Regiunea Nord-Vest, peste media naţională la perspectivele de angajare peste vară

eepurl.com

Angajatorii români au anunțat planuri de angajare moderate pentru intervalul iulie – septembrie 2014, indică studiul trimestrial ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Astfel, mai mult de unul din cinci angajatori din România intenționează să-și crească numărul de angajați în următoarele trei luni. La studiu auparticipat 625 de angajatori.

În regiunea Nord-Vest, care include judeţele Bihor, Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş şi Bistriţa Năsăud, previziunea netă de angajare este de +11%, ceva mai puternică decât cea calculată la nivel naţional. Ea a scăzut însă cu 8 puncte procentuale faţă de trimestrul II/2013 şi cu 5 puncte procentuale faţă de trimestrul III al anului trecut. Astfel, aproape 1 din 4 angajatori (24%) intenţionează să îşi crească numărul de angajaţi în următoarele 3 luni, comparativ cu 21% la nivel naţional. 9% intenţionează scăderi, iar 63% nu preconizează nici o schimbare a numărului total de angajaţi.

La nivel naţional doar 5% dintre angajatori prevăd o scădere a numărului de angajați în intervalul iulie – septembrie 2014, în timp ce alți 69% nu preconizează schimbări în dimensiunea forței de muncă. Previziunea Netă de Angajare calculată după eliminarea variațiilor sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea a a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul III din 2013.

Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant, ” remarcă directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof. „Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-și crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizații agile, au apărut totuși semnale că aceștia își depășesc treptat reticența de a face angajări și au din nou în vedere nevoile pe termen lung”, mai spune acesta

Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcție de dimensiunea organizației. Organizațiile cu mai puțin de zece angajați raportează o Previziune Netă de Angajare de -1%, angajatorii din această categorie fiind mai puțin dispuși să-și redimensioneze forța de muncă. Astfel, 77% dintre ei nu prevăd schimbări ale numărului total de angajați în intervalul iulie – septembrie 2014. La polul opus se situează angajatorii cu peste 250 de angajați. 27% dintre aceștia anunță planuri de creștere a numărului de angajați în următoarele trei luni, și numai 2% anticipează reduceri de personal.

Care sunt sectoarele cu locuri disponibile

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunități de angajare în toate cele opt regiuni ale țării și în nouă din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi Industria prelucrătoare, în care Previziunea Netă de Angajare este de +19%, în scădere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, însă în creștere de 3 puncte procentuale comparativ cu trim. III/2013.

Oportunitățile se vor înmulți probabil și în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a îmbunătățit atât față de trimestrul anterior (II/2014), cât și față de trimestrul III al anului trecut. Perspectivele sunt însă limitate în sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii anunță o Previziune Netă de Angajare de -1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II.

În schimb, cea mai semnificativă îmbunătățire față de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde Previziunea Netă de Angajare a ajuns la +10%, după trei trimestre consecutive de creștere.

În cinci din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătățite față de cele exprimate în trimestrul II. Creșterea cea mai considerabilă este în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de +15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătățindu-se moderat și față de trimestrul III/2013.

Încă nu putem considera creșterea oportunităților de angajare drept o tendință, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate și zone ale țării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc” mai spune Valentin Petrof. 

Postaţi un comentariu