„Oaza de răsfăț” a corporatiştilor clujeni

Casa Barolo situată în comuna Vlaha din județul Cluj este definița clară a unei afaceri de succes. Realizată în 2009 pe fonduri europene, aceasta a înflorit datorită managementului isteț de care a avut parte. Acesta este deținută de familia Borde, o familie de anteprenori clujeni, care și-au dorit un altfel de business, practic un plan B. Familia deține o firmă de confecții personalizate care realizează echipamente de lucru pentru companii. În 2009, din dorința de a-și investi economiile adunate de-a lungul timpului, au scris un proiect pentru o pensiune. Proiectul a fost eligibil, dar doar de atunci a început greul propriu-zis.

„Am început proiectul în 2009. Aveam niște bani strânși de-a lungul anilor. Ne-a venit ideea de a avea două afaceri, pe linii diferite. Puteam investi în afacerea existentă sau în una nouă.  Am decis să investim într-o pensiune. Pentru noi fondurile europene au fost o oportunitate. Aveam locația, aveam terenul, aveam casa în Vlaha. Am accesat un proiect pe fonduri europene.

În total costurile s-au ridicat undeva la 490.000 de euro, din care 200.000 de euro au venit de la Uniunea Europeană și 200.000 de la noi, iar 90.000 de euro a reprezentat TVA-ul pe care l-am reinvestit în proiect făcând o rambursare de TVA. După ce am deschis, am încercat mai multe metode de promovare și ne-am dat seama că cel mai bine merge dacă ne adresăm grupurilor. Inițial am pornit business-ul ca o pensiune obișnuită, dar costurile erau foarte mari”, povestește Paul Borde, proprietarul pensiunii.

Strategie de marketing

Întrucât business-ul nu era profitabil pentru grupurile restrânse, proprietarii au apelat la o strategie ingenioasă de marketing. Timp de șase luni au declarat toate locurile sold out. „Spuneam tuturor celor care ne sunau că pensiunea e sold out, iar în acest timp noi ne promovam intens. Ne-am promovat foarte mult în cadrul companiilor clujene și în special în cadrul celor de IT. Avem avantajul că Clujul are foarte multe companii. Practic 90% din clienții pe care îi avem sunt din zona corporate. Vin la noi pentru team buildinguri, ședințe. Pensiunea are toate facilitățile: are SPA, sala de conferințe, loc de servire a mesei și două corpuri de cazare. Lucrurile funcționează. Până la începutul lui aprilie suntem sold out pe weekenduri”, spune proprietarul.

În prezent locația se închiriază pentru grupuri alcătuite din minimum 18 persoane. „Gătim , facem o mâncare foarte bună, de casă. Nu avem restaurant a la carte. Atmosfera e ca acasă, e foarte plăcută. Servim doar băuturi de calitate, aduse din grame de renume. Cei care ne trec pragul, revin de cele mai multe ori și a doua oară”, spune Paul Borde. 

Jutka Borde și Borde Paul/ Foto: arhiva personală

Pensiunea are trei angajați permanenți care se ocupă de tot ce trebuie și pentru ca turiștii să fie răsfățați în zilele petrecute aici. În cadrul pensiunii turiștii pot beneficia de piscina cu bule, saună, ciubăr cu apă sărată în aer liber, dar și masaj profesionist.

Rețeta succesului: respectarea regulilor

„După ce ne-am hotărât că vom face pensiunea pe fonduri am studiat foarte bine ghidul solicitantului și regulilele jocului. Dacă respecți regulile jocului, lucrurile merg foarte bine. Când am semnat contractul cu cei de la fonduri au fost undeva la 29 de solicitanți care au depus și semnat contractele. Dintre aceștia,   am dus proiectul la bun sfârșit doar doi. E o mentalitate în România conform căreia primești niște bani gratis. Nu e deloc așa. Nu primești gratis niște bani, fondurile sunt un ajutor, iar acești bani trebuie să îi dai înapoi, sub o formă sau alta. Totul trebuie să fie legal și transparent. Noi am terminat proiectul în termen, în bugetul pe care l-am avut la dispoziție. Banii au fost puțini pentru ceea ce am făcut acolo, dar ne-am străduit să găsim cele mai bune soluții și am reușit să ne încadrăm și în timp. Am atins toate punctele, am bifat toate regulile”, a spus Paul Borde.

Clujeanul consideră că fondurile europene sunt o oportunitate de care ar trebui să profite mai multă lume. „Regulile sunt normale, aceasta este legislația. Fondurile sunt exact ca un credit pe care îl vei întoarce înapoi în cei cinci ani, de exemplu”, consideră acesta.

Cu toate că cele două business-uri ale familiei Borde sunt diferite, undeva acestea se întâlnesc la mijloc: „La pensiune vin corporații, aceștia au angajați, iar aceștia trebuie îmbrăcați. Lucrurile se leagă. Ca business e ok, nu faci foarte mulți bani, dar faci suficient ca să te poți întreține, să plătești salariile și să dai ceva înapoi comunității”, explică anteprenorul.

O pensiune, trei afaceri se succes

Complexul este creația designerului arhitectural Kun Adalbert, originar din Vlaha, dar care profesează de ani buni în Germania pentru nume mari din industria designului.

„Designerul a făcut grafica proiectului în cel mai mic detaliu. A desenat totul de mână. Apoi, am lucrat cu niște băieți tineri care chiar atunci absolviseră Facultatea de Construcții. Ei au făcut partea tehnică. Am avut noroc că am prins niște colaboratori care au vrut foarte mult să iasă bine acest proiect, în condițiile în care atât pentru arhitecții cu care am lucrat, cât și pentru constructor, Casa Baralo a fost primul lor proiect. Am făcut licitația pentru construcție și am avut zece ofertanți.  Eu am avut un buget pe construcție fără partea de dotări de 350.000 de euro. Constructorii au venit cu oferte între 400.000 – 600.000 de euro. Nu puteam negocia. Între cei zece era un băiat, taximetrist, care avea o firmă cu doi angajați, împreună cu care zugrăvea apartamente, pe lângă jobul de taximetrist. Atunci și-a consolidat firma. A dus proiectul până la capăt. I-a ieșit bine. A depus un efort incredibil, dar acum are o firmă de construcții de mare succes. La fel s-a întâmplat și în cazul arhitecților cu care am lucrat. Am  fost trei afaceri care am crescut împreună”, povestește Borde.

„Pentru mine nu a fost greu pentru că am avut un business și știu ce înseamnă asta, dar dacă nu ai niciun business, un astfel de proiect este o adevărată școală de business, te pregătește pentru ceea ce te așteaptă. Avantajul proiectelor europene e acela că te învață, înainte de a-ți începe business-ul, ce e înseamnă business cu adevărat”, Paul Borde, anteprenor. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”915″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”200″ thumbnail_height=”200″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Distribuie:

Postaţi un comentariu