Traficanții de suflete. Minore trimise la prostituție și sclavi pe plantațiile occidentale

Majoritatea victimelor sunt racolate pentru a fi exploatate sexual / Sursa foto: thebackbencher.co.uk

Sunt bătute, ameninţate cu moartea, răpite de pe stradă. În cazul victimelor traficului de persoane, viaţa bate filmul. O spune şeful Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Gheorghe Ungur. În ultimii doi ani, Centrul Regional Oradea al ANITP, de care aparțin județele Bihor și Satu Mare, a luat în evidenţă 178 de victime, dintre care 122 sunt femei. Au fost aduse înapoi din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia şi Cehia.

„Vârstele victimelor sunt între 14 şi 60 ani. În total, în ultimii 2 ani, am identificat şi monitorizăm 54 minori care au căzut victime traficanţilor de persoane”, a declarat Ungur pentru Transilvania Reporter. Potrivit acestuia, în 89 de cazuri, victimele au fost racolate pentru a fi exploatate sexual, 67 pentru a fi obligate la muncă , să cerşească ori să fure. „Au fost şi câteva cazuri de pornografie infantilă”, a mai spus şeful Centrului ANITP Oradea.

Una din cele mai recente victime a fost recuperată de pe o stradă din Oradea, unde se prostitua. O fată de 16 ani, cu o mamă alcoolică, ce a lăsat-o în grija unor cunoştinţe până şi-ar fi găsit o locuinţă cu chirie. „Cei doi, concubini, au determinat-o pe mama minorei să o lase cu ei, ca să-i ajute la îngrijirea copilului pe care îl aveau”, povesteşte Ungur. După plecarea femeii, însă, cei doi au obligat-o pe tânără să se prostitueze, alături de alte două tinere, pe stradă, în autoturisme , autocamioane, şi în diferite locaţii, hoteluri, pensiuni sau locuinţe, totul, sub atenta lor supraveghere. „ Mergeau cu ele. Le duceau la client şi aşteptau ca ele să termine, după care luau banii. Obţineau de pe urma fetelor între 300-1.000 lei pe zi”, spune Ungur.

SATU MARE

Minore trimise la produs în Vest

Rețelele de traficanți de persoane din Satu Mare sunt cele mai puternice din nord-vestul țării, având serioase ramificații în Vestul Europei. Traficanții sătmăreni își racolează victimele nu doar din județul Satu Mare, dar și din Maramureș și Sălaj. Rețelele din Satu Mare sunt specializate în prostituție, cu parteneri în Franța, Italia sau Austria. Astfel, patru sătmăreni au pus pe picioare o rețea care racola minore și le ducea în Vest la produs. Nicolae Petruț, Nicoleta Petruț, Maria Petruț și Andrei Lodină au racolat mai multe tinere, unele minore, pentru a le trimite să se prostitueze în Austria. Afacerea a mers foarte bine timp de doi ani, timp în care au câștigat zeci de mii de euro. Cei patru aveau o metodă simplă de a racola fetele. Le promiteau locuri de muncă în cluburi de noapte din Italia, dar acestea ajungeau până la urmă în Italia. Uneia dintre tinere, în vârstă de 18 ani, i s-a promis că va fi ajutată să ajungă la muncă în Italia, însă membrii grupării au dus-o într-un local de noapte din Austria. Aici, Nicolae Petruț și Andrei Lodină i-au luat buletinul şi au amenințat-o cu bătaia, obligând-o să se prostitueze. Cei patru au făcut o mare greșeală, care le-a fost fatală. Ei au racolat o minoră de doar 13 ani, din Bistrița, pe care au încercat să o scoată din țară folosindu-se de acte false. Anul trecut, pe 18 septembrie, Nicolae și Nicoleta Petruț au încercat să o scoată din ţară, prezentând un act fals prin care erau împuterniciți de părinți fetei. Ei au fost prinși în Vama Petea, Nicolae Petruț, Nicoleta Petruț și Andrei Lodină fiind arestați pentru trafic de persoane. Procesul lor este încă pe rolul Tribunalului Satu Mare.

Traficanți sătmăreni, prinși de jandarmii francezi

O altă rețea puternică care activa în Satu Mare a putut fi stopată în luna iunie a acestui an doar cu ajutorul Jandarmeriei franceze. Pentru prinderea traficanților, polițiștii și procurorii din Satu Mare au colaborat cu Jandarmeria Naţională Franceză, Secţia Cercetări din Montpellier, judecătorul de instrucție Narbone, doi ofițeri francezi şi ofiţerul de afaceri interne francez acreditat la Bucureşti.În urma a 18 percheziții efectuate simultan pe teritoriul Franței și al României, rețeaua a fost destructurată. Gruparea era bine organizată, fiind coordonată de un cetăţean român, la grup aderând mai multe persoane care aveau rolul de a recruta şi transporta victimele în Franţa, unde erau exploatate sexual de membri reţelei. În urma activităților desfășurate în Franța autoritățile judiciare de aici au identificat cinci suspecți români, cu vârste cuprinse între 28 și 53 de ani.

SĂLAJ

Sclavi în Occident

Numai pe rolul Tribunalului Sălaj se află, în acest moment, cinci dosare de trafic de persoane, în care sălăjeni – şi nu numai – aflaţi în căutarea unui trai mai bun s-au trezit că sunt sclavi pe plantaţii din Occident sau copile, ce aveau întreg viitorul în faţă, au fost distruse iremediabil de reţele de prostituţie.

Printre cele mai recente astfel de cazuri este cel al reţelei de proxeneţi formată din patru sătmăreni, destructurată anul trecut de procurorii DIICOT. Aceştia au reuşit să racoleze, în Sălaj, începând cu 2010, 11 tinere (şapte dintre ele minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani), pe care apoi le-au obligat să se prostitueze. La fel cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, fetele proveneau din familii sărace, de la ţară, pentru care promisiunea unor sume de bani reprezenta speranţa de a scăpa din sărăcia lucie în care trăiau. Sătmărenii închiriau diverse locuinţe, în oraş, unde fetele erau duse şi obligate să întreţină relaţii sexuale cu clienţi care solicitau astfel de servicii prin intermediul unor anunţuri de mică publicitate apărute în ziare locale. Tarifele variau între150 lei şi 500 euro, în funcţie de serviciul prestat şi de timpul petrecut cu clienţii. Sumele de bani astfel obţinute de fete intrau în posesia membrilor reţelei.

Nu doar tinerele folosite de reţelele de prostituţie ajung să fie reduse la statutul de simple „mărfuri” generatoare de profit. Şi oamenii în toată firea ajung, pe nesimţite, în situaţia de a nu mai fi propriii lor stăpâni.

Este şi cazul a zeci de sălăjeni picaţi în plasa întinsă de o tânără din Sălaj şi de concubinul acesteia, care, prin intermediul unor anunţuri în ziarele locale, ofereau contracte de muncă în Italia, în special în agricultură. Odată ajunşi în Italia, sălăjenii cuprinşi de mirajul unor câştiguri mari pe plantaţiile din sudul Italiei (regiunea Calambria) erau preluaţi de alţi trei români, aflaţi în relaţii cu interlopi albanezi care acţionau în zonă. Împreună cu aceştia, îşi cazau victimele în garaje şi în barăci, obligându-le să lucreze cu ora, pe bani de nimic, pentru a le plăti lor chiria pentru locuinţele improprii în care locuiau. Nu puteau să plece de acolo întrucât actele de identitate le erau reţinute de traficanţi, drept „garanţie” pentru plata chiriei.

