Primii ani cu Boc prin ochii presei clujene

După o campanie electorală în care vraja lui Gheorghe Funar își pierduse din puterea exercitată timp de 12 ani asupra clujenilor și după ce, așa cum relata presa vremii „nici măcar folosirea nepoțelului pe post de agent electoral, chiar în ziua alegerilor” nu a mai funcționat, ziarele clujene titrau, încă după primul tur, „Epoca Funar a murit”. Nu pentru că fostul primar nu ar mai fi candidat, ci pentru că în turul doi al alegerilor locale din 2004, au trecut doar candidatul PSD, Ioan Rus și candidatul Alianței PNL-PDL, Emil Boc.

În timp ce filmul peruan „Dias de Santiago” primea Trofeul Transilvania în cadrul galei TIFF din anul 2004, la nivel adminstrativ se ducea aprige lupte din care, pentru turul doi, au supraviețuit doar Ioan Rus și Emil Boc. În ziua primului tur, potrivit arhivelor publicației Adevărul de Cluj, până la ora 10 votaseră deja aproape 8% din totalul alegătorilor din municipiu, iar principalii candidați încercaseră de la prima oră a dimineții să impulsioneze lumea să iasă la vot. În plină luptă pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca, la București, prietenul lui Emil Boc, Traian Băsescu, câștiga lupta electorală și 59, 6% dintre voturile exprimate, devansânu-l astfel pe Mircea Geoană (PSD)- 29, 8%, dar și pe candidatul PRM și viitorul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir.

Înapoi în Cluj-Napoca, sondajele care dădeau încheiată „Epoca Funar” avea să fie confirmate de numărătoarea oficială a sufragiilor exprimate în ziua de 6 iunie: 40, 6% din totalul de aproximativ 150.000 de alegători care și-au exprimat votul l-au ales pe candidatul PSD, Ioan Rus, în timp ce Emil Boc a primit votul unui procent de 33, 12% dintre alegători. Pe locul trei se afla Gheorghe Funar, care nu a reușit să obțină decât 22, 12% din voturi, fiind astfel eliminat din cursa electorală după 12 ani de mandat.

Două săptămâni mai târziu, după turul doi, Adevărul de Cluj titra „Emil Boc l-a învins pe Ioan Rus”. Cu o prezență la vot mai scăzută decât în primul tur de scrutin (52, 69%) și cu un scandal provocat de Alianța DA care a reclamat faptul că tinerii care împlineau 18 ani între cele două tururi de scrutin nu au primit drept de vot, candidatul Alianței „Dreptate și Adevăr” PNL-PDL, Emil Boc, obținea primul mandat de primar, la o diferență de aproape 20.000 de voturi față de candidatul PSD, Ioan Rus. La nivelul Consiliului Local al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Alianța DA câștiga nouă mandate de consilieri locali, în timp ce PRM, PSD și UDMR urmau să aibă câte șase reprezentanți.

Turul de forță a lui Boc și dispariția PRM-ului

Patru ani mai târziu, în 2008, campania electorală și alegerile locale au fost doar un scurt repaus pentru candidatul PD-L și primarul în exercițiu, Emil Boc. Cu o prezență la vot ce a trecut puțin de 41%, un total de 76, 12% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne cu ocazia scrutinului electoral din 2008 l-au votat pe primarul în funcție. Avea să fie consemnată o victorie zdrobitoare a lui Boc, în condițiile în care niciunul dintre ceilalți 12 candidați nu au reușit să obțină mai mult de opt procent din totalul voturilor exprimate. După o candidatură ratată la algerile anterioare, Gheorghe Funar era într-un declin total: în 2008 a obținut doar 4, 18% din voturi, iar după mult timp PRM-ul ieșea și din Consiliul Local al Primăriei Cluj-Napoca.

Candidatul PSD, Remus Lăpușan, reușise să strângă doar 6, 37% din voturile exprimate, iar eșecul a fost pus, potrivit unui număr al publicației Monitorul de Cluj, pe seama unei conjuncturi favorabile lui Emil Boc, care a avut norocul de a-l urma la primărie pe Gheorghe Funar.

„Clujenii au făcut comparație între ceea ce era înainte de 2004 și după. În Cluj-Napoca se paote realiza mult mai mult și noi vom încerca să demonstrăm acest lucru. Din păcate, se pare că în Cluj oamenii se mulțumesc și cu puțin”, spunea Remus Lăpușan, actualul lider la nivel județean al social-democraților.

De asemenea, succesul lui Emil Boc a atras la acea vreme și reacții din partea liderului local al PNȚCD, Horea Dan, care a promis că în cazul în care candidatura lui nu trimite partidul în Consiliul Local, va demisiona. Horea Dan a obținut 0, 65%.

Mia (de voturi) salvatoare

În campania electorală pentru alegerile locale din 2012, lupta s-a dat între candidatul USL, Marius Nicoară, și primarul în exercițiu, Emil Boc, candidat al Partidului Democrat Liberal. Erau primele alegeri locale desfășurate într-un singur tur, iar lupta a fost acerbă pentru cei doi contracandidați care în prezent sunt colegi de partid. Deși toate exitpoll-urile îl dădeau câștigător pe Nicoară, Boc a fost cel care a câștigat alegerile, la o diferență de nmai puțin de 1500 de voturi. Potrivit numărătorii finale a voturilor, în condițiile unei prezențe de 48, 07% la nivelul municipiului, Emil Boc a câștigat cu 40, 6%, iar Marius Nicoară a avut un procent de 39, 53% din voturi.

După obiceiul vremurilor și pe fondul diferenței foarte mici, candidatul USL a ieșit în dimineața în care nu mai era primar cu acuzații de fraudă la adresa lui Emil Boc.

„Frauda a fost majoră peste noapte. USL contestă modul în care PDL și fostul prim-ministru au înțeles să organizeze alegerile la Cluj […] Între orele 3.30 și 5.30 au circulat taxiuri la secții, nesunate de președinții secțiilor de votare, taxiuri care veneau și așteptau. Președinții știau că trebuie să iasă, se urcau în taxiuri neînsoțiți de nimeni și modificau pe drum procesele-verbale, predându-le ilegal la BEM. Avem documente aprobate de BEM în care apar diferențe de 200 de voturi”, spunea Marius Nicoară, potrivit ziarului Monitorul de Cluj apărut la acea dată.

În replică, prin intermediul unui comunicat de presă, Emil Boc i-a reproșat actualului său coleg simplu și tăios: „Nicoară nu știe să piardă”, asta în timp ce la nivel național se consemna „prima lună în care șocul plecării Nokia nu se mai simte în industrie”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu