Părerea psihologului: Traficul: „Este acesta cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla astăzi?”

Foto: Dan Bodea

Tot mai mult traficul auto urban este considerat o sursă de stres, frustrare și îngrijorare ce poate avea consecințe negative atât asupra sănătății fizice și emoționale, cât și asupra siguranței noastre și a celorlalți participanți la trafic. Când suntem blocați în trafic și îngrijorați că nu vom ajunge la timp la destinația noastră (grădiniță, școală, locul de muncă, acasă, etc.), spun psihologii, resimțim atât stări emoționale negative, precum îngrijorare, frustrate, agitație, dar și schimbări de natură fiziologică, precum intensificarea ritmului cardiac și creșterea presiunii sângelui. Există însă o varietate de acțiuni pe care le putem întreprinde sau feluri diferite de a vedea situația, care au ca rezultat o adaptare mai bună în această situație.

Astfel, psihologul psihoterapeut Olivia Stupar, specialist în Consiliere psihologică și Psihoterapie pentru adulți, copii și adolescenți, cupluri și familii consideră că este foarte util să gândim că există factori pe care îi putem controla într-o oarecare măsură și alți factori ce se plasează în întregime în afara controlului nostru. „Nu putem controla  numărul de mașini care se deplasează pe ruta aleasă de noi, dar putem controla însă timpul la care pornim la drum. Astfel, plecând cu 5- 10 min mai devreme, poate face diferența atât în economia timpului și implicit în starea de bine resimțită. De asemenea, atunci când situația ne permite, putem alege o rută mai puțin aglomerată”, recomandă psihologul Olivia Stupar. De asemenea, dacă oricum suntem în trafic la ora de vârf, avem opțiunea de a avea control asupra gândurilor și implicit stărilor noastre. În acest sens de mare ajutor este considerată a fi muzica, și în special muzica gen soft rock sau jazz, precum și ascultarea de emisiuni amuzante sau care corespund preferințelor fiecăruia dintre noi.

„O altă recomandare este de a fi prezent în momentul prezent, utilizând timpul petrecut în mașină în scop informativ și privind totul prin ochii unui jurnalist sau ai unui turist (mașinile din trafic, clădirile, pietonii, starea drumurilor, vegetația, etc). Toate, desigur, pe baza unei permanente vigilențe a conducătorului auto. Totodată, putem utiliza timpul petrecut în mașină ca timp pentru noi înșine, savurând o cafea sau un ceai, amintind-ne situații plăcute sau amuzante, sau de ce nu, încercând să ne relaxăm, concentrându-ne asupra propriului corp, a respirației și chiar efectuând câteva exerciții de inspirație și expirație. Efectele resimțite la nivel mental și emoțional vor fi cu siguranță diferite în sens pozitiv. Desigur, oricât am încerca să rămânem calmi, este foarte probabil ca blocați fiind în trafic să apară și sentimente mai puțin plăcute, din diferite motive. Important este să le conștientizăm, să le acceptăm și apoi să trecem în momentul următor, evitând ca efectele lor să persiste chiar după ce incidentul s-a încheiat. Și poate una dintre cele mai utile întrebări pe care ne-o putem adresa în momentele de blocaj în trafic ar fi: “Este acesta cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla astăzi?”, a precizat psihologul Olivia Stupar pentru Transilvania Reporter.

Citiți și:

Clujul celor 24 de ore de vârf în trafic

Soluţia pentru un oraş mai puţin aglomerat: inovaţiile de mobilitate!

Distribuie:

Postaţi un comentariu