UTCN produce angajaţi pe bandă rulantă

Una dintre marile universităţi clujene, cu peste 20.000 de studenţi, este Universitatea Tehnică (UTCN). Deşi, în ultimii ani, interesul pentru specializările tehnice a scăzut oarecum, UTCN este atractivă pentru absolvenţii de liceu, mai ales prin ofertele educaţionale din domeniul IT, domeniu la mare căutare în zilele noastre.

Prorectorul UTCN Daniela Manea ne-a spus că pentru anul universitar 2016-2017, instituţia de învăţământ pe care o reprezintă pune la dispoziţia celor interesaţi, pentru nivelul licenţă, 5.500 de locuri (3.200 bugetate şi 2.300 cu taxă) pentru cele 99 de programe de studii, la care se adaugă 3.144 de locuri la masterat (1.900 la buget) pentru 103 programe de studii. Perioada de înscrieri e 18-22 iulie pentru licenţă şi 11-25 iulie pentru masterat.

De menţionat e faptul că între locurile pentru nivelul licenţă există 17 pentru romi, 15 locuri pentru candidaţii moldoveni cu bacalaureat în România şi 78 de locuri pentru candidaţii din Republica Moldova şi diaspora.

„Ceea ce cred că este interesant pentru candidaţi e faptul că în momentul în care devin absolvenţi ai UTCN, au şansa ca imediat să se angajeze şi statisticile noastre spun că 77% dintre absolvenţi sunt angajaţi în primul an, dintre care 65% sunt chiar cu un loc de muncă în domeniul calificării. Un alt aspect important pentru candidaţi e faptul că avem specializări care ţin de cont de evoluţia societăţii, pentru că în fiecare an facem o analiză pentru a vedea exact ce este atractiv pe piaţă şi la ce trebuie să renunţăm. De doi ani suntem într-o stabilitate, atât din punct de vedere al candidaţilor, cât şi al specializărilor. Putem aprecia că avem un trend pozitiv, în jur de 20.000 de studenţi anual ai UTCN, în cele 12 facultăţi, 9 la Cluj şi trei la Baia Mare, plus cele patru extensii universitare –Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare şi Zalău”, spune Daniela Manea.

Prorectorul UTCN mai spune că domeniul IT este cel mai atractiv, dar că există şi alte domenii, unele în revenire în ultima vreme: „Dintre cele 12 facultăţi, atractivitatea cea mai mare o au cele din domeniul IT. Dacă anul trecut am avut pe universitate o concurenţă de 1, 86, în domeniul IT a ajuns până la 4, 62. Sunt şi facultăţile de tradiţie, cum este cea de arhitectură şi urbanism, unde publicul ţintă este bine definit cu mult timp înainte. Şi aici se vede o stabilitate şi o concurenţă în jur de trei candidaţi pe un loc. Ne bucură şi faptul că sunt facultăţi care îşi revin, după 2008, când au avut mici probleme. Este vorba de domeniul construcţiilor, la Facultatea de construcţii sau la cea de instalaţii. Şi-a revenit foarte frumos în ultimii ani domeniul mecanic, ca dovadă că sunt atât de mult fabrici şi întreprinderi care au pornit şi absolvenţii noştri au fost angajaţi în firme de mare renume. Ideea e că în fiecare an UTCN îşi ocupă toate locurile la buget, inclusiv un număr considerabil la taxă”.

Faţă de anul trecut cel puţin, UTCN nu are specializări noi, dar în fiecare an face studii specifice pentru a se adapta cerinţelor de pe piaţa muncii.

„Anul trecut am eliminat specializările neatractive, specializări mai ales din zona extensiilor. Noi facem foarte dese întâlniri cu firmele, pentru a vedea exact ce solicită piaţa şi în momentul în care vedem că nu suntem interesanţi, evident că ne resetăm. La Cluj nu am avut probleme. Avem şi alte metode, nu numai colaborări cu firmele. Avem un centru de consiliere şi orientare în carieră, avem deja evenimente tradiţionale la care invităm firmele din toate domeniile. Firmele sunt prezente cu oferta, cu simulări de interviu pentru studenţi şi viitorii absolvenţi, avem mese rotunde şi încercăm tot timpul să ţinem legătura, pentru că finalitatea o reprezintă absolvenţii care să-şi găsească un loc de muncă în domeniul calificării”, explică Daniela Manea.

Marea majoritate a studenţilor UTCN sunt români şi în special din zona Transilvaniei, dar există şi studenţi străini, mai ales din Republica Moldova. Daniela Manea mai spune că UTCN are studenţi cam de pe toate continentele, din ţări precum Palestina, Iordania, Albania, Siria, India, Kuweit, Mexic, Spania, SUA, Turkmenistan, Ucraina, Egipt, Germania, China, Chile, Canada.

Distribuie:

Postaţi un comentariu