Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Patimile spaniole şi Catalonia din Ardeal”

Liderii maghiari au promovat ani la rând, pentru Ţinutul Secuiesc, modelul autonomiei catalane, acesta fi ind printre cele mai avansate din Europa. Acum că autonomia Cataloniei a luat forma separatismului, dinspre comunitatea maghiară vin mesaje că nu există similitudini în ce priveşte cele două regiuni. Chiar dacă aşa ar sta lucrurile, riscurile de securitate politică şi economică la adresa României (şi a Uniunii Europene) generate de criza catalană sunt cât se poate de seri oase. Harta mişcărilor secesioniste din ţările europene arată diferite formule de separatism, dar precedentul catalan indică, în analiza profesorului clujean Valentin Naumescu, apusul unei idei înrădăcinate în construcţia europeană. „Este o iluzie să credem că autonomia este o soluție în cadrul unui stat, dimpotrivă, este o cale sigură spre separatism și spre confruntarea decisivă, la un moment dat, cu autoritățile centrale, pentru obținerea independenței. Nimeni nu se oprește la jumătate, când realizează că poate avea totul. Pofta vine mâncând”, spune Naumescu.

Mişcarea pentru independenţă din Catalonia este un semn sigur că, până şi democraţiile cele mai devotate libertăţilor individuale şi colective sunt vulnerabile populismului însetat de revanşă istorică. Pe fondul crizelor economice, a inabilităţilor politice ale centrului şi pierderii de viteză a Uniunii, mişcările secesioniste prind avânt. Un vânt de fragmentare bântuie astăzi Europa şi el se va simţi neîndoielnic şi în România. Deocamdată, după cum reiese din corespondenţa unei bucureştence care trăieşte de câţiva ani în Covasna, oamenii din Ţinutul Secuiesc sunt interesaţi de problema autonomiei mai mult în campaniile electorale. Însă, mai spune ea, discursul naţionalist se face simţit şi când „laptele dă în foc”, o sintagmă foarte potrivită României şi Ungariei în anul care va urma. Ce învăţăminte se pot trage din lecţia dramatică a Spaniei?

În primul rând, faptul că un stat puternic previne crizele, nu le înăbuşă, mai ales cu brutalitate. Dar şi că o formă robustă de impunere a legii este necesară pentru a calma eventuale excese ale extremiştilor din toate părţile afl ate în conflict. O bună guvernare care să evite căderile economice şi să garanteze o atitudine corectă şi principială, şi mai ales nefl uctuantă, ajută la păstrarea încrederii comunităţilor minoritare în binefacerile statului naţional. Gâlceava politică din Madrid a partidelor care încercau să câştige voturi pe seama situaţiei din Barcelona a fost cel mai nociv factor în procesul de secesiune, alimentând neîncrederea şi resentimentele cu rădăcini istorice ale catalanilor.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Pata Rât taie capul Gărzii de mediu Cluj. Tişe rezistă. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat la Cluj, că cere demiterea şefului Gărzii de Mediu Cluj, Marius Triţă, pentru faptul că nu şi-ar fi făcut datoria în ceea ce priveşte depozitul de deşeuri de la Pata Rât: „Pentru că am constatat şi în urma raportului de control făcut de Direcţia de control a Ministerului Mediului, raport de control care mi-a fost prezentat în urma controlului pe care l-am solicitat acum trei săptămâni la Garda de mediu Cluj, azi (n.r. luni) cer public comisarului general al Gărzii de mediu demiterea comisarului- şef de la Cluj. (…) Asta pentru că am considerat şi în urma raportului Corpului de control, dar şi în urma realităţii de astăzi, că Garda de mediu, care ar fi trebuit să dea şi mai multe amenzi, să fie extrem de vigilentă şi să apere cetăţeanul din Cluj, nu a făcut lucrul acesta, cu toate că legea îi dădea voie”. (Marius Avram)

ACTUALITATE. Vasile Pușcaș la Cluj: „Politicienii noștri n-au vrut integrarea deplină în UE”. 10ani de la aderarea României la Uniunea Europeană” s-a numit dezbaterea care a avut loc La Universitatea Babeș-Bolyai, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Economiei Germane. La eveniment au participat ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, şi omologul său Emil Hurezeanu, Vasile Pușcaș, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germane – AHK, Emil Boc, primarul municipiului ClujNapoca şi alţi oameni de afaceri germani. Moderatorul evenimentului, Moise Guran, a abordat teme actuale precum intrarea României în Schengen, trecerea la moneda euro, integrare fiscală, precum și rolul României şi Germaniei și responsabilitățile lor în cadrul UE. (Ruxandra Hurezean)

DOSAR. NIMENI NU SE OPREŞTE LA JUMĂTATE CÂND POATE AVEA TOTUL

  • „Problema autonomiei e ca ­lmul Singur Acasă”. De îndată ce a apărut în presă problema Cataloniei, o parte din atenție a revenit asupra „Cataloniei Românești” – Ținutul Secuiesc. Mirela Cara lucrează pentru covasnamedia. ro și de doi ani locuiește în Covasna, unde s-a mutat din București. Jurnalista are o fetiță care, spune ea, va învăța și română dar și maghiară, ea explicând faptul că problema autonomiei este de foarte multe ori exagerată, iar o comparație între situația Cataloniei și cea a Ținutului Secuiesc este „o prostie”.  (Radu Hângănuţ)
  • Magyar Hirlap: Partide maghiare, după referendumul catalan: „Transilvania nu este România”. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi-au exprimat, marţi, solidaritatea cu poporul catalan pe marginea referendumului de duminică, considerând că există o paralelă faţă de situaţia din Transilvania, scrie cotidianul Magyar Hirlap citat de RADOR. „Transilvania nu este România – este în sens juridic, dar ceea ce este mai important, în privinţa valorilor sale istorice, culturale şi spirituale este o zonă cu o identitate proprie care a fost în decursul lungii sale istorii de mai multe ori un principat de sine stătător, decât o parte a unei ţări”, se arată în comunicatul CNMT. Conducerea CNMT a considerat drept inacceptabil faptul că puterea centrală din Spania a interzis şi a încercat să obstrucţioneze practicarea unui drept democratic fundamental, cel al referendumului.
  • Împăciuitorism și obrăznicie. Plus ce ar putea sărbători maghiarii în 2018? n urmă cu aproximativ şase luni, un fost Președinte al UDMR a declarat că ungurii din România nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului. Niciun politician român de top nu a răspuns imediat, s-au dezmeticit unii, dar cu mare întârziere, când evenimentul trecuse. Acum Orban Viktor face turism prin Transilvania, propovăduind Ungaria Mare, dar tot nu reușește să emoționeze pe nimeni din sfera puterii, politicienii noștri se luptă unii cu alții și nimeni nu amendează agresiunile ofi cialului ungar la adresa României. A trecut o zi de la declarațiile lui și nimeni nu a spus nimic. Oare chiar nu trebuie spus? (Vasile Dîncu)
  • Premierul Ungariei, Orbàn Viktor: „Cerem încă 500 de ani în Bazinul Carpatic!” Premierul Ungariei, Orban Viktor, precum și alți oficiali maghiari au participat în weekendul trecut, la o serie de evenimente organizate de bisericile reformate maghiare din Transilvania cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. (Maria Man)
  • OPINIE. Criza Spaniei, revoluția identitară globală și perspectiva separatismului. Puncte cheie: • Nu mai este nicio îndoială, Spania s-a scufundat brusc într-o criză a statalității de o gravitate fără precedent în istoria ei postbelică și cu prognostic rezervat, în care o majoritate destul de clar exprimată în timp a regiunii autonome Catalonia (cu o populație de peste 7,5 milioane de locuitori), în pofi da interzicerii referendumului și a obstrucțiilor din partea procuraturii și poliției, dorește ruperea contractului constituțional cu Regatul Spaniei și formarea unui stat suveran, integrat în Uniunea Europeană. Lucrurile, cu siguranță, nu se vor opri aici. (Valentin Năumescu,diplomat)

CULTURĂ. Jazz in the Street cheamă, din nou, artiștii în stradă. Cum ar fi dacă muzica, dansul, teatrul, pictura, fotografi a ne-ar surprinde tot timpul în stradă? Asta s-a întrebat și echipa Fapte când a venit cu ideea unei noi ediții a evenimentului Jazz in the Street, care î ș i propune să susțină și să promoveze tinerele talente din râ ndul performerilor stradali ai Clujului, fi e ei clujeni sau veniț i din alte oraș e pentru a se afi rma î n Cluj, punâ nd î n acelaș i timp bazele primei platforme de artă stradală din Româ nia. „Vrem să resemnifi căm spațiul public clujean, precum și înțelegerea comunității locale asupra rolului și a înțelesului artelor, creând î ntâ lniri neobișnuite î ntre artiști, locuri ș i public”, transmit organizatorii. Astfel, timp de trei zile, în perioada 13-15 octombrie, Clujul va găzdui zeci de performance-uri artistice în numeroase locuri din oraș, iar Transilvania Reporter vă prezintă primii 17 artiști prezenți în acest an la Jazz in the Street, care vor anima prin ceea ce știu să facă mai bine străzile, bulevardele, și piațetele din oraș. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ. Elevii de la Barițiu vor să ducă la Strasbourg zidul vechii cetăți a Clujului. Un grup de 24 de elevi de la Colegiul Național „George Barițiu” și profesorii lor – Laura Zmicală, Viorica Mândruț și Vladimir Alexandru Bogosavlievici (foto medalion) – au pregătit un proiect prin care își propun să pună în valoarea și să facă mai bine cunoscut publicului din țară, dar și din străinătate, zidul vechii cetăți a Clujului, din care se mai păstrează mai multe fragmente în actuala zonă centrală a orașului. (Marius Avram)

CULTURĂ. Adonis, invitat de onoare FICT 2017: „Nu există o forță din exterior care creează și decide pentru noi”. Ali Ahmad Said Esber sau Adonis, pseudonim sub care este cunoscut în întreaga lume, s-a născut în Siria în 1930 și este considerat cel mai infl uent poet arab al zilelor noastre. Manifestându-și opoziția față de regimul politic de la acea vreme, în anul 1956 s-a stabilit în Beirut unde a jucat un rol esențial în cultura arabă, mai ales prin munca de coordonare a două reviste de poezie, Majallat Shi’r și Mawaqif, care au deschis o nouă cale pentru poezia de proveniență arabă în termeni de modernism și de evoluție a versului liber. În urma războiului civil din Liban, în anii ’80, s-a mutat la Paris unde trăiește în prezent. Pentru el, Estul și Vestul au fost întotdeauna două noțiuni asociate nu cu mediul cultural și creativ, ci cu cel politic, economic și imperialist. (Cristina Beligăr)

FOTOREPORTAJ. A început Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Acincea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) a debutat marți, la Cluj, cu Marșul Lecturii, ca preambul la cele șase zile de evenimente dedicate cărților și autorilor veniți din diferite colțuri ale lumii. Punctul de întâlnire a fost statuia corifeilor Școlii Ardelene din fața Universității „Babeș-Bolyai”, unde în jurul orei 13.00, sute de elevi de la mai multe școli din Cluj, însoțiți de profesorii lor, au „scandat” în favoarea cărții și a lecturii. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Caravana cu medici acționează acolo unde statul eșuează. Patru tineri mediciniști, atât studenți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca (UMF Cluj), cât și rezidenți, au înfi ințat în inima Transilvaniei o fi lială a Caravanei cu Medici, ducând astfel mai departe entuziasmul și implicarea celor cinci medici rezidenți din București, care au pus bazele acestei asociații în urmă cu trei ani. Răzvan Tirpe, Teodora Adam, Antonia Fitarau și Iuliana Nenu au ales să se implice, să transforme imposibilul în posibil, au ales să le arate celor care nu au posibilitatea să ajungă la medic din varii motive, că sănătatea este un drept de care trebuie să ne bucurăm cu toții. Tinerii își sacrifi că weekendurile și merg acolo unde este nevoie de ei: în satele uitate de lume. Prima acțiune a Caravanei cu Medici Cluj a avut loc de curând, acțiune în cadrul căreia au fost consultate 50 de femei. Transilvania Reporter a discutat cu Răzvan, coordonatorul caravanei, pentru a afl a ce anume îi determină să se implice și care sunt problemele cu care se confruntă satele în care au ajuns și în care își propun să ajungă. (Maria Man )

STAREA UNIUNII. Mare summit în Mica Estonie. Un summit informal cu privire la viitorul digital al Europei a avut loc vineri, 29 septembrie, la Tallinn, capitala Estoniei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene Summiturile europene, denumite ofi – cial Consilii Europene, sunt reuniunile de șefi de stat și de guvern ai țărilor membre UE și se desfășoară, în mod normal, de patru ori pe an. Când este nevoie, este convocat un summit special, care se axează pe o singură chestiune. În ultimii ani, cutuma este ca fi ecare stat care deține președinția rotativă să organizeze un summit informal cu privire la un domeniu de interes major în țara respectivă. (Bogdan Stanciu )

DOCUMENTAR. 9 octombrie, Ziua Mondială a Poștei. Poate că acum ni se pare desuetă, însă scrisoarea a fost, vreme de secole, cel mai util, dar și cel mai îndrăgit mijloc de comunicare. Acum, în era e-mailului, ne vine greu să ne imaginăm emoția și bucuria celor care, nu demult, scriau și primeau scrisori. Astăzi, mesajele se scriu și se citesc în grabă, se expediază rapid și sosesc instant la destinatar. Așadar, scrisorile nu mai prea folosesc nimănui. Pe de altă parte, atunci când vrem să trimitem ceva mai consistent, ce nu încape în căsuța electronică, apelăm, încă, la poștă. Măcar de ziua sa, pe 9 octombrie, îi putem recunoaște utilitatea acestui serviciu, aruncăm o privire în istoria sa și vedem cum a evoluat, odată cu lumea și societatea. (Mădălina Kadar)

SPORT. Liga 1, la jumate’. Ediția centenară a Ligii 1 a ajuns la jumătatea traseului, ce-i drept din prima fază a calendarului competițional (sezonul regulat). Cinci echipe au pornit la drum cu statutul de favorite la câștigarea titlului cu numărul 100: Viitorul, în calitate de deținătoare a trofeului, FCSB, dacă este să ne luăm după cifra amețitoare de bani investiți (aproximativ 5 milioane de euro), CFR Cluj, fi e și doar pentru că e din nou liniște în Gruia, iar pregătirea este coordonată de, poate, cel mai riguros antrenor (Dan Petrescu), CSU Craiova, pentru evoluțiile din ultimul an și jumătate și Dinamo, pentru că în Ștefan cel Mare lucrurile păreau să reintre în normal după ani de zile de „secetă de rezultate”. Doar trei echipe au arătat că și pot să-și onoreze statutul. Dintre acestea, CFR Cluj a arătat o constanță care are darul să creeze panică în vestiarele partenerilor de întrecere. (Patrice Podină)

MEDICAL. Durerea în cancer e tratabilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte durerea ca fiind o experienţă senzorială şi emoţională neplăcută, asociată cu o leziune tisulară actuală sau potenţială sau descrisă în termenii unei asemenea leziuni. Durerea şi hemoragia sunt semnale de alarmă pentru orice persoană, sunt semnele care duc pacientul la medic. Alte semne şi simptome pot fi ignorate mult timp sau pot fi puse pe seama unor cauze minore. Durerea de mare intensitate este cel mai adesea asociată cu boală canceroasă avansată, dar diagnosticate precoce şi tratate corect, cancerele sunt în cele mai multe cazuri vindecabile. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu