Open Data Hackaton: 12 aplicații în 48 de ore. Clujenii pun Guvernul la treabă

Open Data Hackaton, Cluj-Napoca / Foto: Nicolas Friess

Open Data Hackaton este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. Primele 24 de ore ale maratonului de programare s-au scurs deja, dar tinerii înscriși nu au stat degeaba, unii având parte de o noapte albă în fața monitoarelor. Evenimentul este la prima ediție în Cluj și este dedicat atât programatorilor, cât și clujenilor cu inițiativă care doresc să se implice în comunitate. Concret, participanți vor dezvolta pe parcursul a 48 de ore aplicații care vor valoriza datele deschise oferite de instituțiile statului. În concurs s-au înscris 12 proiecte, iar la finalul maratonului trei dintre acestea vor fi premiate. Însă, indiferent de rezultatele concursului, la finalul hackatonului, tuturor echipelor li se va pune la dispoziție un spațiu adecvat și asistență specializată pentru a putea dezvolta aplicațiile în continuare.

Foto: Nicolas Friess

Foto: Nicolas Friess

Open Data Hackaton are loc în incinta Academy + Plus. Startul maratonului s-a dat vineri 20 februarie, iar festivitatea de premiere va avea loc duminică la ora 17:00. Echipele și-au prezentat ideile, după care a început „lupta” cu datele. Dacă unele echipe au materie primă, altele trebuie să o creeze. Munca celor care lucrează cu datele existente nu este mai ușoară, chiar dacă la o primă vedere am putea crede asta. Toate informațiile trebuie verificate și curățate, bazele de date având multe informații expirate.

„Una dintre echipe dorește să realizeze o bază de date cu toate locațiile din Cluj unde se pot organiza evenimente și cu dotările acestora. Multe persoane din afara orașului caută pe internet „sală 100 de locuri”, de exemplu și dau peste un hotel care nu mai există sau peste puncte turistice care nu au nicio legătură cu organizarea conferințelor. Deoarece evenimentele sunt din ce în ce mai specifice și căutările sunt la fel. Nu există nimic care să te ajute să organizezi ceva. Noi facem cursuri de programare pentru copii și am căutat o sală pentru micuți. Nu am găsit. A trebuit să facem evenimentul  într-o sală de nunți. Ideea e că dacă există platforma, poți să vezi și câte cerințe sunt și poate o anumită nevoie determină pe cineva să deschidă un business în acest sens. Cine știe?”, explică Roxana Rugină, una dintre organizatoarele evenimentului.

Roxana Rugină / Foto: Nicolas Friess

Roxana Rugină / Foto: Nicolas Friess

O altă echipă dorește să realizeze o aplicație despre startup-urile din România. „Ei încearcă să afle câți anteprenori sunt în România, pe ce domenii, câți dintre aceștia sunt activi. Normal ar fi trebuit să existe astfel de date de la Ministerul Economiei, dar nu sunt, așa că vom căuta noi”, spune Roxana.

Un alt proiect are în vedere pistele sigure pentru bicicliștii din Cluj. „Vrem să creem o hartă a pistelor de biciclete și a traseelor prin oraș, cu semnalizarea segmentelor de drum problematice sau impracticabile pentru bicicliști”, transmit membrii echipei.

O altă echipă curăță datele puse la dispoziție de Guvernul României. „Guvernul are nevoie de noi pentru a știi care dintre datele pe care ni le pune la dispoziție sunt utile sau din contra. E vorba despre un proiect care se ocupă de bazele de date în general. Membrii echipei trimit feed-back la Guvern, cei de la Guvern răspund. Suntem în contact cu Adrian Nicoară, care ne răspunde. După hackaton vom trimite o listă cu proiectele și nevoile noastre”, spune Roxana. Un alt proiect dorește să eficientizeze motoarele de căutare folosite în baza de date a Guvernului, cu ajutorul cuvintele cheie.

Foto: Nicolas Friess

Foto: Nicolas Friess

Pasionații de sport din Cluj vor putea accesa în urma maratonului o hartă interactivă a locațiilor din oraș unde se pot practica diferite activități sportive. „Nu există informații la Ministerul Cercetării, Tineretului și Sportului pentru așa ceva. Multe dintre locații sunt înregistrate după activitatea lor economică și în mod normal ar trebui să le găsim ușor, să le punem într-o aplicație. Dar nu există o bază de date în acest sens. Tot ce putem face e să trimitem o scrisoare ministerului în care să precizăm că avem nevoie de aceste date”, spune Roxana.

Foto: Nicolas Friess

Foto: Nicolas Friess

O altă aplicație te îndrumă spre cea mai apropiată farmacie, în funcție de programul acesteia, de distanța la care te afli, dar și în funcție de stocul de medicamente disponibil . Farmaciile închise la ora accesării aplicației vor fi excluse.

„Noi asta facem: luăm datele, le testăm, iar omul când intră pe aplicația x va știi că găsește informațiile corecte de care are nevoie. Cei care nu au datele vor crea doar platforma suport, pe care apoi pot fi adăugate datele. Contează mult munca de după hackaton”, concluzionează Roxana.

Tinerii lucrează cu entuziasm. Chiar și cei care au rămas de vineri seara până sâmbăta la ora 4:00 să lucreze, s-au întors dimineața la 10:00 cu zâmbetul pe buze. Au ținut o mică ședință, după care și-au luat o bine meritată pauză înainte de a-și continua proiectul.

Ideile înscrise în concurs pot fi vizionate AICI.

Citiți și : Open Data Hackathon: clujenii vor dezvolta timp de două zile cu ajutorul datelor publice, aplicații în folosul cetățenilor

Distribuie:

Postaţi un comentariu