Strategia OSUT: cămine, proiecte, comunicare

Organizaţia Studenţilor din cadrul Universităţii Tehnice (OSUT) are un nou Birou de Conducere format din nouă studenți care asigură buna funcționare a organizației și strategia pentru anul 2017-2018. Președintele OSUT, Ioan-Iustin Fodoruț, este student al Facultății de Automatică și Calculatoare, anul trei, specializarea engleză și a ocupat în mandatul trecut poziția de vicepreședinte Relații Publice. Acesta reprezintă studenții organizației în fața conducerii centrale a universității și pe plan extern și conduce activitatea organizației. Transilvania Reporter a aflat de la acesta ce planuri au studenţii din cadrul OSUT pentru noul an universitar. 

Președintele OSUT, Ioan-Iustin Fodoruț / Foto: arhiva personală

Reporter: Care sunt planurile majore ale OSUT pentru acest an universitar? Ce proiecte aveți în plan?

Ioan-Iustin Fodoruț: Onoare, Ambiție, Responsabilitate, Prietenie, Performanță, Creativitate, Inițiativă, Respect. Aceste valori stau ca fundament puternic și reprezintă coloana vertebrală a organizației noastre. Prin activitatea pe care o vom întreprinde, ne dorim ca aceste principii să fie emanate de toți membrii și dovedite prin acțiuni nobile, acesta fiind cel mai important scop și obiectivul general al acestui mandat. Pe cel mai important plan se află reprezentarea activă a studenților în toate forurile decizionale și emiterea de poziții bine articulate cu privire la dorințele studenților universității noastre. Pe un plan secund în acest an, se află o serie de reforme în distribuirea informațiilor importante în timp util către și dinspre studenți și consultarea lor printr-o formă de democrație participativă digitală. Pe alt plan, se află implementarea de noi proiecte OSUT cu scopul dezvoltării comunității academice studențești.Proiectele pe care le propunem sunt de natură culturală, sportivă, educațională și profesională, acoperind o plajă largă din nevoile studențlor UTCN. Câteva dintre cele mai importante sunt InfoTech, PoliSport, Engineering Summmer University și PoliHack.

Reporter: Care sunt principalele nemulțumiri ale studenților care fac parte din OSUT vizavi de sistemul universitar românesc?

Ioan-Iustin Fodoruț: Una din cele mai pregnante probleme identificate de către studenții universității noastre este lipsa locurilor de cazare în cămine. Odată cu creșterea cererii de locuri în căminele de care universitatea noastră dispune, din ce în ce mai mulți studenți sunt nevoiți să se angajeze pentru a se putea susține în chirie într-un oraș aflat în plin boom imobiliar precum Cluj-Napoca. Cauza directă pe care noi o identificăm este subfinanțarea sistemului universitar românesc, în speță a fondurilor subvenționate pentru construirea de noi cămine. O serie de probleme majore izvorăsc din această sursă, având ca efecte și apariția fenomenului de corupție și duce la nerespectarea principiului educației centrate pe student, al dialogului și transparenței.

În urma analizelor și a discuțiilor purtate cu studenții, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a conștientizat aceste probleme și este preocupată de extinderea spațiilor de cazare şi didactice, de întreținerea și modernizarea lor. În acest an au reintrat în funcțiune aproape 1.000 de locuri de cazare prin reabilitarea căminului 2B Mărăști, au fost reamenajate 70 de camere din căminele II şi V din Campusul Observator, precum şi intrările căminelor din acelaşi complex.

Țin să menționezi faptul ca UTCN a câștigat un proiect care prevede construirea unui nou cămin cu 200 de locuri de cazare.

Reporter: Ce îmbunătățiri v-ați propus pentru anul universitar 2017-2018 în acest sens?

Ioan-Iustin Fodoruț: Una din campaniile la nivel național la care participăm are în centru promovarea alocării în Bugetul Național pentru anul 2018 de noi fonduri pentru facilitățile de cazare și alimentație de care universitățile dispun, cu scopul renovării lor și a construirii de noi astfel de facilități.

La nivel local, ne dorim să transmitem clar mesajul necesității investițiilor în astfel de spații și să venim cu o serie de propuneri care să soluționeze cât de multe astfel de probleme.

Reporter: Care sunt principalele aspecte care s-au schimbat în bine în ultimii ani universitari?

Ioan-Iustin Fodoruț: La nivel local, renovarea căminelor în mod regulat în ultimul deceniu a adus beneficii majore în îmbunătățirea condițiilor de cazare și un plus de motivație pentru studenți. De asemenea, dialogul cu universitatea la care organizația a contribuit de-a lungul anilor, a simțit îmbunătățiri vizibile, creând un pod de încredere între conducere și studenți și reprezentanții acestora.

La nivel national, s-a resimțit cu multă bucurie mărirea cuantumului burselor, prelungirea lor pe perioada întregului an universitar și transportul feroviar gratuit.

Reporter: Din ceea ce ați observant până acum, este adaptată programa universitară nevoii care există pe piața muncii?

Ioan-Iustin Fodoruț: În majoritatea companiilor cu profil tehnic din Cluj-Napoca puteți găsi cu ușurință un absolvent al UTCN, fapt care dovedește pregătirea cu grad de încredere ridicat pe care un astfel de student o are la finalizarea studiilor în această universitate. Orice reformă menită să înnoiască tehnologiile din programă și să dezvolte didactica studenților sunt bine-venite de către toți studenții universității noastre.

Reporter: Este domeniul tehnic ceva mai bine păzit de tendința de migrație a studenților către alte domenii odată cu absolvirea?

Ioan-Iustin Fodoruț: Tendința de migrație către alte domenii își are probabil locul din necorelarea dorințelor și așteptărilor studenților cu conținutul materiei, modul de predare și lipsa aplicațiilor practice al unor materii din programa universitară. Având în vedere că pregătirea tehnică  pe care universitatea noastră o oferă este atât de căutată odată cu evoluția tehnologiilor, studenții UTCN își găsesc cu ușurință un job în domeniu la finalizarea studiilor, mulţi dintre ei în domeniul IT.

Distribuie:

Postaţi un comentariu