Primele artroscopii la câine în Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a găzduit săptămâna trecută un workshop de artroscopie a articulațiilor umărului și cotului la câine, eveniment moderat de către specialistul ortoped Günter Schwarz din Austria. USAMV Cluj a achiziționat în toamna anului trecut un artroscop Karl Storz, un aparat performant destinat intervențiilor minim invazive la animale, la nivelul articulațiilor, care urmează să fie utilizat din toamna acestui an.

În cadrul workshop-ului au participat șase medici, dintre care doua cadre didactice si doi doctoranzi (colectivul disciplinei de Propedeutică și tehnici chirurgicale de la USAMV Cluj), titularul disciplinei de Ortopedie Veterinară de la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara și un profesor de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași.

Workshop-ul a avut o parte teoretică și o parte practică. În cadrul părții practice au fost realizate două intervenții minim invazive a articulațiilor, beneficiarii intervențiilor fiind două cățelușe: Braga, (Ciobănesc de Asia Centrală) și Tara (Bulldog american) aduse special la Cluj pentru această procedură.

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua şi trata leziunile din interiorul articulaţiilor. Cuvântul artroscopie înseamnă „să priveşti în interiorul articulaţiei”.

Medicul Ciprian Ober/ Foto: Dan Bodea

Medicul Ciprian Ober ne arată o captură din timpul intervenției/ Foto: Dan Bodea

În ce constă artroscopia?

Ce se întâmplă efectiv în timpul unei operații de acest gen? Medicul ortoped realizează de regulă două micro incizii la nivelul articulației. În una dintre aceste incizii medicul introduce un trocar, dotat cu o cameră video miniaturală și o sursă de lumină cu scopul de a mări și vizualiza structurile din interiorul articulației.

Camera video transmite pe un monitor imaginile mărite din interiorul articulaţiei, ortopedul putând astfel să vadă întreaga articulaţie foarte clar. Prin cealaltă incizie, medicul lucrează efectiv cu diferite instrumente, chiuretând sau îndepartand fragmente de cartilaj afectate. Solutia fiziologica iriga in permanenta interiorul articulatie, eliminand inclusiv micro-fragmentele chiretate sau desprinse de cartilaj.

 Foto: Dan Bodea

Artroscopul Karl Storz din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca/ Foto: Dan Bodea

„Artroscopia reprezintă o tehnică modernă de abordare a articulațiilor la cal, câine sau pisică, iar la noi este utilizată acum pentru prima oară pe cazurile clinice. Realizarea acestui tip de chirurgie minim invazivă la animale este o premieră, deoarece până acum intervențiile articulare se făceau cu deschidere clasică, cu o incizie mai mare care ducea la spitalizare destul de îndelungată, costuri mai mari și recuperare mai lentă a pacienților. Artroscopia vizează două micro incizii la nivelul articulațiilor, metodă net avantajoasă deoarece recuperarea pacienților este mult mai rapidă comparativ cu operația clasică, spitalizarea este mult mai scurtă și costurile legate de medicamentația post operatorie sunt iarăși mult mai scăzute. Săptămâna trecută doctorul Günter Schwarz a abordat două cazuri dificile cu displazie de cot, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni ortopedice la câine care se poate remedia prin această tehnică”, explică medicul Ciprian Ober.

1IMG_6227

Braga, Ciobănescul de Asia Centrală, în vârstă de doi ani și șapte luni a fost cel mai dificil caz operat la Cluj / Foto: Dan Bodea

Displazia de cot și osteocondrita disecantă a umărului sunt afecțiuni articulare destule de frecvente la câinii în general de talie mare. Aceste afecțiuni duc la șchiopături în perioada de creștere în general, iar netratate vor genera artroze. Cele mai afectate rase de câini sunt Labradorii, Golden Retrieverii, Ciobănestii Germani, Ciobăneștii Carpatini, Mioritici etc.

1IMG_6261

Intervenția în cazul cățelușei Braga a necesitat, pe lângă cele două micro incizii și o incizie suplimetară pentru a ca medicul să poată scoate toate fragmentele din os care s-au format în urma cronicizării afecțiunii / Foto: Dan Bodea

În general stăpânii se adresează medicului veterinar când observă că patrupedul are dificultăți la mers. „Imediat ce s-a prezentat la medic, se pune diagnosticul de sediu al șchiopăturii și anume articulația cotului sau articulația umărului, se fac filme radiologice. În cazul displaziei de cot se preferă ca după filmele radiologice să se facă un examen prin computer tomograf cu reconstrucție 3D. Pentru displazia umărului, în general, radiografiile ne sunt suficiente, iar dacă leziunile sunt mai avansate facem și aici examen prin computer tomograf prin reconstrucție 3D. După reconstrucția 3D și analiza imaginilor radiologice se intervine artroscopic și se încearcă eliminarea și rezolvarea tuturor elementelor patologice care au dus la suferința articulară”, explică medicul.

0042F872

Reconstrucția 3D

La Cluj s-au realizat până acum două artroscopii. „Special am vrut să îi țin domnului doctor două cazuri mai dificile. Ciobănescul de Asia Centrală a fost abordat la doi ani și șapte luni, la o vârstă destul de înaintată. Displazia de cot apare la câini în jurul vârstei de 6-9 luni, atunci apar manifestările clinice: disconfort și schiopătură. Diagnosticul și intervenția artroscopică sunt mult mai ușoare dacă se fac la această vârstă și sigur, recuperarea este mult mai bună. Bulldogul american are un an și opt luni. În cele două cazuri au apărut modificări articulare destul de severe, astfel încât artroscopia a fost mai dificilă. Domnul doctor a făcut-o cu succes, numai că timpul necesar abordării celor două articulații la fiecare dintre cei doi câini a fost mult mai mare. La una dintre articulații a fost nevoie să se facă inclusiv o incizie suplimentară pentru a reuși să scoată toate fragmentele din os care s-au format în urma cronicizării afecțiunii”, povestește Ciprian.

1IMG_6200

Surplusul care a fost eliminat în timpul intervenției (în cazul cățelușei Braga) va fi supus unei analize amănunțite în cadrul laboratorului USAMV/ Foto: Dan Bodea

Ce se poate întâmpla în cazul afecțiunile articulare sunt neglijate, iar stăpânul tărăgănează vizita la medicul veterinar? „Dacă se amână abordarea medicală a acestor displasii de cot, mai ales a formelor severe, se poate merge până la artroza completă a cotului, la degenerarea completă a cartilajului articular, cu pierderea funcției articulației. Există o variantă și pentru acestă pierdere a funcției articulației, proteza totală de cot, dar acestea sunt destul de costisitoare, iar rezultate nu sunt cele mai încurajatoare. Dacă nici proteza totală de cot nu duce la recuperarea parțială a funcției articulației, se poate ajunge la amputarea membrului. Prezentarea din timp la medic poate duce la succesul complet al intervenției operatorii și la recuperarea până la 100 % a pacienților. În comparație cu metoda clasică și în funcție de gravitatea semnelor clinice, recuperarea durează între două săptămâni și două luni, comparativ cu recuperarea clasică care poate dura și trei, patru luni. Aceasta din urma de obicei necesita programe de fizioterapie ( mers prin apă, masaje, electromiostimulare), deoarece pacienții nu încep să își folosească suficient de membrul după operație și atunci se poate ajunge la scaderea tonusului muscular si probleme asociate”, a explicat Ciprian.

1IMG_6258

Braga se pregătește de plecare, nu înainte de a fi examinată de medicul Ciprian Ober / Foto: Dan Bodea

Medicul estimează că din toamnă vor putea fi abordate la Cluj cazurile clinice, spontane, aduse de clienți. Costurile pentru artroscopia bilaterală de cot, pentru că de cele mai multe ori aceste probleme sunt bilaterale, sunt undeva la 600 de lei. „În acest moment la USAMV am început să lucrăm deja pe cazuri clinice împreună cu specialiști recunoscuți din străinătate sau de la clinica de ortopedie de la oameni, dar până să abordăm frecvent această tehnică mai e nevoie de muncă, trebuie să exersăm, fiind abia la primul workshop de acest gen”, a spus medicul.

1IMG_6252

Braga își la revedere/ Foto: Dan Bodea

„Din păcate s-a încetățenit ideea de a se da în neștire antiinflamatoare nesteroidiene pentru a ține sub control durerea, dar trebuie să ținem cont de fapt că doar analgezicele și antiinflamatoarele nu rezolvă cauză , ci doar amelioreaza temporar durerea. Prin artroscopie efectuată la timp noi vrem să îndepărtăm cauza și evident ulterior, efectul, adică durerea încetează”, spune medicul Ciprian Ober.

[stextbox id=”custom”]

Doctorul Günter Schwarz este doctor în Științe Medicale domeniul Medicină Veterinară, al Universității Veterinare din Viena, fiind totodată și primul Diplomat al Colegiului European de Chirurgie Veterinară din Austria, în cadrul acestui colegiu fiind și Președinte practician între anii 2002 și 2003.

Doctorul Günter Schwarz

Doctorul Günter Schwarz

 

Dr. Schwarz ține prelegeri în cadrul Universității din Viena din 2005, universitate care i-a acordat medalia „Josef Bayer-Medaille” în 1998 pentru servicii științifice în medicina veterinară. În anul 2005 primește titlul profesional de “Veterinaerrat” și distincția “Austrian Honorable Cross in Science and Art”. În 1990 Dr Guenter Schwarz pune bazele și conduce până în prezent celebra clinică Tierklinik Hollabrunn, care oferă servicii complete în medicina animalelor de companie.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu