Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Pizma lui Orbán şi iubirea lui Juncker

Ungaria ameninţă România. Ulterior acţionează. Printr-un gest de ostilitate nemaiîntâlnit în relaţiile recente dintre cele două ţări, Ungaria a blocat săptămâna trecută cererea României de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. La fel a procedat şi în cazul Croaţiei. Veto-ul exercitat de Ungaria trebuie pus în legătură cu dorinţa premierului Viktor Orbán de a obţine voturile maghiarilor de peste hotare la alegerile din anul viitor.

Pentru România, consecinţele acţiunii ostile a Ungariei sunt costisitoare. Ţara noastră a depus cererea de aderare la OCDE în 2012 şi nădăjduia ca anunţul oficial privind aderarea să fie făcut la 25 septembrie. Cum fără votul Ungariei nu se poate obţine sprijinul unanim necesar aderării, aceasta devine mai mult decât problematică şi asta în contextul în care starea economiei şi funcţionarea statului de drept în România au nevoie de legitimarea OCDE. Statutul de membru al celei mai mari organizaţii economice din lume stimulează investiţiile străine, de care România este dependentă în totalitate după ce creşterile nesăbuite ale salariilor bugetarilor a lăsat guvernul fără bani de investiţii.

Pe lângă efectul direct şi negativ al acţiunii duşmănoase a Budapestei există şi un aspect care favorizează România. Inamiciţia lui Viktor Orbán, pe care Financial Times îl numeşte cel mai mare adversar din interior al Uniunii Europene, ar putea fi un plus al României în relaţia cu Bruxelles-ul. Ieri, într-un discurs în plenul Parlamentului European, preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker a acordat României un rol important în redefinirea viitorului Uniunii Europene după consumarea Brexitului, în 2019. El a propus organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în orașul Sibiu, pentru a discuta despre redefinirea blocului comunitar. Şi tot miercuri, printr-o scrisoare de intenţie, Jean-Claude Juncker a asumat ca prioritate a Comisiei Europene pentru 2018 eliminarea controalelor la graniţele Schengen pentru români. Dacă politicienii vor şti să să profite de aspiraţiile europene ale majorităţii românilor şi vor refuza tentaţia populismului de tip Orbán, pentru România se deschide o fereastră de oportunitate în interiorul Uniunii Europene pe care n-a mai avut-o în intervalul de după aderarea din 2007. (C.C.)

DOSAR. Cioloș: România are șansa istorică de a fi unul dintre”statele re-fondatoare” ale UE. Fostul premier Dacian Cioloș susține că România are șansa istorică de a fi unul dintre “statele re-fondatoare” ale UE, în contextul propunerii președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană (UE) imediat după Brexit să aibă loc la Sibiu, sub președinția română a Consiliului UE.

Aderarea României la Schengen, programată pentru 2018. Scrisoarea de intenție pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis-o miercuri președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și premierului Juri Ratas, al Estoniei, țară care deține președinția rotativă a Uniunii, indică faptul că România ar urma să adere la Spațiul Schengen anul viitor. (Bogdan Stanciu)

Sociologul Ioan Hosu: Ungaria se izolează tot mai mult. Parcă pluteşte în aer o stare tot mai tensionată, în ultima vreme, între România şi Ungaria, pe de o parte, dar şi între liderii politici români şi liderii maghiarilor din România. Până acum, momentul cel mai tensionat pare a fi generat de recenta decizie a Ungariei de a nu sprijini aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). (Marius Avram)

Ion-Claudiu Iuncher. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri, 13 septembrie, discursul anual privind Starea Uniunii, în fața plenului Parlamentului European. În discurs, oficialul european a oferit propria sa viziune cu privire la viitorul Uniunii Europene, după cele cinci propuse în martie, ca parte a Cartei Albe cu privire la viitorul Europei.  (Bogdan Stanciu)

COMUNITATE. Marcel Heroiu, Banca Mondială: „Avantajul Clujului este că are o societate civilă activă și implicată”. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, în UE, 28 orașe capitală și 228 orașe secundare adună la un loc 23% din populația Uniunii, și generează 63% din PIB-ul total.  Mai mult, aceste orașe au contribuit 64% la creșterea PIB-ului UE între 2000 și 2013. Aceste orașe sunt motoarele de creștere ale economiilor din UE. În România, potrivit aceluiași studiu, cele mai atractive orașe secundare din punctul de vedere al migrației sunt, în această ordine, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Indicele de magnetism însă, care ia în calcul venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numărul de studenți, investițiile pe cap de locuitor și distanța față de București, plasează Clujul pe prima poziție. În tot acest context, în care Cluj-Napoca este un adevărat oraș-magnet, veștile bune ale progresului se pot transforma rapid într-un coșmar pentru populație și administrație, în cazul în care urbea nu reușește să țină pasul cu propria-i creștere. (Radu Hângănuţ)

INTERVIU. Neurochirurgul Ştefan Florian: Mai întâi trebuie să dăruieşti şi apoi să ceri, să primeşti. Neurochirurgia românească a primit o nouă şi foarte importantă recunoaştere internaţională, prin alegerea, la sfârşitul lunii trecute, a medicului clujean Ioan-Ştefan Florian în funcţia de vicepreşedinte at large al Federaţiei Mondiale de profil. (Marius Avram)

CULTURĂ. Vlad Gliga, noul director al Festivalului Comedy Cluj:„Schimbarea conducerii poate fi benefică dacă este orchestrată bine”. Eveniment de referință în fiecare toamnă, cu opt ediții de succes, Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj a luat anul acesta o pauză. Managementul festivalului s-a schimbat, iar noua conducere a decis amânarea celei de-a noua ediții pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut la mijlocul lunii august și a fost primit cu tristețe de fanii festivalului obișnuiți să-și ia porția anuală de râs în această perioadă. Cât de mult va resimți publicul din Cluj absența festivalului din grila de toamnă și cum va afecta acest an de pauză imaginea Comedy Cluj, am încercat să aflăm de la Vlad Gliga, actualul director al festivalului. (Cristina Beligăr)

LOCAL. Spitalul Regina Maria de 15 milioane de euro se deschide în primăvara lui 2018. Reţeaua privată de sănătate Regina Maria îşi va deschide noul spital de la Cluj în primul trimestru al anului viitor. Este vorba despre primul spital privat cu servicii integrate din oraș, conceput ca o unitate medicală de importanță regională, care va deservi și pacienții din județele limitrofe. Valoarea totală a acestui proiect de dezvoltare va fi de 15 milioane de euro şi este realizat în parteneriat cu omul de afaceri clujean Horia Ciorcilă. (Claudia Romitan)

DOCUMENTAR. Agatha Christie, ”Regina crimei”. Unul dintre cei mai celebri detectivi din lume este Hercule Poirot – atât de celebru, încât uneori ne vine greu să credem că e fictiv, că nu a existat niciodată în realitate. Pe de altă parte, cea care l-a creat, Agatha Christie, e atât de cunoscută, încât numele său a devenit sinonim cu romanele din genul ”crime și mistere”, iar uneori ne pare ea un personaj. (Mădălina Kadar)

SPORT. Uriașul cu brațe de fier și suflet de copil. La aproape doi metri înălțime, aproape 150 de kilograme și o circumferință a brațului de peste 60 de centimetri, Dănuț Borbil ar trebui să inspire teamă. În România nu mai are de ani de zile rivali, iar în lume ai putea să-i numeri pe degetele de la o mână, pe cei care i-ar putea pune probleme într-un concurs. În lumea skandenberg-ului este de mult un nume pe care cunoscătorii îl rostesc cu respect. La sfârșitul săptămânii trecute, uriașul care până nu demult reprezenta Clubul Sportiv Universitatea Cluj, și-a adăugat în palmares o nouă medalie de argint la Campionatele Mondiale de Skandenberg desfășurate la Budapesta, în Ungaria. (Patrice Podină)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu