Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: “Anul în care Clujul a devenit european”

În 2017, Clujul a jucat sportiv în liga mare europeană. Campionatul european de baschet, europenele de gimnastică, tenis în FED Cup, acestea au fost evenimentele desfăşurate în singura sală de sport modernă din România. În completarea competiţiilor internaţionale, Clujul a performat şi în plan intern. Universitatea Cluj (baschet feminin), Olimpia Cluj (fotbal feminin), U-BT Cluj (baschet masculin), Potaissa Turda (handbal masculin) sunt performerele jocurilor de echipă din sportul clujean în competițiile naționale de seniori desfășurate în sezonul 2016/2017. U-BT Cluj a cucerit trei trofee (campionat, cupa și supercupa României, adică toate), fiind prima echipă din istoria baschetului masculin românesc care reușește această performanță! Echipa de baschet feminin a Universității Cluj a disputat după 14 ani finala LNBF, clasîndu-se pe locul 2, revenind astfel în topul baschetului feminin românesc. “U” Cluj este cea mai titrată echipă din baschetul feminin românesc cu 14 titluri de campioană, din care 10 consecutive! Olimpia Cluj a câștigat un nou event (campionat-cupă), devenind, cu 13 trofee cucerite în numai opt ani de la înființare (7 campionate și 6 cupe ale României), cea mai titrată echipă din istoria fotbalului feminin românesc. Potaissa Turda a câștigat finala mică a Ligii masculine de handbal, intrând astfel, în posesia medaliilor de bronz, și egalându-și propria performanță din 2014. De remarcat, că Potaissa Turda este singura echipă din județul nostru care nu are sediul în Cluj-Napoca, clasată între primele trei locuri într-un campionat național de jocuri sportive (olimpice) la nivel de seniori, din 1990 încoace! Potaissa Turda a avut un parcurs demn de toată lauda și în cupele europene, fiind la un pas de câștigarea Cupei Challenge, după finala cu Sporting Lisabona. Urmează 2018, un an cel puțin la fel de prolific din punct de vedere sportiv!

DOSAR. 2017,  un salt înainte. După ce am dat greş în cultură, am reuşit în sport

Un an (2017) de pus în ramă. 2017 este anul în care Cluj-Napoca a trăit la intensitate maximă din punct de vedere sportiv. Au existat și eșecuri, dar au căzut și recorduri. La fiecare reprezentație, că a fost vorba de fotbal, handbal, sau baschet, ”Tricolorii” din tribune, veniți și ei de prin toate părțile Transilvaniei, au știut să-i facă pe sportivi să se simtă la Cluj-Napoca ”acasă”. (Patrice Podină)

Cluj-Napoca, Oraș European al sportului și în 2018. După un 2017 mai mult decât atractiv din punct de vedere al competițiilor sportive de nivel european și mondial, Cluj-Napoca se pregătește și pentru 2018 de câteva evenimente ce vor marca istoria sportului. Cu un istoric relevant în găzduirea unor evenimente sportive de importante, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastică, Baschet, sau Karate, Cluj-Napoca a primit, la data de 6 decembrie, la Bruxelles, titlul de ”Oraș european al sportului 2018”, într-o ceremonie ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului European. Pe lângă argumentele enumerate mai sus, Clujul a triumfat în această candidatură și datorită infrastructurii sportive (Cluj Arena, Sala Polivalentă BT Arena, baza sportivă din Gheorgheni), dar și datorită finanțării activităților sportive făcută din fonduri publice. (Patrice Podină)

Fotbalul e ”acasă” la Cluj. Nu se cade să trecem în revistă principalele evenimente sportive ale anului 2017 fără să alocăm un capitol aparte fotbalului. La Cluj, Sportul Rege e acasă. A devenit o obișnuință ca echipa națională a României să-și dispute, măcar în parte, meciurile importante pe una dintre arenele clujene. Rămânem cu regretul de a fi ratat o nouă calificare la un turneu final de Cupă Mondială, dar și cu amintirea unor partide memorabile (cu Chile și Turcia), ale echipei naționale. La nivel de club, 2017 a fost anul promovării Universității în cel de al treilea eșalon al țării, după momentul reorganizării clubului și restartul din Liga a IV-a, dar și ieșirea din insolvență a CFR-ului și revenirea vișiniilor în prim-planul fotbalului intern. (Patrice Podină)

2017, un an fără aur. Zece medalii, trei de argint și șapte de bronz, acesta este bilanțul sportivilor olimpici clujeni pe anul 2017. Un an fără aur, primul pentru sportul olimpic clujean din 2009 încoace (în paranteză fie spus, doar în cinci cazuri, anii 1990, 1996, 1997, 2009, 2017, Clujul nu a avut un campion european sau mondial la sporturi olimpice). S-au luat, în 2017, medalii la cinci sporturi olimpice, haltere (3 medalii), tenis de masă (3 medalii), atletism (2 medalii), judo (o medalie), natație (o medalie). (Dan Bodea)

Clujul, în pas alergător. Anul 2017 a fost unul bogat în evenimente sportive dedicate alergătorilor profesioniști sau amatori, iar cele mai multe dintre acestea au venit la pachet cu o cauză caritabilă, o bună parte din banii adunați din taxa de înscriere fiind donată. (Maria Man)

Clujul, în zodia baschetului în 2017. Titluri, fenomenul Eurobasket și multe speranțe. Dacă tot nu a primit în 2016 titlul de Capitală Culturală a Europei, Clujul a primit în acest an prilejul de a fi un adevărat oraș baschetbalistic. Chiar dacă nu putem discuta de vreo febră care a cuprins brusc orașul și l-a băgat cu totul în cele două săli din oraș, în privința evenimentelor de baschet și a performanțelor am stat bine. La nivel de club, U BT a câștigat toate trofeele, iar fetele de la U au fost vicecampioane, în timp ce naționala a participat într-o grupă a Eurobasket 2017, care a adus la Cluj-Napoca jucători legendari pentru baschet. Dincolo însă de culorile vii, confettiul, șampania băută din cupe și autografele câtorva copii care și-au întâlnit idolii în luna septembrie, baschetul românesc respiră greu și tot mai puține sunt momentele în care arată semne dătătoare de speranță. (Radu Hângănuţ)

DOCUMENTAR. Anul Nou: speranță, tradiții, dorințe și petreceri. Orice nou început înseamnă în primul rând speranță, entuziasm, bucurie – iar începutul unui an nou nu face excepție. Anul Nou aduce cu sine promisiunea de ”mai bine”, are ceva cu adevărat magic. Pare că toată lumea se resetează și toți avem șansa să o luăm de la capăt. Nu sunt doar două zile obișnuite care se succed la fel ca și altele, ci vorbim despre cumpăna dintre vechi și nou, de granița dintre trecut și prezent, o noapte cu însușiri supranaturale, care poate schimba totul. (Mădălina Kadar)

COMUNITATE. Lectura în familie ajută adaptarea la condiţiile sociale. Un proiect care să răspundă realității societății românești și care să susțină interesul copiilor pentru lectură este propunerea asociației clujene Learn&Vision al cărei scop, încă de la înființarea ei în 2010, a fost acela de a susține învățarea pe tot parcursul vieții. Asociația a început cu cinci membri fondatori, având-o ca președinte, la început, pe Simona Bernat și astăzi a ajuns la 60 de membri. În prezent, după mai multe proiecte derulate în ultimii șapte ani, asociația este specializată pe învățarea intergenerațională și pe literație, evenimentele asociației desfășurându-se sub genericul: Calitatea în educație- Masă critică pentru o educație de calitate. (Cristina Beligăr)

HOROSCOP 2018 Un an nou. Vise noi. Noi rezoluții. Noi dorințe. Noi dileme. Noi îndoieli. Un an nou aduce un întreg nou buchet de vise și dorințe, dar împreună cu ele vin și dilemele și îndoielile, motiv pentru care dorim să știm, inclusiv prin metoda de predicție numită Astrologie, ce ne aşteaptă în noul an, astfel încât să putem îndrepta sau confrunta cu cele mai bune și cele mai rele lucruri pe care le vom întâlni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu