Muzeul de la Ciucea împlineşte o jumătate de secol de existenţă

Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea va aniversa în acest an 50 de ani de la înfiinţare. Anul trecut 16.800 de vizitatori au trecut pragul acestei case memoriale. Managerul instituţiei, dr. Ioana Lidia Ilea crede că în această eră supertehnologizată se simte nevoie unei abordări mai interactive și dinamice pentru ca un muzeu să răspundă cât mai bine nevoilor culturale ale unui număr cât mai mare și diversificat de beneficiari.

„Muzeul Memorial “Octavian Goga” derulează proiecte, concretizate în evenimente care se repetă în fiecare an, în cadrul unor programe naționale sau internaționale, cum ar fi: “Şcoala Altfel” și “Noaptea Muzeelor”, dar și Festivalul național ,,Zilele Octavian Goga”, în cadrul căruia are loc concursul național de poezie cu același nume, ajuns deja la ediția a XXXIII-a organizat  în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Cluj  și Uniunea Scriitorilor-Filiala Cluj, devenit un brand pentru muzeul nostru. Pe lângă aceste evenimente, derulăm și proiecte proprii noi. Mă refer, în primul rând, la organizarea de expoziții temporare care să aducă la lumină patrimoniul muzeului, care nu se află în expunerea permanentă, dar și expoziții cu lucrări contemporane. De exemplu, pentru anul acesta avem planificate trei expoziții cu lucrări din patrimonial muzeului: “Luceafărul”, expoziție temporară documentară dedicate Zilei culturii naționale, care a avut loc în perioada 15 ianuarie – 15 februarie, expoziția ,,Icoana”, care se află acum pe simeze și expoziția aniversară ”50 de ani de la înființarea muzeului”, care va avea loc de la mijlocul lunii septembrie. Avem în plan și organizarea unei expoziții estivale de artă contemporană, în parteneriat cu Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj, instituție cu care avem o colaborare excelentă și la alte evenimente muzeale, că de exemplu Noaptea Muzeelor”, spune managerul muzeului.

În anul 2016, potrivit datelor comunicate de conducerea instituţiei, muzeul a fost vizitat de un număr de 16.800 de vizitatori, din care 9.017 plătitori și 7.663 neplătitori. La aceştia se adaugă un număr de aproximativ 200  beneficiari care au vizionat piesele itinerate. Din contravaloarea biletelor s-au încasat peste 27.000 de lei. Pe de altă parte, veniturile proprii totale realizate de muzeu anul trecut au ajuns la 39.810 lei, reprezentând o creștere de 8,87 %  față de anul 2015 şi au rezultat din comercializarea vederilor (710 lei), a cărților (3.830 lei), taxa foto ( 2.720 lei), vânzarea pliantelor și a altor materiale promoționale (5.360 lei).

Bugetul total al muzeului pentru acest  an este de  835.130 lei, din care bugetul de venituri proprii 40.000 lei și subvenții de la Consiliul Județean Cluj 775.000 lei la secțiunea funcționare, reprezentând cheltuieli de personal și materiale și 20.000 lei la secțiunea dezvoltare.

Cum se promovează

Muzeul de la Ciucea se promovează între altele prin includerea în itinerariile turistice din regiunea Nord-Vest, respectiv în hărţile și circuitele turistice, dar şi colaborarea cu centrele de informare turistică din județul Cluj şi prin diversificare ofertei culturale. „Din momentul în care am preluat managementul acestui muzeu, în anul 2015, am simțit nevoia unei abordări mai interactive și dinamice a demersului cultural, concretizate până în momentul de faţă  prin introducerea unor mijloace mai moderne ( punerea în funcțiune a unui sistem home cinema, crearea unui audioghid gratuit descărcabil pe orice smartphone  cu android sau ios), dar și prin modul de concepere a ghidajelor, cu o mai mare pondere participativă”, explică managerul Ioana Lidia Ilea.

Referitor la modelul adoptat de alte muzee din lume de a avea intrare gratuită pentru public aceasta crede că este o abordare benefică, însă cu unele completări necesare. „Personal,  sunt de părere că accesul la cultură trebuie să fie cât mai larg, pentru cât mai multe și diverse categorii de beneficiari, deci, susțin că adoptarea modelului de practicare a intrării gratuite ar fi benefic. Bineînțeles că noi avem tarife stabilite, care de altfel nu sunt mari, respectiv 5 lei/adult și 2,5 lei /copil, aprobate de către Consiliul Județean Cluj, pe care le respectăm, deci aceasta reprezintă părerea mea personală. Totuși, după cum se poate vedea și din compararea numărului de beneficiari plătitori și neplătitori ponderea o dețin cei care au beneficiat de gratuitate. Tocmai din acest motiv, de câte ori s-a putut am acordat gratuitate la intrare, de exemplu elevilor din școlile cu care avem încheiate parteneriate, elevilor sau altor  categorii de persoane cu nevoi speciale sau incluse în programe de incluziune socială. De asemenea, participanții la acțiunile Cabinetului de pedagogie muzeală și la Noaptea Muzeelor au beneficiat de acces gratuit. Dar, în egală măsură dacă accesul ar fi bine să fie gratuit, consider că trebuie să existe și  servicii cât mai diversificate plătite, de la ghidaje specializate (în prezent în muzeul nostru ghidajul este inclus în costul biletului), taxe de fotografiere/filmare mai mari decât cele practicate în prezent, comercializarea de suveniruri și publicații cât mai diversificate”, explică managerul muzeului de la Ciucea.

Muzeele trebuie să îşi menţină rolul educativ

Chiar dacă trăim într-o lume supertehnologizată muzeele pot şi trebuie să îşi menţină atractivitatea pentru public, mai crede Ioana Lidia Ilea. „Importanța muzeelor constă tocmai în scopul lor de promovare a valorilor cultural-artistice, autohtone și universale. În ce măsură poate concura un muzeu la atenția oamenilor într-o epocă supertehnologizată, cred că tocmai prin oferirea unei alternative la acestă supertehnologizare, folosind totuși mijloacele acesteia și limbajul aferent, fără însă a altera specificul și calitea actului cultural” explică aceasta.  

Muzeul îşi aşteaptă în această vară vizitatorii cu o expoziţie estivală ajunsă la a doua ediţie. „Este o expoziție organizată în colaborare cu Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj unde vor fi expuse lucrări ale cursanților realizate în taberele de creație din anul 2016 și care se va deschide în data de 28 iunie. Dar, probabil cel mai important eveniment al anului, de fapt o suită de manifestări va fi aniversarea a 50 de ani de la înființarea muzeului și va avea loc la mijlocul lunii septembrie. Vom celebra acest eveniment prin organizarea unei expoziții, organizarea de spectacole și susținerea unor comunicări științifice”, a adăugat managerul muzeului pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu