Raluca Arbore, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor Cluj: „În momentul acesta e o mare problemă cu insulinele, nu ne putem aproviziona”

Foto: Dan Bodea

Măsura ieftinirii cu 35% a medicamentelor cuprinsă în programul de guvernare al PSD şi aflată în dezbatere a iscat numeroase discuţii privind efectele pe care le-ar aduce asupra pacienţilor, producătorilor şi distribuitorilor de pe piaţa medicamentelor din România. Raluca Arbore, farmacist şi vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor Cluj crede că o asemenea măsură nu va avea efectul benefic scontat aupra pacienţilor, adică aceştia nu numai că nu vor cumpăra medicamente cu 35% mai ieftine, ci vor rămâne fără multe dintre medicamentele de care au nevoie. Aceasta cu atât mai mult cu cât ieftinirea vuzează medicamentele cuprinse în programele naţionale de sănătate şi care sunt compesate 100%. „În primul rând, dacă e o ieftinire bruscă, va fi o destabilizare din foarte multe puncte de vedere. Dacă se ieftineşte cum a fost în 2015, cu stocurile existente în farmacii, când practic tu ca farmacie ai cumpărtat cu 5 lei şi sfârşeşti prin a vinde cu 1 leu, e clar că toate farmaciile vor pierde. Şi ce e mai grav e că vor fi foarte afectate farmaciile independente care sunt cele care ţin puţin echilibrul, ceea ce e un lucru foarte bun. Asta ar fi prima consecinţă pe care o văd ca farmacist”, spune Raluca Arbore.

În România, ca membră UE, prețul medicamentelor nu este liber, ci este stabilit pe baza unui mecanism care presupune o comparație cu prețul aceluiași medicament în 12 țări diferite din UE. Iar prețul din România este cel mai mic din aceste 12 țări. Nu e deci de mirare că producătorii de medicamente reacţionează la orice schimbare a preţului medicamentelor din România . „A doua problemă legată de preţuri este că noi deja avem cel mai mic preţ din Europa. Dacă acest preţ va fi şi mai mic, pentru producători efectul va fi că le va destabiliza piaţa. Pentru noi preţul mic e ok pentru că suntem România şi nu ne permitem foarte mult, dar preţul nostru mic atrage după el un şi mai mare export paralel. Iar producătorilor nu le convine deloc acest export paralel, pentru că le expiră lor stocurile de marfă din celelalte ţări. Ori noi avem dreptul să exportăm, iar în România nu rămâne mare lucru. Practic nu-i convine nimănui şi atunci normal că ei ca şi producători îşi retrag produsele de la noi”, explică vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Criză gravă de insuline

Nu este prima dată când farmaciştii şi pacienţii din România se confruntă cu crize de medicamente. De exemplu, în 2015 când ministrul Sănătăţii de atunci a luat decizia de a actualiza preţurile în baza unui ordin din 2009, dar care nu fusese aplicat timp de 6 ani, efectele au fost devastatoare. Potrivit unui studiu realizat în 2016 de Ministerul Sănătăţii, reacţia producătorilor la acea actualizare a preţurilor a dus la dispariţia a nu mai puţin de 1.628 de produse medicamentoase. Ieftinirea cu 35% „dintr-un foc” despre care se discută în prezent ar putea avea efecte similare. „După actualizarea preţurilor din 2015 au dispărut un număr considerabil de medicamente. Au dispărut foarte multe şi vor mai dispărea. Eu lucraam atunci la o farmacie din mediul rural şi deşi stocurile au fost mici acolo, pierderile au fost uriaşe”, mai spune Raluca Arbore.

Cât priveşte medicamentele care sunt acum în pericol şi care deja nu se mai găsesc în farmaciile româneşti farmacista clujeană spune că o situaţie gravă se înregistrează în prezent pentru insuline. „În momentul acesta e o mare problemă cu insulinele, nu ne putem aproviziona. Oricum ne aprovizionam cu mare dificultate, acum e şi mai greu, existau nişte canale de urgenţă s-au desfiinţat şi acelea. Mai nimeni nu are Humalog (n.r. medicament pe bază de insulină) şi dacă mai există pe undeva sunt doar rămăşiţe care oricum nu se pot elibera pentru că pe o reţetă nu poţi să îi dai omului un cartuş dacă el are nevoie de 15. De asemenea, sunt medicamente oncologice care sunt cu probleme, sunt cele pentru hepatită care sunt cu probleme, sunt medicamentele producătorului Ross care a declarat că şi le retrage din România, apoi Rivotril care merge foarte bine la epileptici şi nu e câtuşi de puţin bine că nu se mai găseşte şi nici nu are înlocuitor şi toate acestea sunt din cauza preţurilor”, adaugă vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Care sunt soluţiile?

„Ideal ar fi ca dacă are loc această ieftinire a medicamntelor să se facă în tranşe, aşa cum s-a propus anul trecut de către fostul ministru. Dacă este brusc 35% este foarte grav pentru toată lumea. Nici măcar asociaţiile de pacienţi nu sunt de acord, pentru că ei înţeleg că nu este vorba de preţul pe care îl plăteşte pacientul, ci e vorba despre preţul total. Şi în plus e vorba fix despre acele medicamente la care pacientul român nu plăteşte nimic pentru că sunt în programe naţionale şi sunt compensate 100%. De exemplu insulină pacientul nu plăteşte nimic. Nu e vorba că se ieftineşte colebilul pentru pacientul de rând. Noi ca şi colegiu avem o propunere în acest sens, la fel şi colegii de la Colegiul Naţional al farmaciştilor care au şi fost la consultări la minister. De exemplu, pot spune că un lucru care în mod sigur ar ajuta este dacă am aveam un preţ stabilit ca medie a ultimelor 5 cele mai mici preţuri din UE. Atunci am mai descuraja exportul paralel şi atunci şi pentru producători ar fi mai bine şi nu şi-ar mai retrage produsele. S-ar exporta mai puţin şi ne-ar mai rămâne şi nouă să ne fie cât de cât suficient”, crede farmacista.

Farmaciştii, prinşi la mijloc

Intre producătorii care nu trimit medicamentele şi distribuitori, practic farmaciştii sunt cei care dau socoteală în faţa pacienţilor. Iar a explica situaţia nu e întotdeauna cel mai simplu. „Producătorii susţin că ei trimit toată cantitatea pe care au cerut-o distribuitorii, distribuitorii spun că producătorul este de vină şi că nu trimite nimic, iar farmacia este obligată prin lege să asigure în 48 de ore solicitarea pacientului şi nu poate. Şi pentru noi este penibil, frustrant, dureros şi noi suntem interfaţa, pacientul înţelege mai mult sau mai puţin şi practic nici nu e treaba lui cum s-a ajuns la această situaţie. Reacţiile omului sunt de multe ori <de ce mi-a scris domnul doctor că doar nu ştie că nu se găseşte medicamentul>, deşi medicul îi prescrie ce ştie el că este mai bun şi respectă nişte protocoale de tratament nu are nicio vină. Plus că şi la un tratament care funcţionează nu ajungi pur şi simplu, ci prin nişte încercări, ajungi la medicamentul potrivit, la doza potrivită, ori în momentul în care ca doctor ai nişte rezultate cu un medicament la un pacient nu e chiar aşa de simplu să-l înlocuieşti pur şi simplu pentru că nu se mai găseşte”, adaugă Raluca Arbore.

„Noi având acest preţ care e cel mai mic posibil e unul foarte bun pentru a creşte accesibilitatea pentru  pacienţi, dar nu asta s-a întâmplat, s-a întâmplat exact contrariul”, Raluca Arbore, farmacist.

Distribuie:

Postaţi un comentariu