MARAMUREȘ

Reţeaua Loverboy

În urmă cu un an, în poliţiştii din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş – Brigada Cluj au executat, în baza delegării procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroului Teritorial Maramureş, descinderi la două locaţii de pe raza localităţilor Baia Mare şi Baia Sprie. Poliţiştii au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de persoane şi minori, în scopul exploatării sexuale, pe raza judeţelor Maramureş şi Satu Mare.

Gruparea şi-a desfăşurat activitatea în perioada 2011-2012 şi era formată din şase suspecţi cu roluri prestabilite în cadrul grupului, în sensul că unii se ocupau cu recrutarea unor tinere, majoritatea minore, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra, precum şi prin aducerea acestora într-o stare de dependenţă financiară şi sentimentală, metodă cunoscută sub denumirea „loverboy”. Alţii se ocupau cu transportul, cazarea victimelor şi a clienţilor. Câţiva din membrii grupului aveau rol de plasare a tinerelor, majoritatea minore, la diferiţi clienţi. La data descinderilor, oamenii legii identificaseră şapte victime, dintre care şase erau minore. Dosarul este pe rol la Tribunalul Maramureş.

În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş figurează alţi trei bărbaţi care s-au ocupat cu traficul de persoane şi care sunt date în consemn la frontiere pentru că nu sunt de găsit.

[stextbox id=”custom” caption=”Un fenomen care ia amploare”]

Anual, sute de români cad victime traficului de persoane. Bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul muncii forţate, precum şi femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Un raport al Ambasadei SUA la București privind traficul de persoane pe 2013 arată că un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România. Victimele sunt traficate către ţări europene, inclusiv Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, în scopuri de muncă forţată în agricultură, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt.

Majoritatea covârşitoare a traficanţilor care recrutează şi exploatează cetăţeni români sunt de origine română. În general aceştia îşi aleg victimele din rândul aceluiaşi grup etnic, sau din rândul propriilor rude. Frecvent, traficanţii exploatează victimele în România înainte de a le transporta în străinătate pentru prostituţie sau muncă forţată. Raportul mai arată că fetele şi băieţii din România, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pot deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României.

În anul 2012, autorităţile au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2011 fuseseră anchetate 897 cazuri. În 2012, guvernul a trimis spre acuzare 667 de persoane şi a condamnat 427 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 480 persoane puse sub acuzare şi 276 persoane condamnate în 2011. În Nord-Vestul țării, cele mai puternice rețele de traficanți de persoane sunt din Satu Mare și Bihor, cu ramificații puternice în Europa de Vest și cu victime racolate și din Maramureș sau Sălaj.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”Flash mob împotriva traficului de persoane la Zalău”]

Pentru că vineri, 18 octombrie, este Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Sălaj încearcă să atragă atenţia, cu această ocazie, asupra uşurinţei cu care tinerii, în mod special, pot deveni victimele acestui fenoment. Modul ales pentru aceasta este organizarea unui flash mob, ce va avea loc, în Zalău, pe platoul din faţa Prefecturii, vineri, de la ora 17.00. La flash mob sunt aşteptaţi 1000 de elevi de la unităţile de învăţământ din Zalău. De asemenea, flash mob-ul va fi organizat și în orașele Jibou, Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei.

[/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”Cafeneaua Antitrafic la Oradea”]

Pentru a conştientiza adolescenţii şi tinerii orădeni asupra riscurilor traficului de persoane prin exploatare sexuală şi a turismului sexual, reprezentanţii Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează periodic simpozioane de instruire cu preoţii principalelor culte, cu asistenţii sociali. „Aacum vom organiza şi o Cafenea Antitrafic, la Boc Cafee, unde se va viziona , un documentar pe tema traficului de persoane. Vom discuta publicul pe marginea filmului, vom răspunde la întrebări”, a declarat pentru Transilvania Reporter şeful Centrului.

[/stextbox]

Ciprian Fabian, Laura Gal, Olimpia Man, Anca Miklos

Distribuie:

Postaţi un comentariu