Sănătoși să fim, spitale avem destule

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu

”Industria” medicală este o piață în continuă expansiune în Cluj, iar investitorii pompează zeci, chiar sute de milioane de euro în această afacere. La nivel național sunt deja peste 30 de spitale private de dimensiuni mari și medii, mare parte dintre acestea chiar în județul Cluj. Dacă începutul a fost timid, acum se pare că investitorii se grăbesc să vină cu bani pentru această zonă a serviciilor medicale private. Sectorul ar fi trebuit să fie impulsionat de reformarea sănătăţii, însă proiectul continuă să se lase aşteptat. Se spune mereu că nu sunt bani, dar există și voci autorizate care susțin exact contrariul. O radiografie a ”exploziei” serviciilor medicale private a făcut-o, pentru Transilvania Reporter, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Privat vs. stat, un principiu concurențial sănătos

La începutul anilor ‘90, sistemul de sănătate depindea în totalitate de finanțarea guvernamentală. Câțiva ani mai târziu a apărut alternativa – s-au lansat primele cabinete medicale private, iar acum există și laboratoare, clinici sau spitale private. În prezent, jucătorii în domeniu estimează că sistemul privat ocupă mai bine de 10% din piața totală de servicii medicale din România, iar tendința este, absolut firesc, de creștere.

”Aș putea să folosesc mai multe exemple, dar o să folosesc un exemplu prin care susțin că privatizarea unor componente măcar, a sistemului medical, este necesară. Nu spun că este un lucru bun, dar este necesară. O să dau exemplul sistemului de dializă. Până să se înființeze centrele private de dializă, aceasta se făcea în condiții înfiorătoare la Clinica de Nefrologie din Cluj. În mod clar apariția centrelor de dializă private a însemnat un salt spectaculos, din punct de vedere al calității, îngrijirii pacientului cu insuficiență renală cronică. În mod clar un spital privat înalță standardele de calitate și de îngrijire a pacientului. Și, pe cale de consecință, unitățile spitalicești de stat trebuie să ajungă la același nivel de standarde. Eu de fapt vorbesc despre un principiu sănătos al concurenței, care este foarte bun și un alt principiu care spune că banii trebuie să urmărească pacientul. Adică, indiferent unde este îngrijit un bolnav asigurat, el trebuie să primească îngrijiri corespunzătoare la standarde foarte înalte.

Că faci o dializă, să spunem la stat, sau o faci la privat, statul plătește aceași sumă, numai că statul este cel mai prost administrator. Acum aflăm, spre exemplu, că la Cluj transplantul pancreatic s-a efectuat ani de zile ilegal. De ce? Pentru că cineva a considerat că poate să aibă monopol pe o anumită activitate. Privatizarea, și în acest caz, ar aduce mai multe transplanturi pe an. Asta ar însemna că noi ca cetățeni am putea să avem 20 de centre de transplant. Și la stat și la privat am avea același cost pe pacient și în loc să transplantăm trei sute de bolnavi, am putea să transplantăm 3.000. Și atunci nu am mai avea două centre, doi coloși medicali care consideră că au monopol asupra vieții, ci pur și simplu activitatea de transplant ar fi o activitate de rutină”, exemplifică deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Să eliminăm discriminările și mafia”

În opinia lui Ungureanu situația clinicilor private din Cluj nu aduce un beneficiu direct pacientului, din cauza mafiei din sistemul sanitar și al discriminărilor. “De ce spun că suntem într-o zonă de discriminare? Păi să vă dau un exemplu, se efectuează transplant renal la o clinică privată din Brașov. Deși Agenția Națională de Transplant a autorizat unitatea medicală să efectueze transplant renal, statul nu permite decontarea cheltuielilor pentru o asemenea intervenție. Pur și simplu s-a creat o mafie în sistemul sanitar, care a avut prelungiri în zona legislativă și așa s-a ajuns în situația în care spitalul privat poate să facă, dacă vrea, transplant, dar o face pe propriile fonduri, nu-i decontează Casa de Asigurări niciun leu. Mai mult decât atât, nu-i decontează pacientului imunosupresia de după intervenție. Doar dacă găsești un medic nefrolog suficient de amabil să-ți facă o rețetă la o clinică de stat. Din păcate nu este reglementată această chestiune și aici intervine rolul meu și al colegilor din Comisia de sănătate. Oare mi-am propus să fac aceste modificări? Să elimin aceste discriminări? Nu este normal ca o clinică privată să nu primească aceași sumă pe care o primește o clinică de stat per pacient, în condițiile în care în spitalul privat condițiile de îngrijire sunt net superioare celor din clinicile de stat. Deci, ar trebui ca acea sumă care merge pe principiul banul să urmărească pacientul, să meargă și la o clinică de stat și la una privată”, punctează Ungureanu.

Nu e criză de bani, ci de caracter

Și eterna problemă a lipsei banilor este demontată de Emanuel Ungureanu. Proaspătul politician este de părere că fonduri sunt, dar sistemul sanitar nu are administratori de calitate. ”Veșnica discuție este că nu sunt bani suficienți. Eu spun că sunt suficienți bani, dar sunt prost administrați, sau furați! Asta e singura explicație. Nu avem o criză de bani în sistemul sanitar, ci una de caracter. Clinica privată poate să aibă o gamă largă de servicii. Sunt unele decontate de Casa de Asigurări, altele nu sunt decontate. Dacă vrei să faci o operație estetică, sau vrei să faci o intervenție cu un aparat special, cu laser, sau mai știu eu ce, nicăieri în lume statul nu decontează orice tip de procedură. În funcție de buget, ai un pachet de bază, pe care statul îl decontează, mai mult este pe cheltuiala pacientului. Problema este că în cazul unor programe mari, se produc discriminări.

Singura șansă a sistemului medical și singura șansă ca în timpul vieții noastre să se întâmple lucruri cu adevărat importante, este ca sistemul privat să fie încurajat, să fie sprijinit, în așa fel încât oamenii să aibă alternative. În acest moment oamenii fug de spital, fug de condițiile mizere din spitale. Sunt foarte multe goluri pe care le avem, dar nimeni nu a stat să facă o evaluare atentă. Eu am s-o fac. Cu foarte mare atenție, cu specialiști în domeniu, să vedem care ne sunt nevoile în mod real și ce se poate rezolva. Mediul privat trebuie încurajat și ajutat, în sensul în care să li se acorde aceleași decontări precum spitalelor de stat și atunci vom avea un act medical de înaltă ținută”, încheie Ungureanu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu