Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Intră campionii”

Cel mai grandios eveniment sportiv din istoria recentă a României se află la mai puţin de o săptămână de startul ce va fi dat pe malul Someşului. Pentru Cluj, faptul că este gazdă a Campionatelor Europene de Gimnastică vine ca o confirmare a întâietăţii oraşului în organizarea de mari competiţii sportive. Dar este şi o răsplată întârziată pentru rolul mai puţin cunoscut avut în dezvoltarea  celei mai performante discipline din România. Chiar dacă sunt puţini cei care îşi amintesc, Clujul a dat: prima medaliată olimpică la gimnastică din România, pe Sonia Iovan, cel mai mare antrenor, Bela Karolyi, o campioană, Oana Ban, şi o vicecampioană, Vanda Hădărean.

După liniştea sărbătorilor va fi forfotă mare. Mii de oameni, dintre care 800 de oficiali, sportivi din delegaţiile participante, suporteri români şi străini, vor intra în oraş. Capacitatea hotelieră a Clujului va fi ocupată în proporţie de 80 la sută. Te­leviziunea publică, locul unde românii au urmărit de-a lungul deceniilor evoluţiile legendare ale gimnastelor şi gimnaştilor români, deplasează 120 de oameni şi două care de transmisie pentru producerea a peste 50 de ore de transmisii live. Primăria iese din letargie şi promite că va aranja un fan-zone, care va conţine un food-court şi un ecran mare cu transmisii din sală. Mari sportivi, între care cinci campioni olimpici, vor evolua în Sala Polivalentă de pe malul Someşului.

Doar prin organizarea evenimentului sportiv, Clujul este învingător. Câţi dintre gimnaştii români vor fi la rândul lor pe podium, vom vedea la final. Dacă sportivii se vor autodepăşi, Campionatul European de la Cluj poate fi un moment pivotant. După ratarea calificării la Rio, cel mai iubit sport olim­pic din România este în aşteptarea unui val de emoţie care să îl învioreze şi să-l poarte spre noi momente de  strălucire.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Părinţii pot fi acuzaţi de rele tratamente dacă nu îşi vaccinează copiii. A nu vaccina copilul devine infracțiune. Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii și citat de agenția de presă News.ro. Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate „privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

INTERVIU. Pr. Bogdan Ivanov: Paştele se multiplică în toate duminicile de peste an. Învierea lui Hristos este sărbătorită în acest an pe 16 aprilie, duminică, şi, lucru mai rar, de această dată momentul este marcat împreună atât de ortodocşi, cât şi de catolici, cele două biserici surori. Despre semnificaţia celei mai mari sărbători a creştinătăţii, am realizat un interviu cu Pr. Dr. Bogdan Ivanov, consilier cultural şi purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. (Marius Avram)

DOSAR: În Cluj, încep Europenele de Gimnastică 

  • Cluj – Europa. Peste exact o săptămână la Cluj-Napoca va avea loc ceremonia de deschidere a ediției 2017 a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică. De departe cel mai important și impresionant eveniment sportiv pe care țara noastră l-a găzduit în ultimii 30 de ani. Sunt așteptați peste 6.000 de spectatori și aproape 800 de oficiali. România, prin Cluj-Napoca, organizează Campionatul European de Gimnastică Artistică, după exact 60 de ani de la prima ediție organizată la București, în 1957. Ironic, sau nu, Clujul a ”învins” chiar Bucureștiul în ceea ce privește găzduirea evenimentului, din cauză că în capitală nu s-a putut garanta această organizare. Astfel, competiţia se va derula în perioada 19-23 aprilie în Sala Polivalentă Cluj-Napoca, iar din delegația țării noastre nu vor lipsi Cătălina Ponor, Larisa Iordache și Marian Drăgulescu. (Patrice Podină)
  • Vanda, campioana grației. Sunt fete pentru care ”visul” de a deveni prințese se adeverește. Este și cazul fostei gimnaste Vanda Hădărean. Născută la Cluj-Napoca, în urmă cu 40 de ani, Vanda trăiește de aproape 20 de ani în Canada. Însă, până să treacă oceanul, fosta gimnastă, de o frumusețe răpitoare, chiar și-a trăit ”visul de prințesă”. A urcat pe podiumul celor mai importante întreceri (medalie de bronz la Campionatele Europene – 1992, medalie de bronz la Campionatele Mondiale și medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Barcelona – 1992). (Patrice Podină)
  • Hotelurile, primele care profită de pe urma Europeanului de Gimnastică. Așa cum se întâmplă la fiecare eveniment de mare amploare, și în cazul Campionatului European de Gimnastică, hotelurile sunt primele care profită. În perioada 19-23 aprilie, când se desfășoară competiția, 80% dintre unitățile de cazare de pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt ocupate. Fie că este vorba despre delegațiile echipelor, fie că este vorba despre fani care vor să se bucure de primul european de gimnastică organizat în România, hotelierii sunt pregătiți. (Radu Hângănuţ)
  • Invazie de campioni olimpici. Niciodată la Cluj-Napoca nu s-au mai întâlnit în aceiași întrecere cinci campioni olimpici. Acest prag va fi atins însă, la ediția din acest an a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică. Dintre aceștia Cătălina Ponor este de departe și cea mai titrată, românca având în palmares trei titluri olimpice, la bârnă, sol și pe echipe, toate cucerite la Atena, în 2004. La cele trei medalii de aur mai adăugăm un argint și un bronz la Londra (2012), pentru a întregi o salbă de medalii care automat obligă la o prestație pe măsura așteptărilor și în Polivalenta din Cluj-Napoca. (Patrice Podină)
  • Hotelurile, primele care profită de pe urma Europeanului de Gimnastică. Așa cum se întâmplă la fiecare eveniment de mare amploare, și în cazul Campionatului European de Gimnastică, hotelurile sunt primele care profită. În perioada 19-23 aprilie, când se desfășoară competiția, 80% dintre unitățile de cazare de pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt ocupate. Fie că este vorba despre delegațiile echipelor, fie că este vorba despre fani care vor să se bucure de primul european de gimnastică organizat în România, hotelierii sunt pregătiți. (Radu Hângănuţ)
  • Alina Alexoi, TVR: „Atunci când ești gazdă, vrei să pui ce e mai bun pe masă”. Pentru prima dată în istorie, televiziunea publică este producătorul unui Campionat European. Premiera este cu atât mai importantă, cu cât competiția este una de gimnastică, un sport care a adus românilor povești cunoscute la nivel mondial, bucurii incredibile și eroi precum Nadia Comăneci, Marius Urzică, Marian Drăgulescu și mulți, mulți alții. Însă dincolo de emoțiile sportivilor români care au șansa de a evolua la ei acasă, presiunea va fi și pe umerii celor 120 de oameni care vor asigura cele mai mult de 50 de ore de transmisie live. Într-un interviu acordat ziarului Transilvania Reporter, „vocea gimnasticii” de la TVR, Alina Alexoi, a vorbit despre provocarea jurnalistică a acestor Europene, despre ce simt sportivii români într-o sală cu peste 7.000 de susținători, dar și despre situația gimnasticii românești. (Radu Hângănuț)

COMUNITATE. Terapeutul Cristina Varo, în luptă cu „hoții” de timp și de…BAC. Pentru a lua BAC-ul trebuie să tocești, BAC-ul nu te lasă să fii creativ, BAC-ul te limitează să te exprimi liber. Cu acest raționament și cu alte asemenea argumente încep pregătirea pentru bacalaureat majoritatea adolescenților de astăzi. „Victime” ale permanentelor reforme din educație, „neînțeleși” de părinți și de profesori, foarte rar lăsați să aibă un cuvânt de spus în alegerea facultății pe care și-ar dori să o urmeze, în cazul în care chiar își doresc asta, tinerii uită să găsească un sens și o motivație pentru ceea ce înseamnă susținerea BAC-ului. Încep să îi neglijeze importanța și fac orice altceva numai să nu învețe și să nu se gândească la asta. Profesorii sunt derutați de avalanșa de informații, de schimbările prin care trece un tânăr foarte rapid, părinții sunt prinși la rândul lor în muncă și, uneori, nu mai acordă importanță nevoii de a le explica tinerilor sensul susținerii bacalaureatului. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Maratonul Internațional Cluj, mai mult decât un concurs de alergare. Peste 6.000 de alergători amatori și profesioniști din 32 de țări au participat weekendul trecut la cea de-a șaptea ediție a Maratonului Internațional Wizz-Air desfășurat la Cluj-Napoca. Probele de maraton, semimaraton, maraton ștafeta, cros de 10 kilometri, Crosul BT și Crosul Copiilor au strâns la linia de start sute sau chiar mii de participanți, dar și o mulțime de susținători. Noutatea evenimentului din acest an a fost faptul că traseul celor mai dificile probe: maraton, semimaraton și maraton ștafetă a avut 21 de kilometri. Cu toate că a fost mai dificil ca traseul de anul trecut, lucru recunoscut chiar și de kenyenii care s-au clasat pe pozițiile fruntașe ale clasamentului, acesta le-a oferit participanților ocazia de a vedea orașul într-o nouă perspectivă. (Maria Man, Radu Hângănuț)

ROMÂNI ÎN AMFITEATRELE LUMII. Alexandru Huțu, singurul român de la Minerva Schools din Statele Unite. Alexandru Huțu este singurul student român admis în cadrul Minerva School, o universitate nou înființată, cu un concept inedit, care se bucură în prezent de o concurență mai mare decât Harvard. Alexandru a studiat doi ani în cadrul Transylvania College din Cluj-Napoca, după care drumul său spre cariera mult dorită a continuat peste granițe. Pasionat de călătorii, acesta a ales universitatea care îi permitea să studieze din orice colț al lumii, online: Minerva Schools. (Maria Man)

COMUNITATE. Caravana sănătății caută medici voluntari. Campania „Sănătate pentru Sate” a ajuns și la Cluj, după succesul înregistrat în satele din jurul Bucureștiului. Astfel, echipa formată din voluntari caută medici specialiști care să se alăture acestui demers. Medicii vor oferi consultații gratuite oamenilor din sate, lucrând în colaborare cu medicii de familie de care aparțin pacienții. Primele vizite pe teren vor avea loc după Sărbătorile Pascale.  (Maria Man)

STAREA UNIUNII. Justiție: oficial ne merge mai bine. România și Bulgaria nu mai sunt rușinea Europei în domeniul Justiției, dar MCV-ul încă rămâne un instrument de control eficient. România și Bulgaria se află pe drumul cel bun și nu se prezintă mai rău decât alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat luni, 10 aprilie, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, Vĕra Jourová, cu ocazia prezentării, la Bruxelles, a Tabloului de bord al UE din 2017 privind justiția. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Tradiţii pascale în lume – ouă, iepuraşi, mâncare. Paştele este una dintre cele mai mari sărbători ale anului, cea mai mare, pentru mulţi creştini. Simbolurile şi semnificaţii acestei sărbători sunt acelaşi în întreaga lume, însă în fiecare regiune există obiceiuri şi tradiţii diferite, dezvoltate în timp. (Mădălina Kadar)

Distribuie:

Postaţi un comentariu