Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Perdea de fum în prima zi antifumat”

Născută din cenuşa de la Colectiv, legea antifumat este contestată de parlamentari din prima zi în care a intrat în vigoare. Un proiect de lege prin care se cere modificarea ei în sensul revenirii la ce a fost este deja scris şi se strâng semnăturile pentru intrarea lui în circuitul legislativ. Cu jumătate de glas deocamdată, şi preşedintele celui mai mare partid parlamentar, din rândurile căruia a fost de altfel iniţiată  legea,  admite că Legislativului îi va fi greu să reziste presiunilor a milioane de romăni care fumează şi să nu intervină dacă restaurantele care respectă legea îşi vor pierde clienţii.

Abia intrată în rândul statelor europene care şi-au modernizat legislaţia privind conduita fumătorilor, România pare deja să pregătească paşii cu care să dea înapoi. Varianta pesimistă este ca parlamentarii care în perioada imediată tragediei din Colectiv au suflat şi în fum şi au votat legea să se răzgândească înaintea alegerilor. Dacă va fi aşa, România va avea o lege ca în Occident pe care însă nu o va respecta, adică exact conduita ţărilor din zona ei balcanică, Grecia şi Bulgaria.

Să spunem deocamdată că, cel puţin în oraşele mari, cum este şi Clujul, predomină la nivel declarativ intenţia respectării legii. Şi în Grecia, amintită mai sus, legea „ţine” în restaurantele bune, fiind total ignorată în taverne şi cluburi. Foarte probabil România se va împărţi şi în ce priveşte fumatul în două: zona de modernitate va găsi în lege o modalitate de a se conecta mai puternic cu Vestul, în timp ce România tradiţională nu va da ţigara din mână pentru recunoaşterea de peste gard.

Să mai menţionăm că, cel puţin pe termen scurt, în Cluj va exista un impact economic negativ al aplicării legii. Industria timpului liber e al treilea motor economic al oraşului, care se bazează pe un public de cafenea, club sau restaurant peste media din ţară.

„Dacă ne uităm în istorie, orice măsuri de genul acesta care sunt foarte dure și complet exclusive nu au putut fi respectate. Din cauza presiunii a milioane de români care fumează ea va fi încălcată și atunci înseamnă că avem o lege care nu poate fi aplicată…Cei care vor dori să respecte legea își vor pierde clienții, iar dacă apar situații de genul acesta ca Legislativ nu poți să nu intervii”, Liviu Dragnea, preşedinte PSD.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Finanţări europene pentru reţele de drumuri judeţene şi izolarea blocurilor. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a lansat marţi, 15 martie 2016, primele două apeluri de proiecte, pentru priorităţile de investiţii 6.1 şi 3.1.A.

Dosar. Lege ori tocmeală?

  • Clujenii: Pro sau contra? Fumători sau nu, clujenii sunt de acord că legea antifumat are efecte pozitive. Dacă cei din prima categorie sunt nemulțumiți de faptul că vor trebui să își savureze țigările afară, nefumătorii se bucură că vor putea respira, în sfârșit, aer curat. În ceea ce privește sancțiunile care vor fi aplicate de către forțele de ordine, ambele categorii sunt destul de sceptice. (Maria Man)
  • Afacerile fără fum, sabotate de legea antifumat? În timp ce unele localuri au început să caute soluții alternative pentru a nu-și pierde clienții fumători: fie au amenajat spații de fumat în aer liber, fie au pus bazele unor cluburi pentru cei care împărtășesc același viciu, cei care au mizat pe o afacere fără fum sunt cei care au cel mai mult de pierdut. Legea antifumat nu face altceva decât să le înlăture unicitatea. Dacă până acum nefumătorii alegeau un club sau un local tocmai pentru că acolo nu se fuma, acum nimic nu îi mai împiedică să frecventeze și alte locații. Cât de afectate vor fi aceste afaceri după data de 17 martie, când nimeni nu va mai avea voie, conform legii să își aprindă țigara în restaurant, cafenea, bar, club sau orice alt spațiu public delimitat de doi pereți și care beneficiază de acoperiș? S-au gândit proprietarii acestor localuri la o strategie de atragere a clienților în noile condiții? Ce anume va face de acum înainte diferența între aceste localuri și celelalte? (Maria Man)
  • De pe Piezișă, fumul se ridică. Cu doar câteva zeci de ore înainte ca legea împotriva fumatului în spații publice închise să intre în vigoare, în insula de tinerețe a Clujului, strada Piezișă, se trage cu patos din ultimele țigări care văd interiorul unui restaurant. Prin baruri, clienții pare că se pregătesc de o furtună. Când îi întrebi ce vor face începând cu 17 martie, când rigorile legii vor fi aplicate și cei ce nu se supun vor fi amendați, cu toți adoptă o atitudine relaxată și spun cu non-șalanță că nu e așa o mare filozofie să renunțe la fumat. Dar e oare chiar așa? (Radu Hângănuț)
  • Aurelia Cristea: Legea anti-fumat vine prea târziu, după ce au murit zeci de mii de români. Deputatul Aurelia Cristea, iniţiator al legii anti-fumat, spune că interzicerea fumatului în spaţiile publice vine prea târziu în România, pentru că, între timp, foarte multe persoane şi-au pierdut viaţa din cauza fumatului pasiv. (Marius Avram)
  • Legea anti-fumat, respectată fără prejudecăţi. De la jumătatea acestei săptămâni fumatul este interzis în absolut toate locurile publice din România. Potrivit unui studiu facut de IRES, 79% dintre români, clienţi sau nu a localurilor, susţin legea anti-fumat. Clienţii cafenelelor sau a barurilor în care până mai ieri se putea fuma în voie sunt împărţiţi, firesc, în două tabere. Proprietarii de localuri din Cluj întâmpină noua lege fără prejudecăţi. „Probabil că vom recupera o parte din acei clienţi care au refuzat să mai vină în cafenea tocmai din cauza fumătorilor”, a afirmat unul dintre antreprenorii clujeni.
  • Regizorul Traian Savinescu, fumător de cursă lungă. Este fumător de pipă de mai bine de 40 de ani, dar nu fumează mai mult de două pipe într-o zi și, ca urmare, o cutie de tutun de 50 de grame îl ține mai bine de două săptămâni. Îi place ca acestea să le savureze mai ales dimineața, în fața unei cafele, sau a unui coniac bun în liniștea serii. Are mărci de tutunuri preferate, are un brand de pipă preferat și un local pe care îl frecventează ori de câte ori vine la Cluj, din localitatea Mera unde locuiește, pentru a-și bea cafeaua.  (Cristina Beligăr)
  • Pentru un Partid al fumătorilor, Ion Mureşan. Dacă vrei să auzi înjurături frumoase, stai la uşa unui local în care se fuma, iar acum nu se mai fumează. E imposibil să nu apară un client al localului care să afle noutatea că „e interzis”. Nu mai ţine bietul om seama că ne afăm în Post şi scoate pe gură o întregă grădină botanică de buruieni verbale. Dinăuntru, patronul, văzând mesele goale şi simţind factura chiriei în buzunar, i se asociază cu repertoriul său. Iese un duet infernal.
  • Ghid pentru fumători: unde se mai poate fuma. Guvernul României a emis, miercuri, un ghid pentru implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun. Ghidul explică în detaliu noţiunile de „spaţiu public” şi „spaţiu public închis”, spaţii în care, potrivit legii nr. 15 nu se mai poate fuma şi enumeră locurile în care fumatul este, în continuare permis şi stabileşte care sunt obligaţiile angajtorilor cu privire la acest act normativ.
  • Grecii ignoră pe scară largă legea antifumat valabilă din 2010. Interzicerea fumatului în spaţiile publice interioare în Grecia a fost introdusă în septembrie 2010, dar a sfârşit în fum, notează ekathimerini.com. În ciuda angajamentelor guvernului de vigilență și aplicare de amenzi, fumătorii continuă să-şi aprindă ţigările în marea majoritate a restaurantelor, barurilor și cafenelelor.

AFACERI PUBLICE. Primele concluzii: Tribuna retractabilă are defecțiuni care ar fi putut cauza incidentul din Sala Polivalentă. Potrivit primelor concluzii ale anchetei tehnice demarate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, incidentul din 12 martie, când un copil a căzut în gol aproape patru metri dintr-o tribună a Sălii Polivalente, s-a produs și din cauza defecțiunilor tehnice pe care tribuna retractabilă le are. Concret, deși aceasta este automată, ea nu funcționează la parametrii normali și trebuie manevrată manual de către personalul necalificat al Sălii Polivalente. În paralel, în acest caz se desfășoară și o anchetă penală a IPJ Cluj. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. Arta de a fi spectator, „predată” la Focus Atelier: Cum receptăm un spectacol dincolo de a fi, sau a nu fi frumos. Ce fel de public ar fi de dorit în sălile de spectacole, care sunt criteriile ce diferențiază tipurile de spectatori, cât de importantă este pregătirea înaintea receptării unui act artistic sau cât de preocupate sunt artele spectacolului din România să aducă oferte pentru segmentul tânăr de spectatori, sunt doar câteva dintre întrebările la care unul dintre workshop-urile organizate în cadrul platformei culturale Focus Atelier 2016 a încercat să răspundă în aceste zile. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Studii de caz. Cum reducem costurile facturii de energia electrică : exemple de bună practică. Conferința „Think for the future- Green & Industry”, organizată de Transylvania Energy Cluster a adunat la Cluj- Napoca marți, 15 martie 2016, mai mulţi specialişti din acest domeniu. În cadrul acesteia au fost prezentate o serie de studii de caz despre eficiența energetică, dar și despre felul în care inovațiile verzi își fac simțită prezența în diferite industrii.  (Maria Man)

EROII TIMPULUI NOSTRU. Asociația Little People: eroii veseli, într-o lume tristă. Transilvania Reporter a iniţiat o vânătoare de eroi. În opinia noastră, erou al acestui timp lipsit de primejdii concrete este acel bărbat sau acea femeie care are curajul să trăiască potrivit unor valori astăzi desuete. Eroi sunt acei oameni care şi-au construit o carieră în manieră clasică, prin studiu, hărnicie şi perseverenţă, şi care, mai mult decât atât, sunt modele ale implicării sociale. Comportamentul prosocial, cum îl denumesc sociologii, poate însemna filantropie, voluntariat, campanii de ajutorare sau de denunţ al abuzurilor. Eroii timpului nostru sunt oamenii care acţionează altruist, care se desprind de sine pentru a-i ajuta pe celălalt. (Radu Hângănuț)

IT. Google finanţează o aplicaţie a doi clujeni care să verifice veridicitatea ştirilor online. Doi tineri IT-işi din Cluj vor lucra la o aplicaţie cu ajutorul căreia utilizatorii pot verifica dacă ştirile apărute pe internet sunt sau nu reale. Aplicaţia este cu atât mai utilă cu cât zilnic suntem borbardaţi cu mii de informaţii din surse mai mult sau mai puţin credibile. Finanţarea a fost obţinută de la gigantul Google în cadrul programului internaţional prin care compania sprijină inovaţia în domeniul media online. Transilvania Reporter a vorbit despre provocările şi beneficiile viitoarei aplicaţii cu unul dintre iniţiatorii proiectului Emil Şteţco, CEO la ZA Cloud. (Claudia Romitan)

COMUNITATE. Clujenii s-au zburlit și au redeschis cafeaua cu pisici. La doar trei zile de la deschiderea Lady Cat, prima cafenea cu pisici din Cluj, proprietara localului anunța marți pe Facebook că localul se închide, iar comunitatea iubitorilor de pisici declara război Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cea care ar fi trebuit să dea avizul de funcționare. În cele din urmă, miercuri, problema s-a rezolvat: o verificare mai amănunțită a documentației dar și a localului i-a determinat pe inspectorii instituției să dea avizul, astfel că Lady Cat se poate redeschide în condiții legale. (Radu Hângănuț)

CĂLĂTORII. Toate drumurile duc la Rio. „Hai să ne punem numărul la mașină RIO dacă tot vrem cândva să mergem acolo. Ca un reminder, ce zici?” „Ok, hai!” CJ 03 RIO există din 2013 dar „trebuie musai să ajungem la Rio!” are cu vreo trei ani mai mult. Între timp am fost ocupați cu viața și excursii „mărunte”, dar până la urmă lucrurile s-au potrivit și, între 3 și 12 martie 2016 ne-am îndeplinit un vis. (Radu Beligăr)

DOCUMENTAR. Sărbătoare în verde: Ziua Sfântului Patrick. Pe 17 martie, parcă lumea întreagă se colorează în verde, de la râuri până la clădirile-simbol, iar pe străzile marilor oraşe în diferite colţuri ale lumii curg parade vesele şi strălucitoare. Este ziua în care irlandezii îl sărbătoresc pe Sfântul Patrick, cea mai însemnată zi pentru acest popor şi pentru comunităţile răspândite departe de pământul natal. La origini, era o sărbătoare catolică, însă astăzi Sfântul Patrick înseamnă festivităţi dedicate întregii culturi irlandeze. (Mădălina Kadar)

SPORT. Ce-au fost și ce-au ajuns. S-au dus vremurile în care Clujul fremăta în așteptarea duelului local dintre ”U” și CFR. Prima evoluează în liga secundă, nu are un investitor, datoriile cresc de la o zi la alta, iar spectrul falimentului este tot mai agreat de cei care din umbră ”fac și desfac” prin birourile de la București. CFR-ul a intrat și ea într-o eră falimentară. Paszkany Arpad nu mai umple conturile clubului, iar „mișcările” din anii de glorie s-au întors ca un bumerang împotriva celor care au uitat că și în România există legi. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu