Se scumpește totul, dar crește și salariul minim

Bani rămân o durere de cap pentru cei mai mulți dintre români

De la 1 ianuarie, gazele pentru populaţie s-au scumpit cu 1%, iar cele pentru industrie cu 2%, în cadrul procesului de liberalizare a pieţei gazelor naturale. Totodată,  benzina şi motorina s-au scumpit cu câte nouă bani pe litru, ca urmare a modificării calculului accizei,  în pofida faptului că introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant a fost amânată pentru al doilea trimestru al anului 2014. Curentul electric va fi, de asemenea, mai scump.

[stextbox id=”warning” caption=”Se măresc amenzile pentru șoferi”]Odată cu creşterea salariului minim brut creşte şi valoarea punctului de amendă (ce reprezinta 10 la sută din salariul minim brut) pentru conducătorii auto, de la 80 la 85 de lei.[/stextbox]

În schimb,  salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună.

Cea mai recentă scumpire a gazelor înseamnă că,  în decurs de un an, de când a început liberalizarea pieţei locale, gazele s-au scumpit cu 12%. „Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul iniţial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populaţie şi de 4% pentru consumatorii industriali”, a spus şeful Agenției Naționale de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ, pentru Agerpres.

Benzina și motorina s-au scumpit ca efect al modificării modului de calcul al accizei. Aceasta se va calcula în funcţie de nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent doar dacă acest curs nu este mai mic decât cel înregistrat în anul precedent. În caz contrar – şi această situaţie se întâlneşte în prezent –, se ia în considerare cursul înregistrat pe data de 1 octombrie 2012, iar acesta se actualizează cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie a acestui an, explică România Liberă.

Modificarea va creşte şi preţurile celorlalte produse accizabile: alcoolul şi băuturile alcoolice, țigările, cafeaua, berea, produsele energetice precum gazul natural, cărbunele și electricitatea etc.

La fel ca si gazul, energia electrică se va scumpi și din alte cauze. Astfel, tariful mediu perceput de Transelectrica, operatorul naţional de transport al energiei electrice, va creşte de la 1 ianuarie 2014 cu 4, 72%, de la 21, 16 lei/MWh la 22, 16 lei/MWh. Începând de la 1 ianuarie a crescut şi tariful pentru serviciile funcţionale de sistem, cu 52, 63%, de la 1, 14 lei/MWh la 1, 74 lei/MWh.

În ce privește majorarea salariului minim,  de aceasta vor beneficia 804.225 de salariaţi, dintre care 238.143 din sectorul bugetar şi 566.112 din sectorul concurenţial.

În cea de-a doua etapă, respectiv din 1 iulie 2014, vor beneficia de creşterea salariului de bază minim brut pe ţară de la 850 la 900 de lei în total 966.405 salariaţi, dintre care 281.542 bugetari şi 684.863 din sectorul concurenţial.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. iulian p. says:

    daca salariul minim a crescut cu doar 50 ron, si toate, dar absolut toate se scumpesc, ghiciti cine e in dezavantaj 🙁

Postaţi un comentariu