Orașul care nu e orășelul copiilor

Clujul are puține atracții turistice iarna și puține oferte de distracție pentru copii. Nu prea poți face multe în spațiul urban, mai ales dacă și oferta este săracă. Vizitele la muzee și patinoarele din oraș au fost poate singurele oferte pentru copii.

Cât privește un orășel de iarnă pentru copii, el a ajuns o amintire vagă în memoria clujenilor. Unii spun că ar fi fost amenajat așa ceva cu mult timp în urmă, în Parcul Feroviarilor, alții că a fost și în anii mai recenți, dar mai degrabă sub forma unor întâlniri cu Moș Crăciun la Târgul de Crăciun organizat pentru toți locuitorii orașului, dar nu special amenajat pentru copii, cu mobilierul și ofertele specifice pentru cei mici.

Orășelele acestea au rolul de a oferi copiilor un loc de joacă și de distracție, dar și de familiarizare cu sărbătorile de iarnă și cu simbolistica lor. În astfel de parcuri-orășele se amenajează scena a nașterii lui Iisus Hristos, sania lui Moș Crăciun sau alte scenarii derivate din tematica sărbătorilor. Cântecele, piesele și jocurile sunt adaptate tematicii și destinate exclusiv copiilor. Se vând dulciuri, accesorii de iarnă, jucării specifice, se oferă și o ocazie de a impulsiona un astfel de comerț.
Acest tip de orășele reușesc să-i impresioneze pe copii și să rămână în memoria micuților, apropiindu-i sentimental de locul copilăriei și de orașul lor.

Iată cum a fost la București

La București, în iarna aceasta, a fost organizat un „Orăşel al   lui Moş Crăciun”, în Sectorul 4, unde a avut loc un târg cu 50 de căsuţe cu bunătăţi şi ornamente speciale pentru această sărbătoare.
Parcul Lumea Copiilor a fost împodobit cu 4000 de beculeţe colorate şi cu un brad înalt de 12 metri, special ales pentru sărbătorile din acest an. Prima seara a evenimentului a fost deschisă cu un recital   din repertoriul internațional cu cântece de Crăciun. Parcul a devenit astfel „Orăşelul lui Moş Crăciun” şi a găzduit în perioada 18 noiembrie- 31 decembrie, concerte în aer liber, spectacole pentru copii, carusele, patinoar, concursuri cu premii, daruri şi surprize.

Chiar și mai aproape

Primăria municipiului Turda a organizat și ea în zilele premergătoare Crăciunului în „Orășelul lui Moș Crăciun” care s-a amenajat în Parcul Municipal un spectacol de divertisment, a instalat un patinoar iar cei mici au putut să se bucure de prezența lui Moș Crăciun, a spiridușilor, elfilor și a crăciunițelor, dar și a personajelor de desene animate îndrăgite de copii care le-au oferit surprize și dulciuri.

Postaţi un comentariu