Un an (2017) de pus în ramă

Foto: Dan Bodea

2017 este anul în care Cluj-Napoca a trăit la intensitate maximă din punct de vedere sportiv. Au existat și eșecuri, dar au căzut și recorduri. La fiecare reprezentație, că a fost vorba de fotbal, handbal, sau baschet, ”Tricolorii” din tribune, veniți și ei de prin toate părțile Transilvaniei, au știut să-i facă pe sportivi să se simtă la Cluj-Napoca ”acasă”. De departe gimnastica și baschetul au pus orașul de pe Someșul Mic pe harta marilor competiții europene.

Campionatele Europene de Gimnastică Artistică, Campionatul European de Baschet, dar și Campionatele Mondiale de Karate Fudokan, au fost cele mai importante evenimente sportive găzduite vreodată de Cluj-Napoca. Și Sportul Rege a revenit în atenția suporterilor. Pentru ”U” Cluj 2017 este doar o etapă din sărbătoarea centenarului (ce va fi sărbătorit în 2019), iar CFR a revenit în fruntea fotbalului intern după ani de agonie.

Invazie de campioni olimpici

De departe cel mai important și impresionant eveniment sportiv pe care țara noastră l-a găzduit în ultimii 30 de ani, a fost Campionatul European de Gimnastică Artistică. România, prin Cluj-Napoca, a fost gazda acestui eveniment, după exact 60 de ani de la prima ediție organizată la București, în 1957. Au fost înscriși 274 de sportivi din 37 de țări. Cătălina Ponor a fost de departe și cea mai titrată sportivă care a participat la europenele de la Cluj. Românca are în palmares trei titluri olimpice, la bârnă, sol și pe echipe, toate cucerite la Atena, în 2004. La cele trei medalii de aur mai adăugăm un argint și un bronz la Londra (2012). Cea de a doua campioană olimpică din Polivalenta Cluj-Napoca a fost Sanne Wevers, o sportivă din Olanda, despre care până în 2016 (anul Jocurilor Olimpice de la Rio), nu știam aproape nimic.

Cătălina Ponor /Foto: Dan Bodea

Un alt campion olimpic care a evoluat pe suprafața de concurs din Cluj-Napoca a fost Oleg Verneaiev. Gimnastul ucrainean laureat cu aur la paralele la Campionatul Mondial din 2014, a fost una dintre vedetele ediției 2016 a Jocurilor Olimpice de la Rio. Eleftherios Petrounias este, într-o ordine absolut aleatorie, al patrulea campion olimpic de la Cluj. În vârstă de 26 de ani Petrounias a fost sportivul care a purtat drapelul Greciei, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio.

În fine, între numele stelare care au performat la europenele de la Cluj s-a numărat și ungurul Krisztian Berki. Un sportiv desăvârșit, specializat în cal cu mânere. Este de altfel și cel mai experimentat dintre toți campionii olimpici care au concurat pentru o medalie europeană. Maghiarul are 32 de ani și o panoplie impresionantă de titluri. Campion Olimpic la Londra, de trei ori campion mondial și de șase ori la rând stăpânul Europei.

Au căzut recorduri

Delegația țării noastre s-a clasat pe podium în ceea ce privește numărul de medalii pe națiuni, depășind până și așteptările oficialilor Federației Române de Gimnastică, sau pe cele ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Cu patru medalii, dintre care două de aur și câte una de argint, respectiv de bronz, România a fost depășită în clasamentul pe medalii doar de Rusia, cu opt medalii cucerite, dintre care trei de aur și Marea Britanie cu șase medalii, Ellisa Downie (campioana Europei la individual compus), fiind vedeta delegației din Albion cu patru prezențe pe podium. Va rămâne consemnată în istoria gimnasticii performanța lui Marian Drăgulescu, campion european la sol.

Marian Drăgulescu/ Foto: Dan Bodea

Astfel, sportivul român a devenit noul recordman al Bătrânului Continent în privința medaliilor de aur, cu cel mai mare număr de titluri europene (10!), performanță cu care a depășit-o și pe Nadia Comăneci în clasamentul tuturor timpurilor. O performanță fabuloasă este și triumful Cătălinei Ponor la bârnă, sportiva din țara noastră fiind oricum cea mai titrată de pe Bătrânul Continent la acest aparat. Titlul de la Cluj a fost al cincilea, precedentul record (patru titluri), aparținându-i tot ei. Nu vom încheia scurta retrospectivă a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică fără să consemnăm debutul clujencei Ioana Crișan care a încheiat a 18-a în finala de la individual compus.

Finală europeană după 10 ani

Rămânem ancorați în performanțele europene ale sportului clujean și facem un scurt popas pe semicerc, pentru a elogia performanța Potaissei Turda. Trupa lui Horațiu Gal a disputat în 2017 finala Cupei Challenge la handbal masculin, prima pentru o echipă clujeană după o pauză de 10 ani. În ciuda eforturilor Potaissei, galben-albaştrii nu au putut spera în niciun moment că o pot depăși pe mult mai titrata Sporting Lisabona.

Potaissa Turda/ Foto: Dan Bodea

Însă, în ciuda eșecului din finală, handbaliștii clujeni au realizat o performanță extraordinară. În urmă cu exact 10 ani Universitatea Jolidon Cluj și Naisa Niș terminau la egalitate dubla manșă din finala Challenge Cup, dar sârboaicele aveau să cucerească trofeul grație golurilor mai multe marcate în deplasare. În cazul echipei Potaissa ne-am obișnuit ca an după an micuța echipă din Turda să mai scrie o pagină de istorie a handbalului clujean. De când se joacă handbal masculin în județul Cluj statisticile arată că cele patru medalii de bronz (obținute în edițiile de campionat 1969, 1970, 2000 – Universitatea Cluj și 2014 – Potaissa Turda), sunt cam singurele performanțe în sportul pe semicerc.

Nu vorbim aici despre perioada de glorie a echipei feminine Universitatea Jolidon. La masculin Clujul a fost mai mereu văduvit de rezultate. Tocmai din acest motiv, finala Cupei Challenge din luna mai (prima din istoria handbalului masculin clujean), și o nouă medalie de bronz în Liga Națională (cucerită în luna iunie a acestui an), reprezintă performanțe ce merită amintite.

115 medalii la karate

O altă competiție, mondială de această dată, organizată la Cluj-Napoca, a fost Campionatul Mondial de karate Fudokan. Peste 2.000 de sportivi din 45 de ţări au luptat pentru cele 900 de medalii puse în joc de organizatori. România, deținătoarea titlului suprem (pe națiuni), a terminat întrecerea en fanfare cu 115 prezențe pe podiumul din Sala Polivalentă din Cluj. Dintre cele 115 medalii obținute de sportivii din România la toate categoriile de vârstă (cadeți, juniori, tineret, seniori și veterani), nu mai puțin de 42 au fost de aur, 30 de argint și 34 de bronz.

De alte 9 ori, karateka români au ocupat locul 4. Astfel, România și-a apărat cu succes, la Cluj, titlul mondial pe națiuni la Campionatul Mondial de Karate Fudokan. Pe locul doi în clasamentul medaliilor pe națiuni s-a clasat Germania (41 de medalii – 25 de aur, 5 de argint şi 10 de bronz), urmată de Polonia (41 de medalii – 8 de aur, 10 de argint şi 17 de bronz). Şi competiția rezervată copiilor, World Children’s Cup Cluj 2017, a fost dominată de micii karateka români. Delegația țării noastre a ocupat şi în acest clasament locul întâi, cu nu mai puţin de 131 de medalii (34 de aur, 34 de argint şi 34 de bronz), urmată de Serbia (18 medalii) şi Belarus (7 medalii).

Foto: Dan Bodea

Campioni cu repetiție

Mai puțin popular în Cluj, sportul pe planșă (scrima), este și el bine reprezentat de ”floretiști”. Echipa masculină de floretă a CS Universitatea Cluj a cucerit în luna mai un nou titlu național, al doilea consecutiv în întrecerea pe echipe, după ce în 2016 s-au impus în fața celor de la CSU Poli Timișoara. Clujenii au câștigat toate cele patru meciuri disputate, 45-23 cu CSA Steaua, 45-25 cu CSȘ Triumf București, 45-34 cu CSU Poli Timișoara și 45-16 cu CSTA București. Pe pozițiile următoare s-au situat Poli Timișoara, respectiv Steaua București. Echipa clujeană este formată din Radu Dărăban, Bogdan Dascălu, Gerard Tuzhanyi și Alpar Bartok, iar Radu Dărăban a cucerit și titlul individual la floretă masculin. Aceiași sportivi aveau să se impună și în Cupa României, atât pe echipe cât și la individual, în această toamnă.

O performanță deosebită este și titlul național din automobilism. Bogdan Marișca a triumfat alături de Carmen Poenaru, în Campionatul Național de Raliuri al României, la 12 ani distanță de la primul său titlu național. Pilotul clujean a câștigat trei din cele șapte etape: acasă la Cluj, apoi la Arad și Harghita. Campionul precedentelor două ediții (2015 și 2016), pilotul echipei clujene Napoca Rally Academy, Simone Tempestini, a câștigat și el două etape în acest an, la Brașov și Bacău, însă trebuie amintit faptul că tânărul pilot clujean a pus pe primul loc rezultatele în Campionatul Mondial de Raliuri, netezind într-un fel calea spre cel de al doilea titlu național din palmaresul lui Bogdan Marișca.    

Citiţi şi:

Distribuie:

Postaţi un comentariu