Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Clujeanul iubește strada

Adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de modificare a Codului de procedură penală a dat startul sesonului de vară al protestelor civice. Nu e nicio surpriză că mobilizarea cea mai semnificativă a fost la Cluj. Corpul protestatarilor locali format în jurul veteranilor din campaniile anti proiectul Roșia Montană era deja montat și în așteptare  după ce guvernul a oprit procedura  de includere a a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Modificarea codurilor interpretată a fi cu dedicație politicienilor urmăriți în justiție a oferit prilejul reluării protestelor civice de stradă recurente.

Câteva sute de clujeni s-au strâns marți seara în Piața Unirii duoă care au pornit în marș pe străzile orașului scandând împotriva guvernului și , cerând demisia acestuia, precum şi alegeri anticipate. În timpul marșului, numărul protestarilor a crescut până la câteva mii. De altfel, intenția celor (încă) puțini care au protestat marți era să se constituie în bulgărele ce se rostogolește transformându-se în avalanșă. Pentru asta, ei și-au utilizat resursele de imaginație ca să generee mesaje virale de natură să mobilizeze la protestul anunțat pentru miercuri comunitățile online.

Analizând fenomenul de stradă #resisttrump, ziarele de peste Ocean au introdus termenul de protest recreativ.  „Semnele de protest de astăzi sunt mai clare, mai ciudate, mai amuzante – și trăiesc mult timp după mitinguri”, scrie Washington Post. „Cu o combinație de umor și combativitate, tipul acesta de protest este adaptat epocii social-media. Dat fiind că mesajele particulare ale protestatarilor pot avea o lungă viață digitală și după încheierea acțiunii de stradă,  presiunea este de a crea mesaje mai memorabile și mai creative, fără a submina gravitatea cauzei”.

Neîndoielnic, imaginația clujenilor execeleză în tipul acesta de cultură a protestului și spectacolul clujean al străzii bate celelalte orașe. În zona  de intersecție a divertismentului cu acțiunea civică se înscrie și festivalul Jazz in the Park care începe joi.  E al doilea an când festivalul dispune o scenă la  Pata Rât cu intenția de a atrage atenția asupra situației comunității de romi de acolo. „Credem în puterea culturii de a schimba, de a mobiliza comunitățile și de a produce schimbări în jurul nostru…Muzica este „arma” noastră și prin ea reușim să transmitem mesaje”, spun organizatorii. (C.C.)

  • ORAȘUL

Buftea de Cluj intră în faza de recepție. TEAM și drumul de acces încă nu sunt gata

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) supranumit și Buftea de Cluj a intrat, după ani de amânări, în linie dreaptă și va fi deschis cel mai probabil luna viitoare. Proiectul geamăn, tot din zona Dealului Lomb, și anume TEAM – Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere însă nu e încă gata din cauza alunecărilor de teren. Ambele proiecte finanțate din bani europeni trebuiau să fie finalizate încă din 2015. (Claudia Romitan)

  • DOSAR

Respinși din fașă. Prima admitere e pe bază de dosar

Bătălia pentru locurile la creșele de stat din Cluj-Napoca pentru anul școlar 2018-2019 a fost mai intensă decât admiterea de la unele facultăți. 1.475 de cereri de înscriere au fost depuse pentru 570 de locuri disponibile. Asta i-a făcut pe părinții ai căror copii au fost respinși să se revolte și să ceară autorităților locale să ia atitudine. Înscrierea copiilor la creșe s-a făcut în perioada 7-25 mai, iar repartizarea locurilor s-a făcut în funcție de mai multe criterii, fiecare criteriu având un punctaj. La final, cele mai multe puncte le-au avut persoanele cu domiciliul în Cluj-Napoca (stabil sau reședință), familiile cu mai mulți copii sau cele monoparentale și cazurile sociale. Astfel, a rezultat o listă de admitere pe care apar copii din Florești sau Apahida ai căror părinți au viză de flotant și doi sau mai mulți copii în defavoarea celor din Cluj-Napoca cu un singur copil. (Alexandra Enășoaie)

  • INTERVIU

„În 2019, cu sau fără aprobare, marșul Cluj Pride va fi în centru”

Dreptate, solidaritate și vizibilitate aceste lucruri își doresc membrii comunității LGBTQ din Cluj care sâmbătă, 23 iunie, alături de susținătorii lor, vor participa la un nou marș de solidaritate Cluj Pride, ca parte a festivalului cu același nume desfășurat în perioada 20-24 iunie. Deși organizatorii au solicitat din timp aprobarea marșului Cluj Pride pe străzile din zona centrală, nici de această dată răspunsul municipalității nu a fost unul pozitiv, motivul invocat fiind acela că se fac lucrări de reabilitare a străzilor. În schimb, la fel ca anul trecut, Miting-ul pentru Familie propus de Noua Dreaptă în aceeași zi cu marșul Cluj Pride a primit undă verde pentru a fi organizat în centrul orașului, mai exact în Piața Avram Iancu. (Cristina Beligăr)

  • CLUJUL DIN NORI

Turnul Teleki din Luna de Jos

La doar 35 km distanță de Cluj-Napoca, pe partea stângă a drumului celei mai prospere comune din Ardealul de Nord în urmă cu 1.000 de ani, ruinele unui frumos turn care a aparținut cândva unui castel construit în stil renascentist pe suprafața comunei mai pot fi admirate și astăzi. Invadat de vegetație și aflat într-o avansată stare de degradare, turnul de vânătoare și terenul din perimetrul lui aparțin primăriei comunei Dăbâca, o administrație care pare să ignore potențialul turistic de care dispune zona, dar care promite că va lua măsuri pentru includerea turnului într-un program de restaurare și într-un circuit turistic, alături de fosta cetate regală Dăbâca, din actuala localitate cu același nume. (Cristina Beligăr)

  • APEL CĂTRE ELITE

„Popa Tanda”, un comentariu mai mult economic decât literar

Dominanta economică a nuvelei nu a scăpat atenției lui George Călinescu: „Popa Tanda ascunde o intenție de economie politică (aceea de a arăta căile posibile de înrâurire asupra țăranului) complet absorbită în ficțiune ca și în filozofia din Robinson Crusoe.” Agenții economici sunt inițial numai în mică măsură consumatori deoarece ei sunt producători ineficienți (subutilizarea resurselor existente, absența diviziunii muncii și specializării, producția limitată la autoconsum). Situația se schimbă prin conectarea cu piața a celui mai întreprinzător dintre agenții economici locali, părintele Trandafir, ceea ce generează o dinamică a imitației adaptative: în terminologia lui Schumpeter, un întreprinzător-inovator este urmat de o sumedenie de întreprinzători-imitatori. Întregul proces se desfășoară ca o consecință a deciziilor raționale ale agenților economici, animați de urmărirea interesului individual, care, într-un cadru moral și instituțional adecvat, nu este opus interesului general. (Radu Nechita, conferențiar Facultatea de Studii Europene UBB, Cluj)

  • STAREA UNIUNII

Fortăreața Europa

Migranții care caută azil în Uniunea Europeană vor fi debarcați și triați în tabere situate în state care nu fac parte din blocul comunitar. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, propune ca UE să creeze „platforme regionale de debarcare” pentru emigranții care țintesc state ale Uniunii. În aceste tabere, oficialii ar urma să trieze solicitanții de azil, în sensul de a-i diferenția pe cei care au nevoie de protecție și cei care emigrează din motive economice. Proiectul de hotărâre în acest sens va fi dezbătut de liderii naționali ai UE, în cadrul Consiliului European – forul de decizie suprem al UE – din 28-29 iunie, anunță Politico Europe și EUobserver.com, publicații care au obținut proiectul redactat de Donald Tusk. (Bogdan Stanciu)

  • SPORT

Transferurile pentru Ligă se lasă așteptate în Gruia

CFR a plecat la sfârșitul săptămânii trecute la Poiana Brașov unde efectuează primul cantonament al verii. Deocamdată singura noutate importantă, la capitolul achiziții este antrenorul Edward Iordănescu. Pe Budescu clauza de reziliere de 3.000.000 de euro îl ține departe de Gruia, iar pe Denis Alibec nici măcar șeicii arabi nu sunt dispuși să plătească 1,7 milioane de euro, cât cere Becali. Recent, șefii CFR-ului au refuzat să plătească 2.000.000 de dolari pentru un fundaș care evoluează în aceste zile la Cupa Mondială din Rusia, deși tocmai în defensivă suferă campioana cel mai tare. Nici în atac CFR-iștii nu stau mai bine. Deocamdată doar George Țucudean este confirmat. Omrani joacă la două capete, iar Balde nu mai este dorit în Gruia. (Patrice Podină)

  • MOZAIC

Piața USAMV, vedeta sezonului de vară

Cât timp cele două studente își verifică între ele răspunsurile la unul dintre subiectele avute la examenul recent încheiat, vânzătorul le pune pe cântar o pungă zdravănă de cireșe. Costă 8 lei/kg și cineva de la coadă apreciază faptul că prețul este bun. Fructele au crescut la câțiva pași de sala de examen și se comercializează în „aprozarul” Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care are în unele zile chiar și peste 200 de clienți, cei mai mulți fiind studenți sau angajați ai universității. Activitatea de comerț nu se vede neapărat în bugetul instituției, însă scopul este atins în fiecare an: oamenii sunt mulțumiți că pot cumpără legume, fructe și produse de origine animală dintr-o sursă sigură, studenții au „material” didactic, în timp ce universitatea își dezvoltă un brand și reușește să aibă un impact în comunitate. (Radu Hângănuț)

Distribuie:

Postaţi un comentariu