Radu Constantea: „Tinereţea nu e un atu în politică”

Radu Constantea/ Foto: Dan Bodea

Are doar 31 de ani dar este fascinat de politică de o jumătate de viață. La 15 ani a urmărit pentru prima dată o dezbatere politică și simțit o atracție puternică pentru a se pune în slujba comunității. A făcut liceul în Germania, iar ulterior a absolvit facultățile de medicină și științe politice din Cluj-Napoca. A intrat în PDL de foarte tânăr, dar într-o funcție publică (consilier local), activează din 2008. Radu Constantea este unul dintre cei mai tineri politicieni ai Clujului dar, deși continuă să fie atras de munca în folosul comunității, nu s-a decis dacă va candida pentru un nou mandat de consilier în Consiliul Local Cluj-Napoca, sau va alege un drum nou, în domeniul privat.

Politica, cu bune și rele

De numele lui Radu Constantea se leagă mai multe inițiative în strânsă legătură cu tineretul şi sportul. Experienţa pe care a acumulat-o în calitate de consilier local îi staisface pofta de perfecţionare continuă, dar sunt şi anumite aspecte care îl fac să se gândească de două ori dacă va mai candida pentru un nou mandat. „Să faci politică este o experienţă interesantă şi foarte utilă pentru orice tânăr. Chiar îi încurajez pe tineri să intre într-un partid, să se implice în viaţa comunităţii. Dacă este să răspund franc, politica din România nu este chiar ceea ce mi-am imaginat eu. Mă aşteptam ca dezbaterile să fie mai ample, mai ales pe teme ce privesc dezvoltarea oraşului. Acum, vorbind din interior, o spun cu un uşor regret că dezbaterile sunt puţin prea tehnice”, spune Constantea. Nu se bate cu pumnul în piept cu realizările lui. Tocmai din acest motiv puţină lume ştie că de numele lui se leagă readucerea mărcii ”U” în posesia primăriei. „Este probabil cea mai dragă bătălie pe care am dus-o. Pentru că sunt clujean nu puteam să nu mă implic în acest proiect. Povestea a început în 2009 când marca <<U>> a fost cesionată exclusiv familiei Walter (se face referire la Florian Walter, fostul finanţator al clubului de fotbal Universitatea Cluj, n.r.).

Simțind pericolul că echipa ar putea fi mutată după bunul plac al finanțatorului în orice alt oraș din România, și mai ales după plecarea domnului Walter de lângă echipă, am început negocierile cu administratorul judiciar, doamna Marieta Anastasescu și în cele din urmă am reușit să o conving să accepte unele modificari în contractul inițial. Este vorba despre unele enexe în care am solicitat în numele Consiliului Local ca marca<<U>> să revină în patrimoniul primăriei, ba chiar am introdus elemente noi în contract, prin care Consiliul Local să poată denunța contractul cu un anume timp înainte de expirarea lui, dacă este în interesul clubului. Au mai fost și alte inițiative, dar îi las pe colegii mei să aprecieze dacă au fost bune sau nu”, a mai spus Radu Constantea. Chestionat cu privire la eventuale ”nepotriviri de caracter”, între politicienii tineri și cei experimentați din partid, consilierul local este de părere că ”lupii tineri” din politică nu sunt lăsați să progreseze. ”Nu se pune problema să existe vreo ruptură, dar simt că deși sunt foarte mulți tineri foarte bine pregătiți, aceștia nu prea pot să-și investească energia și ideile. Din păcate în România politica se face după niște idei și critrii învechite.

Mi-ar plăcea ca tinerii să fie încurajați și sprijiniți în inițiativele lor umpic mai mult. Sunt mulți tineri care vin din urmă, cu elan, cu idei moderne, dar trebuie să se adapteze mereu la metodele și principiile politicienilor mai experinetați, să-i numesc așa”, continuă Radu Constantea. Tot Constantea consideră că imaginea proastă a politicienilor se datoarează partidelor pentru că nu dau mai multă încredere tinerilor. ”Sistemul politic din țara noastră este reticent la schimbări, atunci când acestea implică și tineri, chiar dacă aceștia sunt foarte bine pregătiți. Dacă tinerii ar fi scoși în față și susținuți și luema ar avea o altă percepție asupra politicii”, încheie Constantea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu