Primii „absolvenți” ai Școlii de Bucătari Adi Hădean, curtați de restaurantele clujene

Foto: Dan Bodea

Primii „absolvenți” ai Școlii de Bucătari Adi Hădean sunt pregătiți să facă față tuturor provocărilor care îi așteaptă în bucătărie, întrucât timp de un an au învățat ce înseamnă să muncești pe brânci, să fii creativ în condiții de stres și nu în ultimul rând, ce înseamnă munca în echipă, sub coordonarea unor bucătari cu experiență. În urmă cu un an au lăsat toate orgoliile la o parte, dornici să învețe o nouă meserie. Acum, toți își doresc o carieră în domeniu, iar șapte dintre aceștia au primit deja oferte de muncă, atât de la restaurantele partenere, unde au făcut practică, dar și din partea altor localuri. Cu toate acestea, cei zece bucătari au trebuit să facă față ultimului ultimul test marca Adi Hădean și anume, să pregătească, pentru ziua absolvirii, pentru profesorii lor, dar și pentru alți invitați, trei feluri de mâncare, în timp record. Provocarea a constat în faptul că tinerii au aflat doar în dimineața respectivă ce anume trebuie să pregătească, întrucât Chef Adi Hădean a dorit să le testeze viteza de reacție în condiții de stres, dar și creativitatea.

Echipați cu bonete și șorțuri negre, cei zece se bucură de festivitatea de premiere. Emoțiile plutesc în aer. În curând vor servi cele două feluri de mâncare și desertul. Copiii au pregătit piure de țelină cu ciuperci și ulei de busuioc, ciolan de berbecuț, cu cartofi, dovlecel, morcovi, cu sos verde realizat din pătrunjel și mărar, iar pentru desert mousse de ciocolată, cu sos de fructe.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Invitații nu au avut obiecții.

„Îmi place foarte mult să gătesc, am fost pasionat de gătit încă de mic și am zis să îmi transform pasiunea în meserie. Am prins această ocazie și am profitat de ea. Selecția în sine nu a fost grea, pentru că a trebuit să trimitem un CV, o scrisoare de intenție și o declarație pe proprie răspundere că nu avem venituri. În timpul pregătirii am avut atât ore de teorie, cât și ore de practică. La teorie am învățat bazele și la practică pot să spun că am învățat foarte mult. Aici poți învăța tot ce vrei. Mie personal cel mai mult îmi place să pregătesc desertul.  Îmi place mult să fac torturi, dar și deserturi cu fructe. Astăzi, de exemplu, pentru desert am avut mousse de ciocolată, cu biscuite făcut în casă, zmeură, busuioc și sos de zmeură ”, a povestit Darius Dărăban.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Îmi doresc ca în viitor să îmi deschis un restaurant cu specific românesc. Vreau să fie într-o zonă de munte și să se adreseze în special turiștilor străini, interesați să cunoască mâncarea tradițională românească. Îmi doresc să promovez țara noastră și prin mâncare și cred că un astfel de restaurant este o idee bună în acest sens. În timpul pregătirii ne-am ocupat mai puțin de prepararea mâncării tradiționale, însă în restaurantele unde am făcut practică am avut comenzi diversificate și consider că sunt pregătită. Am făcut practică în șase restaurante. Cel mai mult mi-a plăcut la Rod pentru că bucătăria era nouă și Chef-ul de acolo, Horia Simion, era foarte dornic să arate și să ne învețe. Am apreciat mult acest lucru. Mi-a plăcut foarte mult”, a spus Loredana Trif.

„Mai gătești și acasă?” „Da, cum să nu. Acum m-am angajat. Nu mi-am căutat eu jobul, au venit ofertele la noi. Sper să fie bine. Chiar îmi doresc să reușesc în domeniu. De exemplu, pentru a scoate o farfurie cum am scos acum trebuie un pic de muncă, dar și să ai imaginație. Nu e ușor, dar îmi place mult”, mai spune Loredana.

Tinerii au primit o diplomă simbolică, la finalul cursului. Momentan, Școala de Bucătari „Adi Hădean” nu este acreditată, dar au fost demarate în acest sens procedurile necesare la Ministerul Educației și la Ministerul Muncii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Acest proiect s-a născut din pasiunea lui Adi Hădean. Pe piață sunt mari probleme când vine vorba de găsirea unor profesioniști calificați. În cadrul proiectului sunt atrași acei tineri care nu au posibilități materiale pentru a urma un astfel de curs. Mă bucur că USAMV face parte din acest proiect și că putem ajuta acești tineri. Mă bucură faptul că sunt printre cei zece și studenți din cadrul universității nostre. Selecția nu a fost una ușoară, dar acum suntem conștienți că va deveni tot mai dificilă din cauza notorietății pe care a câștigat-o proiectul. Noi am venit cu infrastructura, cu cadre didactice, cu o curriculă clară structurată pe module. Ce nu am putut realiza deocamdată? O legalitate, astfel încât diploma să fie recunoscută de Ministerul Muncii. Asociația Adi Hădean le poate oferi tinerilor o adeverință din care să reiasă competențele dobândite. Nu le putem oferi deocamdată o diplomă de calificare, dar vom obține și acest lucru”, a spus prof. univ. dr.  Sevastița Muște din cadrul Facultății de Agricultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, Adi Hădean, care nu a fost deloc indulgent cu cei zece tineri, susține că toți sunt pregătiți să lucreze. În timpul cursului a ținut foarte mult la prezență, iar la final, tinerii au susținut și un examen scris de 100 de puncte. Cei care au obținut peste 80 de puncte, a primit calificativul F.B.

„Majoritatea au făcut peste 80 de puncte. De asemenea, practica din restaurante a fost foarte serioasă. Le-am spus managerilor să îi pună la lucru, că doar așa pot să învețe. Scopul a fost să capete niște deprinderi. E adevărat, nu avem acreditare, dar la final oferim o adeverință. Diplomele pe care le-au primit sunt simbolice, dar scrisoare de recomandare din partea mea nu este simbolică. Acești copii sunt la fel de calificați ca orice absolvent al unui curs de specialitate din oraș. Am lucrat cu ei, am văzut cum se descurcă, cum participă fiecare. Chiar și acum când au trebuit să gătească în condiții de stres s-au descurcat foarte bine. Eu sunt mândru de ei”, a spus Adi Hădean.

Centru gastronomic dedicat la Cluj

În următorii ani, dacă lucrurile se îndreaptă în direcția pe care și-o dorește, Adi Hădean speră să dezvolte tot mai mult Școala de Bucătari, să ofere cursuri pentru toți cei care doresc o meserie în domeniu, fie că este vorba de elevi de liceu sau de persoane care își doresc o altă calificare. De asemenea, mărturisește că visul său este acela de a înființa la Cluj un centru gastronomic. „Nu există în momentul de față așa ceva în România. Întrucât Clujul se bucură de cea mai mare dezvoltare economică, cred că acest centru ar trebui înființat aici. Și pentru acest aspect mă voi baza tot pe cei de la USAMV cu care am o colaborare foarte bună”, a mai spus Hădean.

„La demararea proiectului, acum aproape un an, spuneam că m-aș bucura ca doi din zece cursanți să aleagă bucătăria după absolvire, acum aflu că bucătăria i-a ales aproape pe toți. De fapt, bucătarii cu care au făcut practică au început să mă sune încă din a doua săptămână văzând potențialul copiilor mei”, Chef Adi Hădean.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Școala de Bucătari s-a lansat în 2015, fiind primul proiect al Asociației „Adi Hădean”, un proiect social, realizat în colaborare cu Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor și șase restaurante din Cluj-Napoca: Rod, Music&Irish Pub, Livada, Camino, Baracca și Artizan Pizza.

Proiectul și-a propus să școlarizeze zece tineri, fără posibilități financiare, care la finalul unui an de școală temeinică, îmbinată cu practica bine structurată să aibă o bază solidă pentru începutul unei cariere în domeniul culinar.

Pe termen lung, proiectul își propune să asigure personal cu experiență relevantă în domeniul culinar, cel puțin la nivelul pieței clujene. La finalul fiecărui an, zece tineri vor îmbogăți piața clujeană, reprezentând o resursă instruită și pregătită să facă față cu succes, cerințelor impuse de bucătăriile profesioniste.

Asociația „Adi Hădean” a fost înființată în ianuarie 2015 cu scopul de a promova proiectele care aduc în prim plan bucătăria românească și diverse activități din domeniul culinar și social. Sub umbrela asociației, pe lângă Școala de Bucătari au luat naștere și alte proiecte precum: „Farfurii curate”, proiect desfășurat în grădinițele clujene care își propune să atragă atenția asupra unor aspecte de nutriție și alimentație pentru copii, „Taste of Romania”, care își propune să sublinieze importanța preparatelor autentice românești, și nu în ultimul rând, „Motivat în România”, un bootcamp destinat absolvenților de facultate care vor avea ocazia să intre în contact direct cu mediul de afaceri , cu tineri care au inițiat start-up-uri de succes și au ales să rămână să profeseze în țară.

[stextbox id=”custom”]

Selecția continuă

Perioada se selecție pentru a doua ediție a Școlii de Bucătari începe în data de 6 iulie și va dura până pe 15 septembrie. În această perioadă, toți cei interesați vor putea trimite un CV, o scrisoare de intenție și un document care să ateste faptul că nu realizează venituri și provin dintr-o familie cu venituri reduse. Aplicația poate fi trimisă pe adresa de email: office@adihadean.ro . Selecția va avea loc în perioada 15 – 30 septembrie, urmând ca pe 1 octombrie să fie anunțați cei zece concurenți ai Școlii de Bucătari 2016-2017.

Ediția a doua va începe în toamna acestui an, în luna octombrie. Stagiul de un an va cuprinde cursuri de teorie (14 săptămâni) și ore de practică desfășurate în bucătăriile unor restaurante de renume din Cluj-Napoca ( ianuarie – iulie 2017).

La finalul acestui stagiu, cei zece cursanți vor primi o scrisoare de recomandare din partea lui Adi Hădean care să ateste stagiul efectuat, experiența acumulată permițându-le să se angajeze cu succes, în acest domeniu.

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18- 21 de ani care au minim studii liceale, fără venituri și care provin din familii cu venituri reduse. Programul este deschis atât celor din mediul urban, cât și celor din mediul rural, de oriunde din țară, fiind gratuit pentru cursanți.

[/stextbox]

Șapte din cei zece cursanți au fost solicitați pentru continuarea colaborării cu restaurantele partenere, dar și de alte restaurante după încheierea proiectului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu