Navetist la Gherla, de voie, de nevoie. „Vindem și câte 800 de bilete pe zi, pe lângă abonamente!”

Spre Apahida, Jucu, Răscruci, Bonțida, Fundătură, Iclod, Gherla pleacă zilnic zeci de microbuze și autocare. Stația s-a mutat din fața benzinăriei din Mărăști, unde a funcționat ani buni, în fața complexului Expo Transilvania, sau altfel spus „în groapă”. De joia trecută funcționează și un chioșc de bilete, în apropierea stației fiind montate și două toalete ecologice.

„Doar de joi avem aici chioșcul, dar merge foarte bine. Am vândut minim 300 de bilete pe zi, dar au fost și zile când am vândut câte 800 de bilete pe zi, pe lângă abonamente. Lumea circulă mult. Joi și vineri se circulă cel mai mult”, explică vânzătoarea de bilete. Firma BusTrans, cea care a câștigat licitația pentru această cursă este din Râmnicu Vâlcea.

Foto: Dan Bodea

În căutarea unui trai mai bun

Navetiștii sunt îndeosebi „băștinașii” localităților mai sus menționate și nu clujeni mutați în zonele respective. Clujenii intervievați ne-au spus că merg doar ocazional la Gherla.

„Fac zilnic naveta la Cluj. Lucrez în construcții. Locuiesc în Gherla. Nu durează așa de mult naveta. Fac cam 40-45 de minute. E rezonabil”, spune Gelu, un tânăr de aproximativ 30 de ani.

Unul dintre șoferii BusTrans/ Foto: Dan Bodea

„Cei mai mulți navetiști vin din Iclod, Livada, precum și toate satele din zonă. Sunt foarte mulți navetiști. Dacă ar fi să vorbim de orele de vârf, dimineața, la prima oră sunt foarte multe persoane. Toate scaunele sunt ocupate. Autobuzele mari au 56 de locuri. Prima oră înseamnă 4:30 – 5:00 dimineața. Sunt persoane care lucrează de la ora 6:00, așa că trebuie să pornească din timp. Apoi urmează ora 7:00 care este iarăși foarte solicitată. Avem mașini din sfert în sfert de oră. Avem program fix, e o cursă regulată. Chiar dacă sunt zece oameni, merg cu zece oameni, dar nu prea se întâmplă. Fiecare șofer face cinci curse pe zi”, ne explică un șofer. Acesta îi cunoaște deja pe mulți dintre navetiștii „de pe tura lui”.

În unele zile, traficul le dă șoferilor mari bătăi de cap. „Este o perioadă foarte aglomerată cuprinsă între 15:30 și 16:00. Atunci iese lumea de la serviciu și este o coadă imensă în trafic. Programul nu ne este dat peste cap, în principiu. Noi tot ajungem în cele 50 de minute, maxim o oră alocate unei curse. Oricum, fiecare mașină are o perioadă de jumătate de oră de grație. Adică nu pornim imediat ce ajungem, ci avem o jumătate de oră pauză. Chiar dacă e traficul extrem de aglomerat, ajungem în principiu în timp pentru a ne întoarce, pentru a fi totul în regulă”, spune șoferul.

Abonații pleacă de obicei la ora 16:00 din Cluj. După această oră, rar vezi un abonat. Călătorii preferă să își cumpere bilet. Un drum până la Gherla costă 9 lei.

O noutate este faptul că cei care doresc o cursă Cluj- Gherla, trebuie să își achite acum biletul de la chioșcul recent amenajat și nu de la șofer, cum era obiceiul. „De aici luați de la chioșc. De pe traseu, vă dau eu bilete”, spune șoferul.

Ovidiu Mocean / Foto: Dan Bodea

Ovidiu Mocean e din Bonțida. Face zilnic naveta la Cluj. „Asta este! Nu am ce face! Trebuie să venim la Cluj dacă nu sunt locuri de muncă mai aproape. Eu lucrez în industria alimentară. Naveta nu mă nici ajută, nu mă nici încurcă. Petrec zilnic cam nouă ore și jumătate la Cluj. Asta este. Locuri de muncă sunt puține în Bonțida. Este într-adevăr o firmă acolo, dar e alt domeniu. E greu cu calificarea. Ar trebui să fie locuri de muncă, dar eu știu dacă vor fi? A venit și Profi, dar la Cluj, salariile sunt altfel, sunt mult mai mari ca cele de la Bonțida, vă dați seama. Azi am avut ceva probleme și am rămas mai mult. Lucrez de la 8:00 la 16:00”, spune Ovidiu.

Trei tineri așteaptă să plece acasă. Lucrează în construcții. „Facem naveta la Cluj încă din școală, de mai bine de zece ani”, spune Florin, unul dintre aceștia. „Bine, noi am lucrat mult și în afară, în Italia!”, îl completează altul. „De un an și ceva facem naveta cu autobuzul. Înainte făceam asta cu ocazia sau cu trenul. Depinde, când, cum. E mult mai bine cu autobuzul, dar depinde de cum ai programul la lucru. Suntem din Răscruci toți trei”, spune Florin.

„Eu sunt din Jucu. Vin la Cluj la serviciu. Aici lucrez de mulți ani. Lucrez la un magazin. Sunt locuri de muncă și în Jucu, dar dacă tot m-am învățat cu naveta, voi continua. În Jucu s-au mai mutat clujeni, dar ei de obicei nu prea vin cu autobuzul la Cluj, ci mai mult cu mașina personală. Rar am întâlnit pe cursă clujeni. La Jucu s-au mai mutat, la Apahida mai puțin, iar la Gherla nici atât. Cel puțin eu nu prea am întâlnit”, spune altă doamnă. „Azi am avut treabă, dar de obicei plec mai repede acasă. E grea naveta, dar m-am învățat”, spune aceasta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu