Previziuni 2014/ Politolog: lupta pentru putere va domina politica

Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Cluj/ Foto: Septimiu Avram

Transilvania Reporter vă prezintă pe parcursul unui serial editorial previziunile pentru 2014 făcute de specialiști din domenii precum economie, medicină, politică, psihologie comportamentală sau turism.

[stextbox id=”custom” caption=”Citiţi şi:”]

În primul rând, scena publică din România va fi dominată de logica electorală, spun politologii. „Acest lucru înseamnă accentuarea masivă a raţiunii de tip politic”, precizează Călin Hinţea, decan al facultăţii de Ştiinţe Poli­tice.  „Câştigarea alegerilor şi menţinerea  sau accesul la putere sunt singurele obiective strategice urmărite cu adevărat de către partide. Raţionalitatea politică va domina masiv spaţiul public şi va influenţa discursul, comportamentele şi mişcările politice. Obiectivele de dezvoltare instituţională trec în planul secund, iar şansele de a avea înţelegeri raţionale pe teme de interes general se diminuează. Politizarea sectorului public (aflată deja la un nivel crescut) va fi tot mai accentuată. Lipsa de maturitate a actorilor politici, concentrarea lor pe obiective minore, promovarea unor teme lipsite de relevanţă, lipsa de dialog raţional, concentrarea pe propagandă vor defini scena politică. România rămâne un copil-problemă a Europei, ceea ce va vulnerabiliza capacitatea ei de negociere şi de plasare pe o poziţie avantajoasă în interiorul Uniunii”, spune politologul

Un aspect important este reprezentat de activarea crescută a societăţii pe teme care pot părea irelevante pentru poli­ticieni, dar care sunt interesante pentru zone neimplicate anterior în zonă publică. „Clivajele între lumea politică şi societate devin tot mai mari şi vor avea efecte vizibile: mişcări de stradă, campanii publice, respingerea soluţiilor «tradiţionale:», neîncredere, etc. Subiectele publice majore nu mai pot fi definite exclusiv de către politicieni, de unde şi o complexitate crescută a dezbaterii publice”, mai crede Călin Hinţea.

O temă cheie este evoluţia economică şi capacitatea autorităţilor de a o stimula (sau cel puţin de a nu o limită). „Foarte multe lucruri vor depinde de modul în care economia românească evoluează în 2014, nu doar la nivel macro ci şi în ceea ce priveşte efectele directe în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, conchide Hinţea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu