„Români, maghiari, toți vrem să fim nemți”

Forța financiară pe care Germania o emană îi face pe românii de toate vârstele să fie tot mai interesați de limba și cultura germană.

Perioada înscrierilor în clasele pregătitoare din școlile românești a scos în evidență atracția foarte mare pe care românii o au față de cultura și civilizația germană. Această atracție rezistă în timp și se manifestă și atunci când tânărul absolvent de liceu își alege facultatea. Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) sunt singurele din Cluj care au în oferta lor de studiu specializări cu predare în limba germană. Despre atracția reciprocă dintre firmele germane și studenții clujeni și despre avantajele pe care le poate avea un tânăr cunoscător al limbii germane am discutat cu rectorii liniilor de limba germană de la cele două universități.

Începând cu 1995 există în cadrul UBB predare în limba germană, linie de studiu la care sunt înscriși peste 1.000 de studenți în cele opt facultăți unde există departamente sau specializări în limba germană. Științele umaniste sunt cele mai căutate de tinerii absolvenți de liceu, care profită astfel din plin de relațiile pe care universitatea le are cu instituțiile de învățământ superior din Germania sau Austria. Facultatea de Construcții de mașini din cadrul UTCN este singura de alt profil din România unde există o linie de predare în limba germană.

„Conducerea a considerat că este nevoie de o linie de studiu în limba germană ținând cont de tradițiile istorice ale Transilvaniei dar mai ales de necesitățile de moment. Germana este a opta limbă a lumii și, poate cel mai important, a doua limbă folosită în publicațiile științifice. Această linii de studii vine în întâmpinarea grupului mic de germani care trăiesc în România, dar mai ales a unui interes major față de limba, cultura și posibilitățile pe care le oferă Germania. Această linie de studiu în limba germană reprezintă și o punte de legătură între noi și universități din Germania, Austria și, sperăm noi, în viitor și în Elveția”, explică vice-rectorul Rudolf Gräf.

Rudolf Gräf,   vice-rector UBB

Rudolf Gräf, vice-rector UBB

„Linia de studiu în limba germană nu este o linie etnică”, subliniază Rudolf Gräf care explică faptul că o astfel de abordare ar fi adus mari deservicii universității în condițiile în care populația de etnie germană este  foarte mică si, din cauza vârstei, nu se pretează înscrierii la o facultate. În schimb, promovarea culturii și civilizației germane a făcut ca linia de studiu în această limbă să fie atractivă atât pentru studenții români cât și pentru cei maghiari, mulți dintre aceștia optând pentru studiul în limba germană chiar dacă au la dispoziție și studiul în limba maternă.

„Mulți maghiari vin să studieze la limba germană pentru că există o atractivitate tradițională față de cultura germană și, în primul rând, sunt atrași de șansele pe piața muncii pe care le oferă absolvirea unor studii în limba germană. Nu cunosc cazuri de studenți de la UBB care să fie la linia de studiu în limba germană și să nu își fi găsit un loc de muncă măcar încă din perioada masteratului”, mai spune vice-rectorul.

Studenții clujeni, îndrăgostiți de Germania

Cu o industrie care nu a cunoscut efectele crizei, o cultură respectată pe întreg mapamondul și o putere economică recunoscută la nivel mondial, este lesne de înțeles de unde vine atracția tinerilor români față de Germania. Chiar dacă germana nu este nicidecum o limbă ușor de învățat, cu atât mai mult limbajul tehnic, studenții clujeni optează tot mai mult pentru facultățile care au predare în limba germană.

„Sunt mai multe aspecte care îi determină să aleagă să studieze în limba germană. În primul rând, în multe familii din Transilvania există o înclinație spre cultura germană datorită contextului istoric. Apoi, Germania este o țară care are un cuvânt de spus în economia și cultura mondială, astfel că atractivitatea spre această zonă a crescut foarte mult. Oamenii tineri văd și sunt atrași de aceste lucruri. Germania are și o politică foarte bună de promovare a limbii și culturii ei în restul Europei prin diverse programe. Nu în ultimul rând, venirea firmelor de diferite categorii în Transilvania a contribuit la această atracție spre limba germană. Firmele vin și creează foarte multe locuri de muncă iar acest lucru nu este trecut cu vederea de tineri”, adaugă vice-rectorul UBB.

Cu o istorie de peste 20 de ani, linia cu predare în limba a germană de la Facultatea de Construcții de Mașini a UTCN reprezintă rodul unui efort comun realizat alături de faimoasă Universitate din Stuttgart. În prezent, 150 de studenți învață în limba germană tainele construcției de mașini, aceștia având la dispoziție și programe masterale de câte doi ani.

„Suntem singura secție cu predare în germană pe profil de construcții de mașini din România. Funcționăm de peste 20 de ani și pe parcursul anilor am trecut de la nivel de catedră la nivel de facultate și acum avem în derulare al treilea parteneriat semnat de rectorii universității tehnice și Universității din Stuttgart. În ultimii ani avem o susținere financiară deosebită din partea unor firme care pun la dispoziție pentru cei mai buni studenți locuri de practică plătită. Nu contează atât de mult partea materială, dar contează foarte mult experiența pe care o acumulează. Am mers pe grupe mai mici dar de calitate. S-a ales această specializare pentru a avea o linie de studiu în limba germană tocmai pentru că le dă tinerilor o deschidere deosebită spre orice domeniu. Germania are o foarte bogată tradiție în ceea ce privește tehnica construcției de mașini. Stuttgartul, cu care colaborăm, este un oraș recunoscut pentru această industrie, acolo fiind sedii ale unor firme de renume mondial ca Mercedes, Siemens sau Bosch”, spune profesorul-inginer Marcel Popa de la UTCN.

Marcel Popa,   rector al liniei de studiu în limba germană de la UTCN

Marcel Popa, rector al liniei de studiu în limba germană de la UTCN

Chiar dacă domeniile sunt altele fațăde cele de la UBB, motivele pentru care studenții vin aici sunt sensibil aceleași.

„Produsul nostru este absolventul. Studentul este copilul nostru și noi, universitatea, trebuie să îi dăm o șansă în viață. Absolvenții noștri s-au convins că venind aici își vor găsi un loc de muncă bine remunerat și în concordanță cu pregătirea lor. În ultimii ani, absolvenții noștri au multe oferte de la firme germane sau româno-germane din care să aleagă. Desigur, să nu se înțeleagă că noi lucrăm pentru a exporta absolvenți, pentru că mulți rămân la firmele din țară, dar noi le oferim posibilitatea să își satisfacă dorințele oriunde doresc ei. Cunoscând limba germană și limbajul tehnic ei au foarte multe posibilități”, sublianiază Marcel Popa.

Firmele germane, la vânătoare de excelență în România

Multe dintre companiile mari din Germania își externalizează operațiunile și astfel ajung să înființeze filiale în Asia sau țările Maghrebiene. Cu toate acestea există și firme care au speculat faptul că în România mâna de lucru este flexibilă, capabilă să îndeplinească sarcini cu grad mare de dificultate și nici nu este atât de scumpă precum în Vest.

Fie că este vorba despre EON, Bosch, Mercedes, Siemens, Porsche, Deichmann sau Goering, nemții sunt tot mai atrași de colaborări cu facultățile din cadrul UBB și UTCN.

„Eon Gaz și-a înființat acum câțiva ani un Service Center. Au început aici cu patru oameni de la noi de la universitate. Ei puteau alege din mai multe orașe din Germania, Austria sau Ungaria însă au ales Clujul pentru că, au spus ei, forța de muncă are o pregătire foarte bună, absolvenții stăpânesc foarte bine limba germană și faptul că acești tineri sunt flexibili și lucrează foarte bine. Contează sigur și prețul forței de muncă, dar cred că la noi primează calitatea pentru că altfel mergeau în India, de exemplu, cum au făcut atât de mulți.  Contează mult și faptul că UBB este foarte deschisă spre occident, spre evoluție, spre democrație și aceste lucruri sunt observate de colaboratorii noștri”, explică Rudolf Gräf de la UBB.

„Atât noi cât și firmele cautăm relații de câștig-câștig. Firmele au simțit faptul că aici creștem ingineri bine pregătiți care pot să lucreze foarte bine în condițiile pe care ei le oferă. În Germania există o mare nevoie de ingineri care să și cunoască limba germană, pentru că nu în toate firmele se vorbește engleza. Firmele optează tot mai mult pentru delegarea de atribuții către filiale din alte țări, cum este România. Și nu vorbim despre sarcini banale ci despre atribuții foarte importante”, subliniază Marcel Popa, rector al liniei de studiu în limba germană de la UTCN.

 

[stextbox id=”custom”]

Facultățile de Biologie, Chimie, Geologie, Germanistică, Istorie, Matematică, Filosofie, Ştiinţe Politice şi ale Comunicării și Fizică sunt cele unde există departamente sau specializări cu predare în limba germană, cărora li se adaugă și cinci programe de masterat.  De-a lungul timpului, UBB a legat colaborări cu firme ca Strabag, Rehau, Deichmann, firma de transporturi RKV, EBS sau E.ON Gaz. De curând, Facultatea de Informatică a început o colaborare cu MHP, o marcă afiliată Porsche.

Mieschke Hofmann und Partner (MHP), specializată în consultanță IT și managementul proceselor, și-a deschis un punct de lucru la Cluj, unde lucrează pentru început 40 de persoane.

„Ei finanțează un studiu al informaticii în limba germană.  Din acest puncte de vedere, funcționăm pe sistemul cerere-ofertă. Firma spune de ce are nevoie și, practic, prin această investiție își finanțează viitorii angajați. Este o variantă echitabilă pentru toată lumea pentru că noi le dăm un absolvent cu o anumită bază în acel domeniu și ei finanțează. Sigur, nu toți cei care sunt admiși vor fi luați de companie, dar cu siguranță, toți vor avea șansa de a beneficia de o pregătire foarte bună în domeniu pentru că noi am stabilit planul de studiu îmrepună cu aceste firme. Ei eu venit și au lucrat cu profesorii noștri la elaborarea planului de învățământ care cuprinde astfel și ceea ce ei doresc.  Uneori ei aduc și profesori pe anumite specializări pe care profesorii noștri nu le au”, explică vice recotorul de la UBB, Rudolf Gräf.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu