Râsu-plânsu. Provocări neașteptate: Capitala și șantierul

Foto: Dan Bodea

Primăria Cluj-Napoca şi Federaţia Share vor trebui să gestioneze extrem de atent modul cum se desfăşoară evenimentele programate în cadrul Capitalei Europene a Tineretului. Mai ales că îşi doresc să atragă în acest an cât mai mulţi vizitatori, în primul rând tineri, în oraş. Nu ştim însă cât de bine se va împăca acest lucru cu şantierele de pe exact patru străzi din centru (Calea Moţilor, Memorandumului, Avram Iancu şi I.C. Brătianu).

Sigur că importanţa proiectului „Clujul oraşul comoară” prin care se refac complet cele patru străzi nu trebuie neglijată. Însă sincronizarea cu anul în care centrul ar trebui să găzduiască aproape permanent evenimente şi să fie vizitat de cât mai mulţi străini nu este cea mai potrivită. „Cred că în multe oraşe din lume se poate construi, reconstrui şi lucra inteligent. Rămâne de văzut dacă beneficiarul lucrărilor, Primăria, va reuşi să impună constructorilor un stil de a lucra care să nu întoarcă lumea cu susul în jos, ca să zic aşa. Eu am văzut în Montpellier şi în multe alte oraşe că se lucra, însă se lucra inteligent, fără să se încurce prea mult traficul şi circulaţia. Problema mai mare va fi pe străzile unde e transport public de călători. Nu ştiu cum va fi rezolvată problema, dar la modul în care se derulează în România astfel de lucrări te gândeşti cam cu groază că urmează 14 luni de lucrări. Capitala Europeană a Tineretului este un exerciţiu, un test pentru municipalitate, pentru Cluj, în vederea obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană. Orice gest pozitiv contează, TIFF, diferitele festivaluri etc. Aceste gesturi pozitive apropie, dar cele negative îndepărtează, în special îndepărtează publicul. În ce priveşte lucrările de pe străzile respective, depinde cum vor înţelege urbaniştii, administraţia să rezolve şi problema aceasta cu lucrările, pentru că încercând să faci un bine, poţi face un rău. Consecinţa poate fi un dezastru. Vrei să modernizezi zona centrală, dar pierzi altceva, pierzi exact în anul în care îţi vin poate câteva sute de mii de turişti”, spune sociologul Ioan Hosu.

Chiar şi aşa cei de la Share par optimişti. “La nivel de infrastructură, echipei Capitalei Europene a Tineretului i s-a părut importantă finalizarea lucrărilor la intrările în oraş, pe Calea Turzii şi Calea Baciului, precum şi finalizarea Sălii Polivalente. În ceea ce priveşte lucrările care vor avea loc în centrul oraşului pe durata evenimentelor dedicate proiectului, atâta timp cât Primăria va crea condiţiile de desfăşurare a acestora şi atâta timp cât va exista o colaborare şi sincronizare între cele două entităţi, nu cred că vor exista probleme. Am asistat de curând la o discuţie care a avut loc între reprezentanţii proiectului Cluj 2021 Capitală Culturală Europeană şi doi consultanţi externi, unul din Germania, altul din ţările nordice şi ţin minte că erau foarte miraţi de efervescenţa Clujului. Se refereau şi la faptul că acest oraş se află mereu în mişcare şi în construcţie, spre deosebire de oraşele de unde proveneau. Ca urmare, nu cred că lucrările vor afecta în vreun fel desfăşurarea evenimentelor din această vară”, a declarat Diana Apan, purtătorul de cuvânt al proiectului Cluj, Capitală Europeană a Tineretului.

Text: Marius Avram, Cristina Beligăr

Distribuie:

Postaţi un comentariu