Vacanță de informatician la Academy+PLUS

„Sistemul nostru îi ajută pe cei care au potențialul de a fi lideri să se remarce. Îi încurajăm spre antreprenoriat și pe dezvoltarea proiectelor proprii. De aici pleacă atât viitori angajați cu potențial mare, cât și viitori angajatori”, Gloria Csiszer, marketing manager al Academy + Plus / Foto: Dan Bodea

Mințile luminate nu se odihnesc niciodată și, aparent, cei care tind spre lumina succesului încă din tinerețe lasă distracția oarecum la o parte chiar și în mult adoratele vacanțe de vară. În cazul pasionaților de informatică, percepția generală e că aceștia nu s-ar mai lăsa mutați din fața computerului din laborator nici după clopoțelul a sunat pentru ultima dată în an. Nu e chiar așa, căci mai nou, tinerii IT-iști au găsit un loc în care să își petreacă o bună parte din vacanță: Academy + Plus, locul unde informatica merge pentru a trece la un alt nivel și unde, așa cum chiar „studenții” academiei spun, o oră de studiu este echivalentă cu două săptămâni petrecute la orele de informatică predate la școală.

În timp ce alți tineri sunt la mare, pe plaje sau la munte, alții încă învață. Dacă îi vezi în pauze, fețele zâmbitoare pe care le au îți lasă impresia că tocmai sărbătoresc a cincea lună de vacanță. Sunt cei mai mulți dintre ei tineri, olimpici cu premii naționale și internaționale, pasionați de IT și capabili să scrie un program pentru orice ți-ar putea trece prin cap.

Andrei are doar 17 ani dar asta nu l-a împiedicat să decidă, alături de părinți, că Ialomița nu este un județ tocmai bun pentru dezvoltarea unui informatician. S-a mutat la Cluj pentru a putea urma studiile Academy + Plus și speră să fie selectat din „piscina” de informaticieni înscriși, al căror număr depășește câteva sute.

Sistemul este simplu: cei interesați trec printr-o testare online, după care ajung la Academy + Plus unde, timp de 30 de zile, sunt împărțiți în „piscine”. Programul este flexibil însă cunoștințele pe care le asimilează depășesc cu mult oferta din licee sau facultate.

Competiția, o cheie învechită

Pentru Andrei, experiența este una fascinantă. Deși se află de câteva zile în program, proiectul l-a dat pe spate. Acum este un soi de ghid printre colegii săi și s-a informat temeinic în legătură cu toate etapele prin care va trece. Zi de zi, tânărul de 17 ani rezolvă probleme alături de ceilalți candidați. Secretul reușitei este însăși lipsa competiției.

„La școală,   informatica se face pe tablă și în caiet. În felul ăsta nimeni nu înțelege și învață pentru că trebuie”. Andrei G.,   17 ani / Foto: Dan Bodea

„La școală, informatica se face pe tablă și în caiet. În felul ăsta nimeni nu înțelege și învață pentru că trebuie”. Andrei G., 17 ani / Foto: Dan Bodea

„De mic sunt pasionat și în Ialomița nu prea ai posibilități în județ. Singura posibilitate e olimpiada de informatică, dar acolo comeptiția este distructivă. Oamenii sunt răi și nu există niciun fel de colaborare. La Academy + Plus e invers. Dacă ești singuratic și vrei să fii doar pe cont propriu nu ai nicio șansă. Totul se bazează pe colaborare și pe discuții din care rezultă doar lucruri bune. Eram frustrat pe sistemul de învățământ românesc care este bazat pe clasamente. Eu nu puteam, de exemplu , să îmi ajut colegul și prietenul pentru că știam că mă poate depăși. Aici nu există clasamente, nu suntem comparați direct și astfel putem colabora pentru că așa este și în viața reală unde trebuie să colaborezi cu colegii tăi pe proiecte. În școală se numește copiat și în viața reală se numește colaborare”, spune Andrei.

Cei care intră în „piscină” își aleg singuri modulul pe care vor să îl aprofundeze și în aceeași măsură pot alege mai multe module. Fiecare cât poate asimila. Fiecare zi este o nouă provocare în care candidații trebuie să găsească singuri răspunsurile potrivite având posibilitatea de a se documenta din orice sursă, cea principală fiind o platformă online de învățare pusă la dispoziție de Academie.

„Căutăm olimpici pentru că ei sunt mai bine pregătiți, dar avem mulți elevi care fac informatică din pură pasiune. Avem oameni care au studiat muzica sau au studii în domenii care nu au nicio legătură cu informatica. Important e să ai  pasiune și ambiție. Cel mai bine se descurcă cei care vin la noi atunci când încep și facultatea. Îi ajută și pe ei pentru că își pot face aici practica mai târziu. Pentru elevii de liceu e ceva mai greu, pentru că au un program mai fix dar pe de altă parte pot veni la Academie după ore”, spune Gloria Csiszer, marketing manager al Academy + Plus.

Partea practică este foarte importantă pentru deszvoltarea tinerilor informaticieni.  Ei trebuie să facă programe care rezolvă jocuri de sudoku, piramide, jocuri 3D și tot felul de alte aplicații. De asemenea, Academia îi încurajează să participe la conferințe specializate, la congrese și training-uri de comunicare.

Academy + Plus, Harvard de România

Academy + Plus este o soluție de activitate de vară și datorită mentalității pe care proiectul o promovează. Programul este liber, elevilor nu le este interzisă folosirea tehnologiei în munca lor așa cum se întâmplă de cele mai multe ori la școală, iar munca în echipă transformă locul într-un fel de tabără. O tabără mai eficientă chiar decât universitățile, așa cum elevii descoperă în fiecare zi.

1IMG_5568

Foto: Dan Bodea

După selectarea în „piscină”, candidații petrec 30 de zile rezolvând  exerciții pe diverse grade de dificultate. „Admiterea este mai grea decât la Harvard”, spune ei, iar componenta psihologică este foarte importantă. Componenta psihologică este foarte improtantă.

„Stau pe capul tău să te enerveze pentru a vedea dacă poți fi un om de echipă. Aici, în prima săptămână depășim ca dificultate toată materia din liceu. După două săptămâni ești la nivel de informatică de facultate. În cinci minute petrecute pe platforma de e-learning înveți cât într-o săptămână la școală”, mai spune Andrei.

Chiar dacă diploma de facultate încă mai contează pe piața muncii, Andrei nu este convins că studiile superioare îi vor aduce beneficii de care să nu fi avut deja parte la Academie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu