Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: “Surpriza de Crăciun: Guvernul Shhaideh”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, insistă să adopte postura unui demolator de mituri. Cu victoria categorică din alegeri, Liviu Dragnea a doborât miturile lipite de alegătorul social-democrat: om vârstnic, de la ţară şi mai puţin instruit. Miercuri, prin nominalizarea unei femei de religie musulmană şi semnarea unui protocol de guvernare cu UDMR, Dragnea a şters de pe imaginea PSD apelativele cele mai ades asociate partidului: tradiţionalist, ataşat valorilor ortodoxiei. 

Deocamdată. Folosind repetat termenul în discursul de nominalizare a doamnei Sevil Shhaideh, Liviu Dragnea a subliniat că pregăteşte noi mişcări strategice. El urmăreşte şefia guvernului, la care aspiră legitim, dar nu (încă) legal. Îşi va exercita, deocamdată, în sensul cinic al adverbului favorit, puterea prin femeia de încredere propusă în fruntea Executivului. Ce rămâne nesigur este doar momentul în care provizoratul de facto la Palatul Victoria va lua sfârşit.

Să luăm act, deocamdată, că cel mai probabil doamna Shhaideh va fi o perioadă şefa guvernului României. Alegerea ei adună două elemente de noutate. Pentru întâia dată în istoria statului, executivul este condus de o femeie. La ineditul de gen se adaugă religia premierului propus de majoritatea PSD-ALDE şi îmbrăţişat de UDMR. Liviu Dragnea a identificat în supunerea inoculată femeilor de religie musulmană o trăsătură care să-i faciliteze controlul total al guvernului. Dar, lăsând la o parte neobişnutul alegerii şi încrederea personală a liderului PSD, pe doamna Shhaideh o recomandă un parcurs administrativ serios şi onest. Nemaivorbind că ea este strănepoata unui patriot român de origine tătară, profesorul american Karpat Kemal.

Sumarul ediţiei:

ANALIZĂ. George Jiglău, politolog: „Pentru Iohannis e greu de refuzat  o astfel de propunere”. Politologul George Jiglău a analizat pentru Transilvania Reporter propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României. Liderul PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh, expertă în administrație cu origini tătare sunnite, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. Cum anume va primi electoratul PSD, cunoscut drept unul conservator, această propunere „exotică”? Cum se vede la Bruxelles situația politică a României? (Maria Man)

REMEMORĂRI. Arpad Szoczi, informaţii inedite despre anul 1989. Rachetele din Floreşti care ameninţau Ungaria, extremiştii care voiau să ocupe Transilvania şi cei 40 de agenţi maghiari implicaţi în revoluţie. (Marius Avram)

CLUJUL ÎN 2016. 2016, sub semnul protestului. Cauzele pentru care au protestat clujenii în 2016. Anul 2016 a fost un an destul de liniștit în ceea ce privește protestele care au avut loc în Cluj-Napoca. Dacă în ultimii ani, socitatea civilă din Cluj, una dintre cele mai active din țară, ne-a obișnuit cu proteste de amploare, cu sute sau chiar mii de participanți, anul acesta au fost puține ocaziile în care clujenii și-au exprimat nemulțumirea în stradă. O altă particularitate de anul acesta este faptul că protestele au devenit mai mult locale. (MariaMan)

CLUJUL ÎN 2016.  Clujul cultural în 2016: Eșecul unei candidaturi și primele semne ale regenerării prin artă a orașului. Câteva recorduri „de piață”, câteva succese individuale, un „divorț cultural”, niște premii internaționale și un mare eșec, astfel se poate rezuma anul cultural 2016 la Cluj. Orașul nu a fost desemnat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, distincție pe care Clujul spera să o obțină și pe care mulți o vedeam aproape certă…Visul frumos al multor clujeni s-a destrămat însă în ziua  Pierderea titlului a venit însă cu o promisiune: asumarea de către administrație și de către Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, devenită între timp Centrul Cultural Clujean, a obiectivelor stabilite de comunitatea clujeană în dosarul de candidatură. Ce proiecte vor fi revizuite și ce va fi implementat în perioada 2018-2020, rămâne de văzut. (Cristina Beligăr)

CLUJUL ÎN 2016.  Retrospectiva sportivă 2016. Sunt ultimele zile ale anului sportiv 2016. Momentul bilanțului, a rememorării momentelor de glorie și al regretuli de a fi fost martorii primei retrageri a unei medalii olimpice din palmaresul sportului clujean. (Patrice Podină)

DESTINAȚII DE CRĂCIUN. Schi în Austria, Slovacia și Bulgaria, plajă în Tailanda și Sri Lanka. Pentru vacanța de iarnă 2016, clujenii au optat în general pentru pachetele turistice „clasice” ale acestui sezon. Potrivit lui Radu Bichiș, director comercial la Wens Tour, una dintre cele mai puternice agenții din Cluj pe segmentul outgoing, este vorba de destinații exotice din Asia de Sud-Est, pentru cei care vor și își permit să meargă la plajă în perioada Crăciunului și a Revelionului, respectiv de pachete de cazare în destinațiile de schi din Austria sau Bulgaria. (Bogdan Stanciu)

DATINI ŞI SUPERSTIŢII ÎN NOAPTEA DE CRĂCIUN. Se spune că de Ajun trebuie să posteşti pentru că Maica Domnului, în acea zi, fiind supărată nu a mâncat nimic. Nu se mănâncă nici peşte pentru că are sânge şi Fecioara Maria era plină de sânge în acea zi. Norocul îl poţi pierde dacă împrumuţi ceva din casă în noaptea de Ajun. Semnificaţia sacrificiului porcului îl putem afla numai întorcându-ne în timp cănd acest animal era considerat o întruchipare a spiritului grâului şi a vegetaţiei în general. Nu trebuie să laşi pe cineva să-ţi închidă uşa de Crăciun deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi ar putea să-ţi alunge norocul din casă.

INTERVIU. Valentin Naumescu: „Politica internă românească nu a ajuns la gradul de maturitate pentru a suporta un astfel de experiment cum este un think thank”

Înfiinţarea Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL de la Cluj, în primăvara lui 2013, a pornit uşor şi relaxat ca un exerciţiu intelectual de weekend, fiind o iniţiativă spontană a unor tineri specialişti în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, studii europene, studii americane, studii culturale şi economie internaţională din cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai. (Radu Hângănuț)

DOCUMENTAR. Globurile de Aur: care vor fi premianţii?La sfârşit de an e momentul bilanţurilor, iar industria filmului nu face excepţie. Acum este momentul în care toată lumea aşteaptă cu nerăbdare sezonul premiilor din cinematografie. Deocamdată, avem nominalizările pentru Globurile de Aur; acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care dau tonul şi indiciile în privinţa câştigătorilor unor alte premii, mai râvnite: Oscarurile. Până la momentul în care vom afla care sunt premianţii Hollywoodului de anul acesta, trecem în revistă câteva favorite, pe care le putem şi vedea în zilele libere ce urmează. (Mădălina Kadar)

Distribuie:

Postaţi un comentariu