Pas cu pas prin Clujul bântuit

Foto: Dan Bodea

De mai multe locuri din Cluj se leagă legende urbane care îți dau fiori pe șira spinării. Fantoma de la bibliotecă, stafiile care bântuie fosta temniță medievală a orașului, spiritele din Pădurea Hoia-Baciu sau spectrele de la Castelul Bánffy sunt numai câteva dintre acestea.

Pădurea Hoia-Baciu. Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este un loc unde se spune că au loc fenomene dintre cele mai stranii, de la decorporalizări la apariții de OZN-uri. Recent, pădurea de la marginea orașului a fost inclusă într-un top mondial al celor mai bântuite păduri din lume. 

Hoia Baciu / Foto: Dan Bodea

Hoia Baciu / Foto: Dan Bodea

Biblioteca Centrală Universitară

 Una dintre cele mai cunoscute fantome ale Clujului ar bântui pe holurile Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), fiind „responsabilă” cu trântitul ușilor în puterea nopții, când nimeni nu se mai află în bibliotecă. Legenda spune că este vorba despre tânăra contesă Anna, fiica Saroltei Wesselényi, căsătorită Bethlen. Deși angajații bibliotecii nu sunt foarte vorbăreți pe tema fantomei, fostul director al instituției, Doru Radosav, a povestit în urmă cu mai mulți ani pentru „Evenimentul zilei” despre tânăra în vârstă de 20 de ani, care a murit răpusă de o boală incurabilă, în timp ce era studentă la Cluj. „O bătrână portăreasă mi-a povestit că zgomotul de uși este provocat de duhul unei tinere contese care, din când în când, plutește noaptea pe culoarele bibliotecii, în căutarea tinereții pierdute”, spunea la vremea respectivă ex-directorul BCU.

Mama Annei Bethlen a donat bibliotecii un teren pe care a fost amenajat un părculeț.  Se pare ca, astfel, ea a dorit să îmblânzească soarta, pentru ca fiica ei să se vindece.

Fosta închisoare medievală

Temniță medievală a Clujului, amenajată în singurul turn care a supraviețuit din prima centură de fortificații a orașului, este un alt loc despre care se spune că ar fi bântuit, el figurând cu această reputație și pe unul dintre puținele site-uri de specialitate din România, locuribantuite.ro.

Credința că vechea închisoare ar fi o clădire bântuită a reapărut în urmă cu peste un deceniu, când în curtea edificiului a fost realizată o cercetare arheologică, povestește istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei. „S-a spus atunci că cercetările ar fi deranjat somnul de veci al celor îngropați în curtea închisorii, însă trebuie făcută precizarea că acolo nu au fost descoperite oseminte umane, și nu există nicio dovadă ca acolo ar fi fost îngropat vreodată cineva. Închisorile ieșite din uz sunt însă în mod frecvent asociate cu acest tip de credințe”, explică istoricul.

În fost temniță a fost amenajat în anii din urmă unicul muzeu de speologie din țară, dar momentan acesta nu este vizitabil, din cauza unor litigii legate de calea de acces, care se face dinspre strada Sextil Pușcariu, nr. 27.

Ruina Casei Călăului

Unii clujeni în vârstă povestesc celor care vor să audă că și Casa Călăului, care se afla pe strada Avram Iancu, la numărul 21, vizavi de cimitir, ar fi fost un loc bântuit de spirite neliniștite. Despre această casă se presupune că a fost locuința călăilor Clujului sau a fost casa unui călău care s-a mutat la Cluj de pe alte meleaguri. Cert este că, de-a lungul anilor, imobilul a fost lovit de mai multe nenorociri, de unde și faima proastă pe care a dobândit-o. Ultima nenorocire a avut loc în 2002, când imobilul a luat foc din cauza unor persoane fără adăpost care își găsiseră culcuș acolo. Acum, din Casa Călăului a rămas doar o ruină, protejată cu un zid.

Casa Călăului/ Foto: Dan Bodea

Ce a mai rămas din Casa Călăului/ Foto: Dan Bodea

Cetățuia

 Cetățuia a fost, printre altele, de-a lungul istoriei sale, loc de detenție și loc de execuție. „Din acest motiv s-a crezut ca acest spațiu ar fi unul bântuit. S-a vorbit mai mult despre acest loc în perioada în care acolo au avut loc o serie de sinucideri și tentative de sinucidere”, spune istoricul Tudor Sălăgean. Un caz care a șocat la vremea respectivă opinia publică s-a petrecut în 2007, când două surori, gemene, s-au spânzurat de aceeași creangă, într-un parc din zonă. Tot pe Cetățuie a fost executat de revoluționarii maghiari, în 1849, intelectualul sas Stephan Ludwig Roth.

Foto: Dan Bodea

 

Castelul de la Bonțida

 „Versailles-ul Transilvaniei” este al doilea și ultimul loc din județul Cluj care figura pe harta locurilor bântuite din România realizată de site-ul de specialitate locuribantuite.ro, care momentan nu mai este funcțional. Activitățile paranormale raportate la Castelul Banffy implică umbre care bântuie castelul, sunete stranii, pași, voci etc. De altfel, realizatorii show-ului „Vânătorii de fantome” de la Discovery Channel au filmat aici episodul 14 al primului sezon.

Foto: Dan Bodea

Una dintre legendele castelului povestește despre un grăjdar care a surprins o fiică de nobil înșelându-și soțul. Argatul a dat-o de gol pe tânăra infidelă, care a pus ca el să fie ucis și îngropat lângă grajduri. Legenda mai spune că spectrul tânărului poate fi uneori văzut bântuind în zona fostelor grajduri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu