România îndeplinește toate criteriile de aderare la zona Euro

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a declarat, marţi, că pentru prima dată România îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro, iar acest lucru se vede şi prin creşterea investiţiilor străine în ultima perioadă.

Aderarea României la Uniunea Europeană şi transformările aduse de acest proces „au contribut în mod ireversibil la consolidarea proceselor de reformă, au contribuit la modernizarea societăţii, au contribuit esenţial la dezvoltarea economică”, a declarat oficialul român, citat de Mediafax. „În 2004, PIB-ul României era 80 de miliarde de euro, anul trecut, când am avut cel mai bun PIB, ne-am dus la 140 (de miliarde de euro)”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe, George Ciamba, la conferinţa «După zece ani…»”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, la 10 ani de la aderarea a zece state est-europene şi la şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei.

„Cred că există toate premisele ca în cursul acestui an, ceea ce de fapt s-a realizat deja în 2013, să îndeplinim şi criteriile de la Maastricht privind inflaţia. Credem că la acest moment e pentru prima dată când am îndeplinit toate criteriile de aderare la zona euro. Aceste lucru se vede şi prin faptul că atractivitatea pieţei româneşti pentru investiţii străine a crescut în ultima perioadă de timp, cred că vedem deja o prezenţă mult mai dinamică a investiţiilor în România”, a declarat George Ciamba, adăugând că România se poziţionează „în nucleul de state membre aflate în avangarda guvernanţei economice”.

Pe de altă parte, secretarul de stat a subliniat că este „foarte reconfortant să fii în România”, unde „Europa încă are o valoare adăugată” şi nu este „o Europă cum vezi în alte părţi, o Europă care este bazată la acest moment, din păcate, pe un discurs antieuropean”.

Referitor la obiectivele de viitor, George Ciamba a precizat că România urmăreşte „creşterea profilului pe plan european” şi rămâne „un susţinător activ al politicii de extindere”, precum şi „un promotor activ al perspectivei europene a statelor din regiune”. În plus, Bucureştiul este „un suporter activ al securităţii energetice” şi pledează pentru crearea unei politici energetice comune.

Postaţi un comentariu