pe tinerele gimnaste, dar măcar pot să încerc”, glumește Vanda.

”Sunt atât de fericită și puțin tristă, deopotrivă, că aceste europene sunt la Cluj, iar eu încă nu pot să confirm 100% că voi fi acolo. Ce poate fi mai frumos să te întorci acasă? Gimnastica e sportul care mie mi-a dat atât de mult. Sunt acolo, cu inima și gândul bun, alături de fete. Simt că vom avea din nou medalii, mereu am avut”, Vanda Hădărean, vicecampioană olimpică la Barcelorna 1992.

„Românii meritau acest campionat”

La mii de kilometri de locul nașterii (Cluj-Napoca), Vanda le ține pumnii strânși gimnaștilor care vor reprezenta România la Campionatele Europene de la Cluj. ”Românii meritau acest campionat. Să ne uităm puțin în urmă, să vedem ce am făcut noi în acest sport și atunci cuvintele sunt de prisos. Știu că tot sportul românesc trece printr-o perioadă grea, dar în gimnastică mereu am avut un cuvânt important. Sunt atât de fericită și puțin tristă, deopotrivă, că aceste europene sunt la Cluj, iar eu încă nu pot să confirm 100% că voi fi acolo. Ce poate fi mai frumos să te întorci acasă? Gimnastica e sportul care mie mi-a dat atât de mult. Sunt acolo, cu inima și gândul bun, alături de fete. Simt că vom avea din nou medalii, mereu am avut”, încheie Vanda Hădărean.

Postaţi un comentariu