Ștrandul Sun și piscina olimpică, pregătite pentru vară

Pe perioada de vară, când clujenii sunt împinși de la spate de căldură spre orice zonă de bălăceală din oraș, Centrul de Natație al UTCN își deschide programul cu publicul la bazinul exterior. Acesta este un bazin olimpic, cu zece culoare. Programul bazinului închis este zilnic, de la ora 15:00 la ora 20:00, în timp ce bazinul exterior are program de la șase dimineața la opt seara.

În interior, pe timpul verii, bazinul cu șapte culoare este destinat în principal cluburilor și asociațiilor sportive. Aici vin sportivii pentru antrenamente, dar complexul contractează și instructori de înot care țin aici cursuri de inițiere. Cursuri de inițiere  cu instructori de la cluburile sportive, la care vin, în medie, 500 de copii înscriși la cluburile care fac înot de performanță. Tot în bazinul interior, în mod regulat, se desfășoară meciurile pe care echipa Politehnicii le joacă în Super Liga de Polo, existând în clădire și o tribună care poată să găzduiască câteva sute de suporteri.

Laurențiu Mândru, administrator al complexului/ Foto: Dan Bodea

„Pe timp de vară, activitatea cu publicul este afară. Într-o zi caldă de vară, în week-end, am avut chiar și peste 1100 de bilete vândute, la care se adaugă abonații bazinului, care sunt în număr de aproximativ 100”, explică Laurențiu Mândru, administrator al complexului.

Abonamentul lunar pentru un adult este de 200 de lei cu intrări nelimitate, în timp ce un bilet de o zi costă 17 lei. Pentru elevi și copii biletul este 12 lei și abonamentul este 150 de lei, în timp ce pentru angajații UTCN se aplică reduceri preferențiale.

„Aici se desfășoară pentru studenții de le UTCN și orele de sport, existând o sală multifuncțională în care se derulează orele de aerobic, pentru cei care au optat pentru acest mod de desfășurare al orelor de sport din programă”, explică Laurențiu Mândru.

Într-o zi de vară, la acest complex sportiv vin sute de oameni dornici să își petreacă timpul liber în apă sau la soare. Mulți dintre ei nu știu că apa din bazinul exterior este încălzită și de obicei trec două-trei zile până ca „puhoiul” de oameni să dea năvala la bălăceală. Când acest lucru se întâmplă, aici aîși petrec timpul chiar și 1500 de oameni, într-o zi, profitând de bazinul cu caracteristici olimpice.

„Îl păstrăm cu culoarele puse astfel încât cine vrea să își facă antrenamentul să poată face asta. Fără culoare am putea avea și accidente pentru că s-ar înota în toate direcțiile. Plus că acele cordoane îi ajută pe cei care abia învață, pentru că se mai pot prinde de ele”, mai spune Laurențiu.

În imediata apropiere a terenului există o zonă cu șezlonguri, o zonă cu spațiu verde unde se pot întinde prosoape și se poate face plajă, o zonă cu dușuri, dar și o terasă unde vizitatorii pot lupta cu canicula c ajutorul berilor și a sucurilor reci. De asemenea, pentru cu relaxarea presupune pentru unii și ceva mișcare, în cadrul complexului există și un teren de volei pe plajă. Acesta poate fi folosit fără costuri suplimentare după achitarea biletului de intrare la bazin, dar și pentru o taxă de 20 de lei/oră, în cazul celor care vin numai și numai pentru a juca volei, fără să dorească acces la celelalte facilități din cadrul complexului.

Iese soarele la Sun

La câteva străzi distanță, lângă complexul comercial Cora din cartierul Grigorescu, clujenii pot petrece după-amiezele însorite la ștrandul Sun. Mai cade curentul, se mai strică instalați de apă sau mai joacă feste instalația de încălzire a celor două bazine. Toate acestea contează mai puțin în condițiile în care căldura de afară îi trimite aproape cu forța pe clujeni spre locurile cu bazine, iar la ștrandul Sun condițiile sunt propice și pentru copii, care au la dispoziție tot soiul de tobogane și trambuline. Lângă bazinele exterioare există șezlonguri al căror preț este inclus in biletul de intrare de 15 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii.

Potrivit administratorilor ștrandului aflat în subordinea Regiei Autonome de Drumuri și Poduri Cluj, numărul de șezlonguri urmează să fie suplimentat în perioada imediat următoare, întrucât acestea sunt gratuite.

În cadrul complexului există două bazine cu apă caldă, la 24-29 grade, unul de adâncime 1,5 m iar celălalt de 0,6 m. Când apă nu mai e suficient de interesantă sau, eventual, se instalează setea și foamea,  vizitatorii au posibilitatea să meargă la restaurantul privat din incintă, au la dispoziție o masa de tenis, un teren de fotbal, dar și un teren de tenis de câmp.

Tot în incinta complexului funcționează un bazin acoperit, destinat în principal celor care doresc să înoate într-un cadru organizat. În septembrie 2015, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat un proiect de  acoperirea ştrandului Sun cu un balon presostatic, care să permită folosirea bazinului în orice anotimp.

Investiția s-a ridicat la suma de aproximativ 2,5 milioane de lei și a presupus acoperirea bazinului existent cu un balon presostatic, realizarea unor spaţii tehnice şi vestiare pentru vizitatori, reparaţii la cuva bazinului, amenajări perimetrale interioare în jurul bazinului, o zonă de acces către bazin şi o terasă adiacentă bazinului. Bazinul cu dimensiunile 50×25 m, cu adâncime maximă de 1, 5 metri, a fost reabilitat și acoperit cu structură presostatică cu o membrană triplă de dimensiunea 64 m x37, 30m x 10m.

Citiți și: 

Distribuie:

Postaţi un comentariu