Parc de bio-diversitate în zona Hoia, unul dintre proiectele USAMV pentru clujeni

Zona Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din zona Hoia se află într-o continuă expansiune nu doar prin intermediul proiectelor Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de care parcul aparține, ci și prin ideile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Astfel, un proiect de câteva milioane de euro, aflat acum doar la stadiul de idee, ar putea să aibă bazele chiar în zona Parcului, unde potrivit rectorului USAMV, va fi realizat un parc de biodiversitate care să servească în același timp atât cercetătorilor, cât și clujenilor care vor să facă o plimbare în natură.

„Va fi un fel de Grădină Botanică, dar cu animale”, a declarat rectorul USAMV, Cornel Catoi, întrebat fiind dacă proiectul se referă la realizarea unei grădini zoologice. Potrivit primelor date din proiect, parcul va găzdui diverse specii de animale autohtone și mai multe specii de plante, astfel că va funcționa ca parc de biodiversitate și nu ca grădină zoologică.

În prezent, pe terenul care aparține universității se află află ferma de oi a USAMV. Este vorba despre o suprafață de peste 25 de hectare care, conform proiectului aflat în prezent doar la stadiul de idee, va fi amenajată cu spații de recreere pentru clujeni, dar și spații în care cercetătorii USAMV să lucreze.  Aici, vizitatorii vor putea vedea rase românești de animale domestice, numeroase specii de păsări autohtone, animale de blană, cai, vaci, bizoni, zimbri dar și numeroase specii de plante și flori.

„Nevoia de spații de cercetare este în continuă creștere în cadrul universității. Avem nevoie de extindere, iar un astfel de parc este foarte util din acest punct de vedere. Am discutat și cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, lucrăm și alături de Muzeul Etnografic astfel încât acest parc de biodiversitate să fie o continuare a Parcului Etnografic și să funcționeze inclusiv ca o zonă în care clujenii să își petreacă timpul liber în condițiile în care orașul are nevoie de astfel de spații”, a explicat Cornel Catoi, rector al USAMV.

Până în prezent a fost înaintat un Plan Urbanistic Zonal către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, rectorul USAMV declarând că finalizarea proiectului ar putea dura un an, în eventualitatea în care se vor accesa fonduri europene, „sau chiar și cinci ani, dacă banii vor veni cu țârâita”.

„Dacă obținem finanțare și proiectul este clar, costuri ar fi de câteva milioane de euro. Având în vedere suprafața, amenajarea parcului nu ar urma să coste foarte mult”, a mai spus rectorul USAMV.

Postaţi un comentariu