Plaja Grigorescu, o alternativă pentru clujenii fără fițe

Foto: tamikaro

Malul Someșului reprezintă un punct  de atracție pentru clujeni, fie că vorbim despre o plimbare în natură, departe de griul urban, o plimbare cu bicicleta, rolele sau trotineta sau o alternativă la plajele „clasice” din incinta ștrandurilor din oraș. Încă din primăvară, de când încolțește iarba, această zonă este extrem de frecventată, iar acum, în plin sezon estival, cu atât mai mult.

Din 2007, pe malul Someșului a fost amenajată o plajă cu nisip, cunoscută drept Plaja Grigorescu. Investiția inițială a costat trei milioane de lei. Plaja a fost amenajată la inițiativa muncipalității, cu ajutorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Cu toate că plaja nu oferă alte atracții în afară de nisipul propriu-zis, clujenii mai puțin pretențioși  vin aici pentru a face plajă, pentru a citi sau pentru a se relaxa câteva ore, departe de aglomerația Clujului. Nu există umbrele sau șezlonguri. Clujenii își aștern însă prosopul sau pătura pe nisip și se bucură de soare. Accesul pe această plajă este gratuit, astfel că doamnele și domnișoarele aleg să își întrețină bronzul aici, în detrimentul ștrandurilor sau a solarului.

„Eu vin aici de câte ori am câteva ore libere. E gratis. În plus, eu nu am timp să stau toată ziua la ștrand, astfel că nu se justifică plata unui bilet pentru o zi întreagă. Vin aici, stau cât vreau. Citesc, fac plajă și când mă plictisesc, plec. La început îmi era rușine să fac plajă aici, dar după ce am văzut că nu sunt singura, că vin inclusiv domnișoare care fac topless, mi-am făcut curaj. E o modalitate bună de întreținere a bronzului. Eu nu am fițe. Nu îmi place să merg la solar, iar la ștrand nu am timp. În weekend, când am mai mult timp, merg și la ștrand. În rest, aici e perfect”, a spus Anca Lazăr, în vâstă de 27 de ani.

Pe plajă, în apropierea prosopului colorat al Andrei, doi copii se joacă în nisip cu diverse forme, sub supravegherea atentă a bunicii. Aceasta nu îi lasă să intre în apă. Cei mici au în schimb pistoale cu apă pentru joacă, iar de „aprovizionarea” acestora se ocupă bunica. „Ne place aici. Mai vin cu nepoții. E aproape de casă. Se joacă și ei în nisip. În plus mai schimbăm programul obligatoriu de mers în parc făcut de mama, cu puțină joacă în nisip. Deși e apă mică, mi-e frică să îi las. Ei sunt mici, iar Someșul e totuși un râu, iar râurile pot fi pline de surprize. Prefer să le aduc eu apă, fie în găletușe, fie în pistol, iar ei se joacă”, spune Narcisa Radu, în vârstă de 65 de ani.

Ioana, o altă tănără, care a refuzat să își dea numele complet, mărturisește că, în zilele mai puțin aglomerate a făcut inclusiv topless pe Plaja Grigorescu. „Vin aici strict pentru bronz. Îmi place să am un bronz uniform și aleg să vin în timpul săptămânii mai ales, dimineața, când nu e multă lume. Îmi place că este nisip. Pe iarbă nu îmi place să stau la soare, pentru că mi-e frică de căpușe. În plus, aici este și umbră ”, explică aceasta.Scene urbane

Plaja Grigorescu îndeplinește, dincolo de rolul său de plajă propriu-zisă, rolul unuia dintre cele mai neconvenționale spații care găzduiesc evenimentele organizate în oraș. Aici sunt amenajate cu diverse ocazii scene urbane, iar atmosfera creată în jurul acesteia este una cu adevărat magică, mai ales după lăsarea serii. Dacă intră în discuție și un foc de tabără, locul poate fi comparat cu o plajă veritabilă de la malul mării. În schimb, dacă privești spectacolul focului de pe celălalt mal, ai impresia că ești la munte, pe malul unui pârâu al cărui susur îl auzi discret, printre acordurile de chitară.

Musafiri nepoftiți?

Atmosfera plină de farmec, poate fi însă întreruptă de apariția unor musafiri nepoftiți proveniți din apele râului. La un moment dat, într-o astfel de seară, cu foc de tabără și cântec de chitară, cer înstelat și fluturi multicolori care dansau în aer, am sesizat că iarba de lângă mine se mișcă ușor. Când mi-am îndreptat privirea spre locul cu pricina, lângă mine, la vreo 20 de cm distanță, un șarpe de toată frumuseștea, se unduia la auzul muzicii. În momentul următor, nu numai că am țipat din tot sufeltul, dar petrecerea s-a încheiat, imediat ce „instrusul”, pesemne la fel de speriat, a luat-o la „fugă” în direcția opusă. Aceste cazuri sunt rare, dar se pot ivi când te aștepți mai puțin.

Plaja Grigorescu a devenit gazda unor evenimente precum: Jazz in the Park, care are loc chiar în aceste zile, Someș Delivery, Transylvania History Days , TIFF sau Zilele Clujului.  

În 2015, când Clujul a fost desemnat Capitala Europeană a Tinerului, Federația Share a amenajat în cadrul evenimentului Day 15 Plaja Grigorescu așa cum îi stă bine oricărei plaje urbane care se respectă. A avut umbreluțe, bar mobil, scenă, lunimi și un eveniment dedicat.

 

„Anul trecut, plaja a fost extinsă până în dreptul pasarelei care traversează Someșul. Nisipul este reîmprospătat: la fiecare două săptămâni se intervine aici cu freza. Zilnic se face curățenie, se cosește iarba periodic, iar cel puțin deocamdată, dacă oamenii sunt mulțumiți și frecventează plaja, locația respectivă va rămâne așa, la stadiu de plajă. În fiecare an, nisipul existent pe plajă este completat, astfel încât plaja să aibă un aspect cât mai natural. În timp vom vedea ce se va mai putea amenaja”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Iulia Perșa, reprezentantul Biroului de Presă din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

[stextbox id=’custom’]

Someșul a fost curațat de curând

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa  a demarat operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic cu ajutorul utilajului amfibiu. Astfel, în cinci zile de intervenție au fost colectate aproximativ 35 de tone de vegetație acvatică în amonte de Podul Elisabeta, până la Podul Napoca și în amonte de Podul Garibaldi.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei.

Operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice vor continua și în perioada următoare.

Primăria Cluj-Napoca a finalizat amenajarea unui sistem de colectare plutitor pe râul Someș în zona ștrandului Sun din cartierul Grigorescu. Stăvilarul special a fost amplasat pentru a colecta deșeurile plutitoare care vin din amonte, una dintre cele mai importante cauze ale poluării râului pe raza municipiului.

[/stextbox]

Someș navigal?

Da. În cadrul Someș Delivery și cam atât. Un altfel de Someș navigabil există doar pe hârtie sau în promisiunile municipalității încă de pe vremea lui Funar.  Festivalul a avut loc la sfârșitul lunii iunie. Bărcile și hidrobicicletele s-au plimbat pe  Someș în ambele zile de weekend, iar folosirea lor a fost gratuită pentru participanți.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu