Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Iluzii, extratereștrii, fantome și călăi”

Anglia, Scoția, Irlanda ca și alte țări din lume sunt pline de localități care și-au folosit legendele misterioase ca pe niște magneți. Au stârnit curiozitatea oamenilor și au construit povești pentru a atrage atenția asupra lor. Și orașul nostru, Clujul, are multe locuri de care se leagă legende urbane ce îți dau fiori pe șira spinării. Fantoma de la bibliotecă, stafiile care bântuie fosta temniță medievală a orașului, spiritele din Pădurea Hoia-Baciu sau spectrele de la Castelul Bánffy sunt numai câteva dintre acestea. Iar la sfârșitul săptămânii, pentru prima dată în orașul nostru, se  „pune în scenă” un muzeu al …iluziilor! 

Numai că, poveștile de groază, misterele Clujului, umbrele și catacombele lui continuă să fie un capitol aproape tabu, noi încă nu avem lejeritatea de a jongla jovial cu ele și de a ne vinde și partea aceasta de umor mai special. Într-o lume în care misterul se vinde bine, noi îl neutralizăm cu o sobrietate înnăscută: nu credem în fantome! Dar nici în frumusețea poveștilor lor? 

Sumarul ediției

ACTUALITATE. Alarmă falsă cu bombă pe aeroportul din Cluj. Zborul Wizzair, cu destinața Londra Lutton, de pe Aeroprotul Internațional „Avram Iancu” Cluj, avut miercuri dimineața o întârziere de aproape trei ore, după ce unul dintre pasageri a afirmat că are o bombă în bagajul de cabină. În urma cercetărilor, s-a dovedit că alarma a fost una falsă.

INTERVIU. Când neputinţa e egală cu birocraţia. Primele zile de viaţă pentru un copil născut prematur sunt extrem de importante. Practic ceea ce se întâmplă în primele clipe poate decide destinul omuleţului care nu cântăreşte mai mult de 750 sau chiar 500 de grame, în unele cazuri. În timp ce statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar România ocupă un loc fruntaş în Uniunea Europeană cu o rată a mortalităţii infantile de opt la mie, principala cauză fiind reprezentată de naşterile premature, sistemul se cramponează în birocraţie. Bani sunt, dar nu pot fi accesaţi, în lipsa unor grade. Prin Ordinul Ministrului Sănătăţii şi Familiei nr. 910 din 18 noiembrie 2002, maternităţile sunt clasificate pe grade în funcţie de dotare şi competenţe. Astfel există maternităţi de gradul I (majoritatea celor din Cluj), maternităţi de gradul II (Maternitatea „Dominic Stanca”) şi maternităţi de gradul III (Ginecologie I), cele din urmă fiind cele mai perfomente şi mai bine dotate. (Maria Man)

DOSAR. La promovat orașul 

  • PARANORMAL. Există sau nu extratereştii în pădurea Hoia Baciu? Când vine vorba de pădurea Hoia Baciu, prima întrebare care ne vine în minte, în mod inevitabil, este dacă acest loc este într-adevăr bântuit sau nu. Există extratereştii sau sunt doar scorniri ale imaginaţiei unor cercetători? Şi dacă există, ce fac ei tocmai aici, la Cluj? Cu siguranţă nu au venit să lucreze în IT sau… Cine ştie? (Maria Man)
  • LEGENDE URBANE. Clujul va avea un Muzeu al Iluziilor. Un pat cu peste 2000 de cuie pe care chiar dacă pare imposibil putem să ne odihnim liniștiți, o cameră cu oglinzi unde vom scăpa de toate complexele, sau un instrument muzical la care vom putea cânta fără să îl atingem sunt doar câteva dintre lucrurile pe care clujenii vor avea ocazia să le testeze la sfârșitul săptămânii în primul Muzeu al Iluziilor deschis vreodată în Transilvania. Începând de vineri, 28 iulie, Muzeul Iluziilor va putea fi vizitat până în data de 6 august, la Cinema Dacia din cartierul clujean Mănăștur. (Cristina Beligăr)
  • Pas cu pas prin Clujul bântuit. De mai multe locuri din Cluj se leagă legende urbane care îți dau fiori pe șira spinării. Fantoma de la bibliotecă, stafiile care bântuie fosta temniță medievală a orașului, spiritele din Pădurea Hoia-Baciu sau spectrele de la Castelul Bánffy sunt numai câteva dintre acestea.

CULTURĂ. Cultură locală și muzică globală. Începe Festivalul „în șură”, Méra World Music. Primul festival internaţional de World Music din ţinutul Călatei și printre puținele din lume al căror principal loc de desfășurare este curtea unei gospodării de la țară, se apropie de start. Departe de a fi un festival de folclor, Méra World Music este locul unde își dau întâlnire, timp de patru zile, cultura tradiţională populară cu cele mai mari nume ale genului world music contemporan (categorie care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume, inclusiv muzică tradițională) și unde iarba nu e tunsă de Rosal Group, după cum afirmă organizatorii, ci de unul dintre sătenii de nădejde din Mera, nenea Hangya Pista. Mai mult, festivalul nu e organizat într-un sat oarecare, ci într-unul recunoscut încă de acum aproape 100 de ani pentru numărul mare de bivoli din gospodăriile sătenilor. (Cristina Beligăr)

UNTOLD. John Newman revine la Cluj pe scena festivalului UNTOLD. Artistul britanic John Newman se reîntoarce pe scena principală a festivalului UNTOLD (3-6 august). După ce a fost prezent la prima ediție a festivalului, John Newman s-a declarat încântat și nerăbdător să facă parte din line-up-ul UNTOLD 2017, transmit organizatorii. Colaborările cu Calvin Harris și Rudimental i-au adus melodiile pe primele locuri în topurile internaționale. La doar 27 de ani, artistul are deja numeroase melodii ce s-au clasat pe primul loc în topurile din UK. “Love me again”, “Blame”, “Give me your love” și multe alte hituri se vor auzi live pe Dragon’s Nest în doar o săptămână. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Rin, singurul cangur de companie din România, locuiește la Cluj! Se numește Rin, are 8 luni, iar de trei săptămâni are „buletin” de Cluj. Deocamdată locuiește în casă, împarte camera cu stăpânul său și se bucură de toată atenția acestuia, dar și a zecilor de curioși care l-au vizitat în ultimele săptămâni în cadrul noii sale case. Este singurul cangur de companie din România și primul din inima Transilvaniei. În țară mai există un singur cangur, dar este deținut de cei de la Circul Globus din capitală, acesta fiind până nu demult folosit în cadrul spectacolelor de profil. Rin a ajuns la Cluj din dorința lui Claudiu, un tânăr antreprenor din Cluj, în vârstă de 24 de ani, de a avea un animal exotic. Claudiu are în prezent câini și pisici, dar a crescut de-a lungul timpului și animale mai puțin obișnuite precum dihor, șarpe boa sau păsări pe care nu mulți și le-ar dori prin preajma casei, precum bufnița. Acum însă a venit momentul ca tânărul să aibă un animal cu totul și cu totul exotic. Inițial și-a dorit o maimuță, dar după ce s-a informat mai mult cu privire la modul  de adaptare la captivitate a acestora, Claudiu s-a răzgândit. Cel puțin pentru moment. (Maria Man)

COMUNITATE. Spațiu de joacă pentru copiii din Mărișel „programat” de  IT-iștii de la msg Romania. Chiar dacă este sfârșitul lunii iulie și, în plus, este și o zi de duminică, în curtea Școlii cu clasele 1-4 din Mărișel este agitație mare. În uniforme branduite cu sigla msg Romania, „elevii” ascultă indicațiile pe care profesorii le dau pentru lecția de astăzi: construirea unui spațiu de joacă. Câteva zeci de angajați ai companiei ce are unul dintre sedii la Cluj-Napoca au venit în inima munților, la Mărișel, pentru a face o bucurie micilor școlari care până de curând se jucau în pauzele dintre ore doar cu vacile care pășteau iarba de lângă clădire. După o zi de asamblat, vopsit, tăiat și înșurubat, constructorii de ocazie de la msg systems România au prezentat și raportul: un teren de fotbal, coșuri de gunoi din lemn, montate la fața locului, mese și bănci pentru exterior și o căsuță cu tobogan ce i-ar face invidioși chiar și pe puștanii de la oraș. Și, deloc mai puțin important, multă bucurie, atât în rândul elevilor, cât și în rândul muncitorilor.

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. „După schi la Wu”, un business răsărit din natură, în inima munților. În inima Apusenilor, la peste 50 de kilometri distanță de tot ce înseamnă agitația marelui oraș, se află localitatea Mărișel. Izolată de natură prin pădurile (încă) dese și, nu neapărat cu voie, de autorități, din cauza drumului care ar putea distruge orice mașină nepregătită de raliu, localitatea este unul dintre cele mai liniștite locuri în care un turist ajunge. Peisajul pare un tablou 3D în care mai apare din când în când câte o vacă ieșită să ia prânzul. Casele sunt răsfirate pe tot muntele, iar aici vecinii nu se bat pe locuri de parcare. Pe o uliță pe care ajungi direcționat de un indicator e însă ce mai multă lume. Nu e căminul cultural, ci complexul turistic al lui Wu. Cosmin Zirbo pe numele său, dar mult mai cunoscut pentru porecla Wu care face trimitere la rapperi new yorkezi Wu Tang Clan, este proprietarul domeniului „După schi la Wu”, fiind exemplul tipic de „evadat” al orașului, refugiat ulterior în natura, acolo unde a pornit din pământ un business. Un business însă ceva mai altfel. (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII. Clujul cultural, egal cu Atena și Montpellier. La scară continentală, Clujul este un oraș mediocru din punct de vedere al creativității și performanței culturale, însă este fruntaș dacă luăm în calcul doar fostele țări socialiste. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Primele Doamne ale Americii, modele de stil şi implicare. Se spune despre preşedintele Statelor Unite ale Americii că este cel mai puternic bărbat de pe planetă şi se mai spune că în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie pe care el se poate baza – adică o femeie şi mai puternică. Acestea sunt aşa numitele Prime Doamne, iar de multe ori exercită o fascinaţie şi mai mare asupra oamenilor decât soţii lor. Primele doamne ale Americii sunt admirate, urmărite pas cu pas, ţinutele lor sunt îndelung comentate, iar acţiunile lor, puse sub lupă. Ele au evoluat foarte mult, în pas cu timpurile, însă unele au rămas în istorie, prin ceva al lor, care le-a deosebit de toate celelalte. Spre exemplu, cea mai stilată primă doamnă rămâne, până astăzi, Jacqueline Kennedy, soţia celui de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy. Alintată „Jackie”, frumoasa şi distinsa doamnă ar fi împlinit 88 de ani pe 28 iulie. (Mădălina Kadar)

SPORT. ”U” și-a recăpătat identitatea (niciodată pierdută!). Curajul suporterilor și iscusința noilor conducători ai Universității Cluj duc mai departe povestea fotbalului în Cluj-Napoca. De mai bine de 10 zile fotbaliștii Universității Cluj trag tare la antrenamente pentru viitorul sezon de Liga a III-a. Campioana Clujului a dat startul antrenamentelor în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”, acolo unde antrenorul Marius Popescu și-a stabilit cartierul general pentru perioada următoare, după ce administratorii Cluj Arena au fixat un tarif halucinant pentru închirierea stadionului: 6.000 de lei pe oră. Nouă jucători au plecat, alți şapte au venit. Cel mai important eveniment al acestei veri s-a petrecut însă, la jumătatea săptămânii trecute când Federația Română de Fotbal (FRF), a aprobat dosarul de afiliere al ”Șepcilor roșii” sub numele ASFC Universitatea Cluj. Practic clubul și-a redobândit identitatea, după ce în sezonul trecut au evoluat sub denumirea ”A.C.S.F. „Alb – Negru” Al Studenților Clujeni. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu