Sărăcie, corupţie şi proteste: În spatele Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia

Pentru cei mai mulţi cetăţeni ai lumii, Brazilia este o ţară exotică, unde fetele dansează samba pe străzi, îmbrăcate sumar, în timp ce băieţii joacă fotbal. Imaginea nu este departe de adevăr, însăîn spatele său există atâtea aspecte necunoscute, ascunse publicului larg.

Protestele care au precedat Campionatul Mondial de Fotbal şi care se desfăşoarăîncă, în paralel cu marele eveniment, au ca scop tocmai dezvăluirea acestor aspecte mai puţin cunoscute.

[stextbox id=”custom” caption=”BRAZILIA, carte de vizită”]

Motto: Ordem e Progresso (Ordine şi progres)

Populaţie:201.032.714 (estimare 2013)

Organizare: republică federală

Capitală:  Brasília

Oraşe importante: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvaror, Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Curitiba, Recife, Porto Alegre

Suprafaţă: 8.514.877 km2

Limba oficială: portugheză

Monedă: real

Religia predominantă: romano-catolică

[/stextbox]

 

Recordurile braziliene

Campionatul din Brazilia „colecţionează” recorduri – cel mai scump Mondial, cele mai ample proteste din istoria ţării, cele mai costisitoare stadioane care nu vor mai fi folosite la capacitate după terminarea turneului final.

Peste jumătate din populaţia ţării, 54%, este de părere că acest eveniment organizat în ţara lor le aduce mai multe prejudicii decât avantaje şi îl asociază cu ineficienţa autorităţilor, care obţin profituri de pe urma oamenilor de rând. Dar şi mai mulţi, 65%, cred că protestele violente care îl însoţesc îi fac de ruşine în ochii lumii, care sunt aţintiţi acum spre ei.

Nemulţumirile brazilienilor de rând sunt cauzate de sărăcia extremăşi de corupţia politicienilor. Ţara a fost afectatăde o stagnare economică, venită după un deceniu de creştere accelerată. În 2014, creşterea economică estimată este de numai 0, 2% – dar acest fapt nu a împiedicat autorităţile săîşi asume organizarea Cupei Mondiale din 2014 şi a Olimpiadei din 2016.

Ca urmare, în ultimele luni, profesorii au protestat în Rio de Janeiro, şoferii de autobuze au intrat în grevăîn Sao Paulo, iar ofiţerii de poliţie s-au revoltat în nu mai puţin de 14 regiuni din Brazilia.

 

Violenţe şi conflicte

Cu două zile înaintea debutului Campionatului Mondial, în Sao Paulo, tocmai oraşul ce urma să găzduiască meciul de deschidere dintre Brazilia şi Croaţia, se petreceau scene greu de descris – cu violenţe de stradă, incendii şi gaze lacrimogene, în conflictele dintre forţele militare şi protestatari.

Pentru ca turiştii să vină, totuşi, la Mondial, autorităţile au anunţat măsuri de securitate fără precedent, care includ zeci de blindate, elicoptere, nave de război şi drone – bugetul alocat fiind de un miliard de dolari numai pentru acest segment. În total, 150.000 de oameni asigurălinişteaîn timpul Campionatului Mondial de Fotbal – sau cel puţin se străduiesc -, iar printre ei se numără şi poliţişti din cele 31 de ţări reprezentate la turneul final din acest an.

 

Buget uriaş pentru stadioane

Deşi nemulţumirile oamenilor mocnesc de mai mult timp, organizarea Campionatului Mondial şi uşurinţa cu care banii au fost aruncaţi în acest scop au umplut paharul.

În primul rând, renovarea şi construirea celor 12 stadioane ce găzduiesc meciurile de la Cupa Mondială a fost întârziată şi a depăşit în multe cazuri bugetul alocat. Mai mult decât atât, majoritatea arenelor au fost construite în oraşe cu echipe mici de fotbal, iar acest aspect i-a revoltat pe cetăţeni.

De exemplu, stadionul Mane Garrincha din Brasilia – construcţie evaluată la circa 660 milioane de euro – are o capacitate de 70.000 de locuri, dar echipele din capitala statului sud-american au abia câteva sute de fani care vin să le vadă meciurile. De asemenea, în Cuaiba şi Manaus, cluburile ce se află în diviziile inferioare au acum stadioane de peste 40.000 de locuri. În Rio de Janeiro, stadionul Maracana a fost renovat pentru a doua oară într-un deceniu, la un cost de aproximativ 365 de milioane de euro, proveniţi din bani publici.

În concluzie, punctează protestatarii, numai firmele de construcţii vor beneficia de pe urma Campionatului Mondial, dar şi politicienii corupţi care au atribuit lucrările respective şi au împărţit cu atâta generozitate fondurile ţării.

 

Cel mai mare jaf din istorie

Potrivit NBC News, Brazilia deţine în prezent 10 dintre cele 20 cele mai costisitoare arene din lume. Cu toate acestea, ele nu au ceva facilităţi deosebite. Pur şi simplu, spun analiştii financiari, milioane de dolari au intrat înconturile dezvoltatorilor, iar alte milioane au intrat parcăîn pământ.

Chiar dacă FIFA a anunţat încasări record din drepturile de televizare şi sponsorizările pentru turneul final din 2014, banii nu vor ajunge la statul brazilian.

Acestea sunt premisele protestelor din Brazilia şi motivele pentru care multe personalităţi din sport, între care foştii internaţionali brazilieni Romario, Tostao şi Zico, au tras semnale de alarmă cu mult timp înainte de începerea Mondialului . “Se pare că locuitorii din Brazilia s-au distanţat de Cupa Mondială deoarece o asociază cu investiţia nefondată în stadioane şi cu lipsa de transparenţă a faptelor de corupţie”, a declarat Zico pentru publicaţia “The Guardian”. Iar Romario, o legendă a fotbalului brazilian, acum congresman, a tras concluzia că Mondialul din Brazilia este “cel mai mare jaf” din istoria naţiunii.

 

Sărăcie şi violenţă

Brazilia are oricum cele mai nesigure oraşe din lume, unde violenţele sunt la ordinea zilei; ţara deţineşi recordul deceselor în rândul suporterilor care iau parte la evenimente sportive: 30 de morţi au fost înregistraţiîn 2013.

Anul trecut, un alt eveniment, Cupa Confederaţiilor, a fost folosit ca pretext pentru proteste masive. În iunie 2013, peste un milion de oameni au ieşit pe străzi în aproape 80 de oraşe din Brazilia, în timpul evenimentului care ar fi trebuit să fie o pregătire a jucătorilor şi organizatorilor pentru Cupa Mondială.

Chiar dacă iubesc fotbalul, brazilienii au considerat că guvernul a investit mult prea mult în organizarea Campionatului Mondial, în condiţiile în care ţara are probleme mult mai importante de rezolvat – infrastructura, sistemul educaţional şi sistemul de sănătate publică, de exemplu.

Mai mult decât atât, urmează Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

 

Peste 11 milioane de oameni în oraşele-barăci

Cei mai mulţi dintre cetăţenii obişnuiţi ai Braziliei îşi duc traiul de zi cu zi în aşa-numitele „favelas”, un soi de mahalale din marile oraşe, formate din barăci înghesuite unele în altele – cum este Rocinha, cea mai mare favela din Rio de Janeiro.

Potrivit BBC News, care citează date oficiale din 2010, aproximativ 6% din populaţia Braziliei trăieşte în favelas, adică aproximativ 11, 25 de milioane de oameni – aproape cât populaţia Portugaliei. Însă acestea sunt doar datele oficiale, iar cifrele reale ar putea fi mult mai mari, scrie BBC News. Numai în Rocinha ar trăi 180.000 de oameni, comparativ cu raportul recensământului, care aratăun număr de doar 70.000. Despre Rocinha se spune, însă, că beneficiază de o locaţie privilegiată, cu standarde de viaţă mai bune decât alte favelas, căci acolo existăîn mare parte din case apă curentăşi electricitate. În rest, în cartierele obişnuite cetăţenii nu se bucură de aşa ceva, iar în toate, fără excepţie, sunt mari probleme cu sistemul sanitar, canalizarea şi salubrizarea.

 

Fotbal şi samba

Singura şansă a copiilor crescuţi în favelas de a aspira la o viaţă mai bună este fotbalul. Sau samba. Toţi joacă fotbal pe maidane şi se visează vedetă la un mare club internaţional, însă mulţi sunt pierduţi pe parcurs, atraşi fiind de traficanţii de arme sau de droguri.

Samba şi fotbalul fac parte, împreună, din cultura Braziliei, prima având rădăcini mult mai vechi decât sportul naţional. Şi fotbalul, şi samba, au devenit fenomene culturale în anii ’30, când Rio de Janeiro şi Sao Paulo, cele două metropole ale ţării, au intrat într-o perioadă de industrializare accelerată. Atunci au apărut primele şcoli de samba, iarfebra muziciişi a dansului a cuprins rapid întreaga ţară, deopotrivă cu fotbalul. Sportul rege a devenit extrem de popular în Brazilia imediat după ce britanicii l-au adus în America de Sud, în 1894.

Brazilia nu este nici la prima Cupă Mondială organizată, însă au amintiri foarte dureroase de la prima – organizatăîn 1950. Atunci, ca şi acum, brazilienii aveau aşteptări foarte mari, sperând că vor câştiga trofeul suprem al turneului care nu se mai organizase de 12 ani, din cauza războiului.

 

Finala blestemată

Întreaga lume urmărea competiţia, iar echipa Braziliei a ajuns în finală, împreună cu echipa Uruguayului, fosta campioană Olimpicăîn 1924 şi 1928 şi câştigătoarea primei Cupei Mondiale, în 1930, pe teren propriu. Toatăţara era sigură de reuşită. Ziarele chiar au titrat, înainte de finală, că Brazilia a câştigat Cupa Mondială, iar primarul din Rio a ţinut un discurs triumfător înaintea meciului din 16 iulie 1950. Sute de mii de oameni sărbătoreau pe străzi o victorie care încă nu avusese loc –şi care nici nu a mai avut loc. Carnavalul s-a terminat crud, când Uruguay s-a impus în finalăşi a câştigat Cupa, sub privirile celor 200.000 de spectatori de pe Maracana.

Preşedintele FIFA nici măcar nu avea pregătit un discurs pentru acest caz, nimeni nu anticipase asta, astfel că ceremonia de premiere nu a mai avut loc.

Naţiunea era în stare de şoc, au avut loc revolte de stradă, un fan s-a sinucis la finalul partidei, iar alţi trei au făcut infarct. Jucătorii şi selecţionerul au ieşit discret de pe stadion şi au părăsit zona deghizaţi, ca să nu fie recunoscuţi de mulţimea furibundă. A fost o tragedie atât de mare, încât naţionala de fotbal a Braziliei nu mai jucat niciun meci timp de doi ani, iar pe Maracana nu s-a mai jucat fotbal în urmatorii patru ani. Tot după acea Cupă Mondială, echipa Braziliei a trecut la culorile galben-verde pentru echipamente, renunţând definitiv la culoarea albă, în care a jucat finala blestemată.

De la finala nefastă din 1950, Brazilia a câştigat cinci titluri mondiale şi e consideratăcea mai titratăechipănaţională din lume. Dacă ne gândim şi la durerosul episod din 1950, ne putem da seama ce povară stă pe umerii fotbaliştilor care reprezintăţara la această ediţie a Campionatului Mondial.

[stextbox id=”custom” caption=”Cifrele Campionatului Mondial de Fotbal Brazilia 2014″]

  • 100, 000 de poliţişti şi 57, 000 de trupe militare vor fi dislocate pentru a proteja stadioanele, hotelurile şi bazele de antrenament ale echipelor de fotbal de la Campionatul Mondial.
  • 11, 5 miliarde de dolari a costat, estimativ, Cupa Mondială de anul acesta. Numai pe stadioane s-a cheltuit de două ori mai mult decât bugetele combinate ale ultimelor două turnee finale.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Atunci, ca şi acum”]

Şi în 1950 lucrurile au stat cam la fel în Brazilia, în ceea ce priveşte organizarea Cupei Mondiale. Stadionul Maracana a fost construit special pentru acel turneu, având şi un statut de adevărat templu dedicat fotbalului şi iubirii pentru fotbal a brazilienilor. Era cel mai mare din lume, cu o capacitate de 173.830 de locuri, dar se spune că la finala din 16 iulie 1950 au fost 200.000 de oameni în tribune. Ar fi cel mai mare număr de spectatori din istorie prezenţi simultan pe o arenă la un eveniment sportiv. Şi atunci, lucrările la stadion au întârziat foarte mult, nefiind gata la timp pentru finală. Acoperişul stadionului a fost susţinut de mai multe schele şi macarale pentru a îndeplini măsurile de siguranţă pentru o asemenea partidă.

 

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Ţara cafelei”]Brazilia este cea mai mare ţară din America de Sud şi din America Latină, deopotrivă. Este pe locul 5 în lume, atât ca suprafaţă, cât şi ca număr de locuitori. Este cea mai mare ţară vorbitoare de portugheză de lume şi singura din America. Brazilia a fost o colonie portugheză pânăîn 1808, obţinând independenţa în 1822. Din anul 1988 este republică federală, fiind formată din 26 de state, plus Districtul Federal. În ultimii 150 de ani, Brazilia a fost principalul producător de cafea al lumii.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu