Nu rata în Transilvania Reporter: „Mândria de a fi bătrân”

Joi a apărut un nou număr al săptămânalului „Transilvania Reporter”, ediția tipărită, care are ca subiect principal modul în care persoanele vârstnice își trăiesc senectutea. 

Vârstnicii se detaşează invariabil  în sondajele de opinie care măsoară mândria de a fi român, însă ataşamentul faţă de ţară le este răplătit cu indiferenţă. Răsfoind, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, programele prezidenţiale ale pricipalilor doi candidaţi la alegerile din noiembrie iese la iveală o lipsă comună: nu există nici o referinţă la modul cum va gestiona statul îmbătrânirea accelerată a populaţiei României.

Victor Ponta vorbeşte în programul său electoral despre importanţa investiţiei în tineri. Klaus Johannis vrea stimulente suplimentare date mamelor pentru a spori natalitatea. Dintre cei doi, unul va deveni preşedinte şi preocuparea lor pentru tineri e explicabilă cât timp, ca în toate ţările europene, şi în România ponderea acestora se retrânge în fiecare an. Spre deosebire de alte ţări, în România nu se vorbeşte însă despre îndatorirea statului de a garanta un standard decent de viaţă şi participare socială nu doar tinerilor, ci şi vârstnicilor.

Deşi în creştere, speranţa de viaţă a românilor rămâne cea mai mică din Europa. Chiar şi aşa, ponderea pesoanelor de peste 65 de ani este oficial peste nivelul de 16 la sută. Dat fiind exodul neînregistrat al tinerilor, procentul real al celor în vârstă este cu siguranţă mai mare şi starea lor psihosocială se înrăutăţeşte. Un raport din 2012 al Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice arată că protecţia socială a  bătrânilor se consumă prin măsuri sporadice şi se situează cu mult sub nivelul din ţările europene. Raportul avertizează că s-au acentuat la persoanele în vârstă sentimentele de inutilitate şi inferioritate, tendinţele de introvertire, stările de anxietate şi depresiile.

Lucrurile n-ar trebui să stea aşa. Sociologul clujean Petru Iluţ spune că persoanele vârstnice au potențialul de a realiza ceea ce a fost consacrat sociologic prin sintagma„îmbătrânire de succes”. E mai greu să reuşeşti asta în România decât oriunde în Europa, arată statisticile comunitare, dar e posibil şi  în acest sens atragem atenţia asupra unor oameni care îşi consumă  bătrâneţile într-o stare de graţie. Sunt vârstnicii cu poftă de viaţă, locuitori  ai unei ţări care are destui bătrâni ca să fie nevoită să mai cumpere şi care rămâne doar să le aibă grija şi să-i preţuiască.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Viktor Orban, în vizită la Cluj. Vizita la Cluj a premierului Ungariei, Viktor Orban, pare să entuziasmeze comunitatea maghiară din România, care îl consideră drept unul dintre cei mai abili politicieni ai ţării vecine şi foarte apropiat de omul de rând. (Marius Avram)

COMUNITATE.  Inteligență à la Cluj. Nu sunt mulți aceea care știu că în Cluj-Napoca există o „sucursală” a organizației Mensa, organizație  în cadrul căreia activează doar elitele intelectuale, persoane al căror IQ este cu mult peste medie. (Maria Man)

DOSAR. Mândria de a fi bătrân:

  • 60 de ani împreună în viaţă, printre cărţi şi pe scenă. E sâmbătă dimineaţa. Oraşul încă e pe jumătate adormit, iar străzile sunt aproape pustii. La Centrul de Zi pentru Vârstnici numărul 1, de pe strada Horea însă e forfotă. Încet-încet membrii care vin la centru se adună în sala mare. E repetiţie pentru spectacolul pe care îl susţin de Ziua Vârstnicului (Claudia Romitan)
  • Fitness la vremea senectuţii. Aparatele de fitness au apărut în parcurile clujene prin 2010 în preajma locurilor de joacă pentru copii, în timpul administraţiei Apostu. La început lumea a fost sfioasă în a le utiliza. Până la urmă adulţii, dar mai ales bunicii celor mici, ieşiţi să aibă grijă de nepoţi le-au luat în stăpânire. (Elena Gădălean)

  • Familia de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială. Înainte de ziua lor, a vârstnicilor, Transilvania Reporter i-a vizitat pe locatarii Centrului de Îngrijire și Asistență Cluj care se pregăteau de zor pentru sărbătoarea de pe 1 octombrie, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Chiar dacă bătrânii de la acest centru sunt singuri, viaţa alături de ceilalţi locatari i-a transformat într-o mare familie. (Maria Man)
  • Internet fără secrete pentru seniorii clujeni. Nevoia de a comunica mai uşor cu copiii lor plecaţi în străinătate sau dorinţa de a cunoaşte secretele care se ascund în spatele unui ecran de calculator i-a convins pe mai mulţi vârstnici clujeni să urmeze cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj. (Cristina Beligăr)
  • Interviu: „O să vă șocheze: îmbătrânirea începe la 30 de ani”. La Spitalul Municipal Cluj funcționează singura secție de geriatrie din Cluj-Napoca. Geriatria este acea ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul bolilor și problemelor specifice vârstnicilor. Șeful secției de geriatrie este dr. Valer Donca (45 de ani), care este și vicepreşedinte al Societăţii Române de Geriatrie şi Gerontologie. Am stat de vorbă cu el despre câteva aspecte medicale esențiale ale procesului de îmbătrânire. (Bogdan Stanciu)
  • Bunu’ Costi cântă rock. Când stai de vorbă cu un om de 64 de ani te aștepți să afli că preocupările lui sunt cele caracteristice vârstei – să-și plimbe nepoții, să dea un șah cu vechii lui ”tovarăși”, sau să iasă la un pescuit. În mare parte cam așa stau lucrurile și în cazul lui Costi Cămărășan, fondatorul grupului rock Compact. (Patrice Podină)
  • Vârsta a treia între nevoi, tristeți și bucurii. „Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere”, zice o vorbă, cu trimitere la faptul că experienţa acumulată de aceştia poate fi foarte utilă celorlalţi. Bun, şi cine-i are?! Ce facem cu ei? Despre nevoile celor care au trecut mai mult prin viaţă, despre mentalităţile societăţii noastre faţă de vârstnici, într-un interviu cu psihosociologul clujean prof. univ. dr. Petru Iluţ. (Marius Avram)

CULTURĂ Deschidere de stagiune la Opera Naţională Cluj: Premiere, spectacole în aer liber şi concert la Sala Polivalentă. Un debut de stagiune „furtunos” se anunţă la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, cel puţin aceasta este promisiunea directorului instituţiei, tenorul Marius Vlad Budoiu, cu două zile înainte de primul spectacol. Spectacole în premieră, concerte de binefacere, un spectacol de Crăciun organizat în Sala Polivalentă, trei spectacole în aer liber şi alte evenimente surpriză sunt programate în lunile care urmează la Opera clujeană. (Cristina Beligăr)

COLȚUL SECRET. Cum a redevenit Clujul oraș, acum 570 de ani. În urmă cu 570 de ani, în 29 septembrie 1444, la Cluj era mare sărbătoare. În localitate a ajuns vestea că Ioan (Iancu) de Hunedoara,  voievodul Transilvaniei, a redat clujenilor vechile lor libertăți de orășeni, pierdute în urmă cu aproape șapte ani. (Bogdan Stanciu)

CĂLĂTORII Clujul, pe podiumul destinațiilor de city-break din România Deși vara este sezonul principal de vacanță pentru turiștii români și iarna este cel secundar, toamna și primăvara pensiunile și hotelurile din România primesc turiștii de city-break, un trend din ce în ce mai căutat printre români.

DOCUMENTAR. 145 de ani de la naşterea „marelui suflet”, Mahatma Gandhi Lumea întreagă sărbătoreşte pe 2 octombrie Ziua Internaţională a non-violenţei, o zi în care se încearcă sensibilizarea oamenilor şi conştientizarea tuturor cu privire la faptul că violenţa nu reprezintă o soluţie la problemele lor. Decizia de a declara data de 2 octombrie Ziua Internaţională a non-violenţei a fost luată în anul 2007 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, iar data nu a fost aleasă întâmplător – este ziua de naştere a lui Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din întreaga omenire. (Mădălina Kadar)

SPORT. Falub al X-lea. Considerat până nu demult garantul promovărilor, cu patru astfel de titluri în palmares, antrenorul Adrian Falub este subiectul unei demiteri curioase de pe banca ASA-ului din Târgu Mureş. Motivul invocat, absolut hilar, că echipa Târgu Mureşeană nu ar juca spectaculos, pare unul de interfaţă, „detronarea” recordmanului de promovări fiind cu siguranţă gândită cu mult înainte. (Patrice Podină)

SPORT Vasile Miriuță, profil de campion. Evoluţiile CFR-ului, poate surprinzătoare pentru unii, se datorează în mare măsură antrenorului Vasile Miriuţă. Cel puţin asta o spun suporterii, oficialii clubului şi chiar adversarii clujenilor din Liga I. Există însă şi voci care spun că parcursul feroviarilor nu va rămâne la fel de constant până la sfârşit, şi că inevitabil se va produce o ruptură între antrenorul Miriuţă şi grupul pe care l-a creat. Pentru a nu cădea în păcatul supozițiilor Transilvania Reporter a cerut părerea psihologului Marius Crăciun, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu privire la profilul psihologic al tehnicianului CFR-ist. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu